Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Množství vytříděných odpadů loni opět narostlo.

PR článek

V roce 2021 se celý svět potýkal s pandemií koronaviru a ani my jsme nebyli výjimkou. Přestože se všemožně přetřásaly především negativní dopady pandemie, je tu jeden, o kterém se moc nehovoří, ale rozhodně stojí za zmínku.

V loňském roce vytřídil průměrně každý obyvatel ČR téměř 72 kg odpadu. K recyklaci či k energetickému využití tak směřovalo více než 1 000 000 tun obalových odpadů.

Třídění odpadů má větší dopad, než si uvědomujeme

Pro většinu z nás (konkrétně za rok 2021 pro 73 % Čechů) je třídění odpadů každodenní samozřejmostí. Přijde nám běžné roztřídit odpady do jednotlivých barevných kontejnerů a dát jim tak šanci na další materiálové nebo energetické využití.

Tříděním a recyklací odpadu navíc pomáháme snížit zátěž životního prostředí, šetříme přírodní zdroje a energie, zabraňujeme rozšiřování skládek a také snižujeme uhlíkovou stopu. Jen za rok 2021 jsme díky třídění a recyklaci do ovzduší nevypustili více než 987 000 tun CO2ekv.

Čísla za rok 2021 hovoří jasně

V roce 2021 se ze strany výrobců dostalo na český trh 1,33 milionů tun obalů. Díky společnému úsilí se v systému autorizované obalové společnosti EKO-KOM podařilo vytřídit a k recyklaci či energetickému využití předat 77 % z nich.

Vzhledem k tomu, že v loňském roce bylo do systému EKO-KOM zapojeno přes 21 tisíc firem a více než 6 tisíc obcí, bylo třídění odpadů dostupné pro 99 % občanů ČR.

  • Za celý rok 2021 se nám podařilo předat k recyklaci či energetickému využití více než 1 milion tun obalových odpadů. Pomohlo k tomu více než 678 000 sběrných nádob. Meziroční nárůst nádob byl o 130 000.
  • Každý z nás vytřídil v průměru necelých 72 kg, což je o 5 kg více než předchozí rok.V tomto množství je zahrnuto 22,5 kg papíru, po 16,8 kg plastů a kovů, 15,2 kg skla a přibližně půl kilogramu nápojových kartonů.

Výsledky jsou skvělé, ale mohou být ještě lepší

Uvedená čísla dokládají, že se nám podařilo udělat opravdu velký kus práce pro ochranu životního prostředí. Přesto je ale pořád i prostor pro další zlepšování. Jedna čtvrtina lidí v České republice své odpady totiž stále ještě netřídí. Přitom, průměrná vzdálenost k nejbližšímu barevnému kontejneru je pouhých 89 metrů.

Má to smysl, třiďte odpad!

Ohodnoť článek

Štítky odpad, recyklace, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Množství vytříděných odpadů loni opět narostlo.  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.