Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Třídění odpadu - má to smysl?

PR článek

Zarytí ekologové vám budou tvrdit, že je potřeba udělat určité změny v našich životech, pokud chceme planetu zachránit. Jejich protipól vám bude zase říkat, že to stejně nemá smysl. Jelikož však změny klimatu jsou neoddiskutovatelné, začíná se o nutnosti záchrany naší planety mluvit stále častěji. A právě třídění odpadu je jednou ze změn, kterou ve svém životě může udělat každý. Protože je třeba začít u jednotlivců, aby se změnila celá společnost. Pojďme se nyní podívat, jaké odpady v domácnosti máme, a jak se jich snadno zbavit.

Jsme zavaleni odpadem

Pokud se zamyslíme, jak vzniká odpad a kolik ho doma neustále produkujeme, je nám jasné, že kouzelné místo „pryč“, kam ho posíláme, musí být už mírně přeplněné. První ranní odpad bude asi kelímek od snědeného jogurtu a poslední večerní pak flaška od vína. Papírky, plasty, sklo, kov, oblečení, odpad najdeme opravdu všude a na všem. Pokud však chceme ještě nějakou dobu tuhle planetu obývat, je třeba se zamyslet, jak ji pomoci se znovu nadechnout. A odpovědí může být zkusit zmenšit náš odpad, protože to samozřejmě lze. Jsou lidi, kteří dokážou vyprodukovat za rok pouze tolik odpadu, kterým zaplní jednu zavařovací sklenici, tak jak to, že my vyprodukujeme několik pytlů za měsíc? S tím ruku v ruce souvisí i třídit a recyklovat odpad, čímž napomáháme šetřit zdroje surovin, potřebnou energii, samozřejmě životní prostředí a umožňujeme jejich opětovné zpracování.

Myslet jinak

Zkuste příště, až dojíte své oblíbené jídlo, vyhodit plastový obal mezi plasty a papírový zase mezi papír. Dáte jim tak šanci na recyklaci a jejich další využití. Naopak pokud je vyhodíte do směsného odpadu, znehodnotíte je a znovu už je nikdo nevyužije. Změna začíná u nás. Pokud nevíte, jak začít, stačí si doma připravit jednotlivé tašky na určitý druh odpadu. Možné je rovněž koupit si odpadkový koš, který už je rozdělený na jednotlivé typy odpadu. Pokud nechcete začínat úplně zostra, postačí vám na začátek třídit papír a třídit plast, což jsou nejčastější druhy odpadu, který v domácnosti produkujeme. Díky rozdělení odpadu navíc nebudete muset tak často koš vynášet. Dobrý typ je i vypláchnout odpadek, díky čemuž nezačne časem hnít a zapáchat.

Nepřehlížejte odpad ani venku

Venku je opravdu snadné třídit, kontejnery jsou na každém kroku, takže pokud to lze, můžete využít i správný kontejner venku. Ty jsou pro lehkou orientaci barevně označeny. Je tak jednoznačně vidět, že o této problematice přemýšlí celá společnost.

Jen pro doplnění:

  • Zelený kontejner-barevné sklo (zavařovačky, láhve).
  • Bílý kontejner-čiré sklo (skleničky, láhve).
  • Žlutý kontejner-plast (igelity, kelímky, fólie, sáčky).
  • Modrý kontejner-papír (papíry, noviny, časopisy, papírové obaly, krabice, letáky, kartony).
Jak třídit věci, které barevné kontejnery nepojmou? Kovy odevzdejte ve výkupně či sběrných dvorech. Tam patří i nebezpečný odpad, rozbité elektrospotřebiče či staré baterie. Pokud máte doma staré léky, vraťte je do lékáren. Nepotřebné oblečení můžete nabídnout charitě. Na bioodpad lze obstarat kompostér. Tak vydejte se tou správnou cestou!

Ohodnoť článek

Štítky odpad, sklo, plast, papír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třídění odpadu - má to smysl?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.