Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Macron v Číně jak slon v porcelánu

Francouzský prezident Macron neprožívá zrovna nejúspěšnější politické období. Doma ve Francii velmi ztěžka prosadil důchodovou reformu a jeho nedávná třídenní návštěva Číny zbourala jeho image kompetentního evropského lídra. Před víkendem ho sice v jeho reformním snažení podržela francouzská Ústavní rada a penzijní reforma nabyla platnosti, nicméně je pravděpodobné, že se nevyhne referendu. Navíc Ústavní rada není ve Francii žádná nezávislá instituce typu českého Ústavního soudu, protože je složena především z bývalých politiků.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

A čím Macron rozladil celou Evropu? Je toho víc. Zaprvé, ač si sebou vzal i předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, popřel euroatlantický pilíř společné evropské zahraniční politiky. Místo toho nabídl vizi „evropské strategické autonomie, realismu a vyváženosti“, spočívající ve snížení závislosti na Spojených státech a odmítání vtáhnout Evropu do konfliktu mezi Washingtonem a Čínou. Velká kritika směřuje právě k tomuto momentu, kdy se Macron arogantně pasoval ve vztahu k Číně na pana Evropu, aniž by ho k tomu kdokoli zmocnil. Svým antiamerickým postojem si rozladil především země středoevropského regionu v čele s Polskem. Zároveň Macron svými vyjádřeními naboural vzedmutí evropské solidarity a spolupráce, které vyvolala ruská agrese na Ukrajině a také důvěru v úspěch klíčového vrcholného jednání NATO v červenci ve Vilniusu.

Zadruhé, Macron zcela zpochybnil proklamovaný cíl své návštěvy, kterým mělo být jednání o možné roli Číny v nastolení míru na Ukrajině. Zcela přešel zjevný fakt, že Čína bez Ruska neudělá nic a že tak sehrává roli užitečného idiota Číny. Mimochodem, ještě před ruskou agresí na Ukrajině tutéž roli sehrával Rusům, včetně častých a marných telefonátů s Putinem. Svoji roli užitečného idiota Číny ukázal Macron naplno také svým požadavkem, aby se Evropané nevměšovali do diskuse ohledně míry autonomie Tchaj-wanu. Macron zcela pomíjí fakt, že Čína velmi pozorně sleduje vývoj na Ukrajině a zvažuje řešení svého „tchajwanského“ problému podobně jako Rusko „řeší“ svůj ukrajinský problém.

A proč to vlastně Macron dělá? Jedním z důvodů je míra jeho sebestřednosti. Ne nadarmo mu francouzští novináři přezdívají Jupiter, tedy král bohů. Může mít pocit, že mu diktátoři typu Putina nebo Si Ťin-pching naslouchají a berou ho vážně. Navíc Francouzi mají antiamerikanismus v krvi a vždy hledali spojence mimo USA. A stále žijí z bývalé slávy velkého koloniálního impéria, které kdysi ovládalo čtvrtinu světa. Macronovo současné jednání může tedy nakonec být odrazem duše Francie.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky glosa, Musil, Macron, Francie, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

D.R. Eu Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch české titulky a ukázka začerněných smluv Ursuly, o jejich dnešní válce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky,film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat jak vidíme i u nás.Převlečení soudruzi soukmenovci rozdělili Československo, zhasli a rozkradli, sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde.Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání.Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům...až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete (euro,kryplomēny,digitální účty které mafie vysaje kdykoli).Lupo Anetta Tahači.Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam,Toman, Ucho, seriál Devadesátky včetně dokumentu,Vicepresident,Doktor divnoláska, Hlava 22, Vlk z Wall Streetu, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona Planeta opic,..Četa, Forest Gump o Vietnamu, ABJ virtuálky Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě...

Čtvrtek, 20. dubna 2023, 05:26Odpovědět

Dagmar Ry

Macron nechce, aby Evropa se podřizovala velmocem v jejich expanzivních plánech. Macron chce dohody, nechce války. Takže ve smyslu pomatenosti eurohujerů zavrhněme Macrona. Ale já mu fandím!

Úterý, 18. dubna 2023, 12:20Odpovědět

Libor Burian

Makron neodpovídá názorům lichvárské mafiánské vládychtivé chobotnice,žraloci, pijavice,paraziti,otrokáři,zbrojaři,pašeráci,překupníci,válečničtí trpaslíci a kudlanky, loutky,komedianti, trubci se klepou o koryta za pláče jejich chcíválků.Lidé se musí probudit,i Němci kteří byli mafií hiedlerovců použiti za 2 světové váky spolu s námi k tažení na východ.Češi měli před rozvratem v roce 89 význam nejen jako dodavatelé zbraní a granátů,ale i traktorů,náklaďáků,elektráren,mlýnů,pekáren,skla, obuvi a mnoha dalších.Dnes mohou převlečení soudruzi soukmenovci psát leda podobné články které by se hodily tak do ČT soudruha Dvořáka.V čele zatím s ods kterou nevolilo ani 12%,stranou neTop bez mandátu voličů,rydlrakušanovci se svou černou vlajkou mezi státními a pátým kolem piráty.Nevolená Ursula už si nedávno střihla roli turistiky v Turecku.Tu chybu se špatnou mapou už udělal hitler(-jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr).Evropa je malý poloostrov na západě kontinentu,Rusko a Čína sousedé.U nás i v eu to připomíná pokusu o uchopení moci gangem čtyř v Číně, herečkou,manželkou Maa odsouzených k vysokým trestům..

Úterý, 18. dubna 2023, 12:16Odpovědět

GLOSA: Macron v Číně jak slon v porcelánu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.