Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Má smysl sjednat havarijní pojištění pro starší auto?

PR článek, aktualizováno 28. června 2021, 8:12

Když se mluví o havarijním pojištění, většinou se doporučuje hlavně pro nová a dražší auta. Vyplatí se krytí pojistkou i u starších či levnějších vozů? U vozů starších 10 let vyjde výhodněji sjednání samotných připojištění k povinnému ručení.

Havarijní pojištění jako ochrana navíc

Hned po povinném ručení je havarijní pojištění nejčastěji sjednávaný pojistný produkt pro řidiče. Průměrná škoda na vlastním voze se v minulém roce vyšplhala na 28 000 Kč. Havarijní pojištění (na rozdíl od povinného ručení) kryje škody na vlastním voze – pojišťovna vám tak vyplatí peníze třeba v případě ťuknutí nárazníku během parkování i po větší nehodě, při poničení auta vandaly nebo přírodními živly, ale také po odcizení vozu.

Vyplatí se havarijní pojistka i pro starší vozy?

Při sjednávání havarijní pojistky nejde ani tak o stáří jako o hodnotu vozu. Pokud máte 10 a více let staré auto střední třídy, většinou se „havarijko“, kryjící všechny možné situace, již nevyplatí. Vlastníte-li o pár let mladší či výrazně dražší vůz, pak vám toto pojištění může při pojistné události zřetelně finančně pomoci.

Zajímavost: Po 4 letech provozu se může aktuální cena vozu snížit až o 60 %. Proto je vhodné svou smlouvu pravidelně aktualizovat jednou za 1–2 roky.

Zatímco pro nové vozy se tedy více vyplatí komplexní havarijní pojištění, které kryje většinu možných rizik, u staršího auta můžete využít jen dílčí připojištění k povinnému ručení vztahující se na rizika, která vám reálně hrozí. Jezdíte-li denně kolem lesa, měli byste si sjednat připojištění střetu se zvěří a pojištění čelního skla, řidičům ve velkých městech se zase může hodit připojištění proti vandalismu a odcizení auta. Podle množství připojištění se pak odvíjí i výše pojistného.

Časová a obecná cena vozidla, výše pojistného

Při sjednávání pojistky si pojišťovna u starších aut zjišťuje buď jejich aktuální časovou cenu (reálná cena vozidla dle jeho stáří a opotřebení), nebo obecnou cenu (podle hodnoty stejného modelu v autobazarech). Podle ní se dále určuje, kolik za pojištění zaplatíte – vliv však mají i zmíněná připojištění, výše spoluúčasti a pojistných limitů, typ vozu, řidičská historie majitele a jeho osobní údaje. U starších vozů je vždy vhodné si předem spočítat, zda je pro vás celková pojistka opravdu výhodná.

Ohodnoť článek

Štítky Generali Česká pojišťovna, autopojištění, povinní ručení, havarijní pojištění, pojištění, povinné ručení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Má smysl sjednat havarijní pojištění pro starší auto?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.