Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co je bolest břicha a proč se u nás objevuje? Zde je několik příčin i možností léčby

PR článek

Břicho už bolelo asi každého z nás. Jaké jsou však příčiny jeho výskytu a co nám proti němu pomůže? Je třeba rozlišovat i konkrétní projevy, které bolest doprovázejí.

Bolest břicha je subjektivní pocit nepříjemného či bolestivého pocitu v oblasti od žeber ke spodní pánevní části trupu. Vyskytovat se může v různých formách i na odlišných místech. Přicházet může jako tupá, periodická, ojedinělá, ale také trvalá bolest. Intenzita je také subjektivní a vyhodnocujeme ji jako silnou nebo slabou dle vlastního prahu bolesti. Často se objeví spolu s dalšími symptomy, jako jsou křeče, nadýmání, zvracení, nevolnost, zácpa nebo průjem. Může se přidat horečka či krev ve stolici.

Břicho nás může bolet z různých důvodů. Může signalizovat banální problémy, ale také vážná onemocnění a problémy, které vyžadují okamžitý zásah lékaře. Příčiny bolesti mohou být spojeny s problémy mnoha orgánů v oblasti břicha, včetně ledvin, močového měchýře, trávicího traktu, svalů či dokonce kostí.

Nejčastěji se vyskytují společně s nadýmáním, zácpou, menstruací, žaludečními vředy, cholecystitidou, gastrointestinálními infekcemi, případně provázejí zánět slepého střeva, onemocnění ledvin, zánět slinivky břišní či trávicího traktu.

V každém případě je potřeba vyhledat lékaře, pokud trpíte bolestmi břicha často a objevují se i jiné příznaky. Právě po konzultaci s lékařem můžete diagnostikovat příčinu vašich symptomů a rovněž nastavit nejvhodnější léčbu, případně i dietu.

Definovat si místo

Pro přesnější diagnostiku bychom měli definovat místo bolesti. Břicho se totiž dělí na kvadranty a definice místa bolesti nám může říci, o jaký problém jde. Břicho dělíme dvěma pomyslnými čarami – horizontální a vertikální. Podle toho můžeme dělit břicho na epigastrium, mezogastrium a hypogastrium.

Nadbřišek je epigastrium. Toto je oblast nad pupkem a pod mečovitým výběžkem hrudní kosti. Dělíme ho na pravé hypochondrium – pod pravým žeberním obloukem – a levé hypochondrium – pod levým žeberním obloukem. Okolí pupku se nazývá mezogastrium nebo také periumbilikální oblast. Dělíme ho na pravé a levé mezogastrium. Pod pupkem máme hypogastrium. Rozdělujeme jej na pravé hypogastrium (až k oblasti pravého třísla), levé hypogastrium (až k levé tříselné oblasti) a na hypogastrium nad sponou.

Podle místa bolesti přibližně dokážeme určovat orgány, kterých se bolest týká. Pokud jde o levé hypochondrium, může se problém týkat žaludku, slinivky břišní, sleziny či ledviny. V pravém hypochondriu se nacházejí játra, žlučník, žlučové cesty a ledvina. V mezogastriu se může jednat o ledviny, případně v pravé části o slepé střevo nebo v levé části o tlusté střevo. V hypogastriu mluvíme o problémech se střevy, močovodem, u žen jde o vaječníky či dělohu.

Tupá a ostrá bolest

Kromě toho, že bolest lokalizujeme, je důležité ujasnit i další projevy. Bolest břicha může mít různé projevy, a proto se obvykle rozlišuje podle charakteru bolesti.

Jedním z nejběžnějších typů bolesti břicha je také ostrá bolest. Jedná se o náhlou a silnou, dokonce bodavou bolest. Rovněž se může vyskytovat spolu s nevolností, zvracením, průjmem nebo zácpou. Obvykle indikuje akutní problém, kterým je například i zánět slepého střeva, peritonitida, střevní obstrukce nebo ruptura orgánu, a to žlučníku, vaječníku nebo žaludku či střev.

Známe také tupou bolest břicha, která je opakem ostré bolesti. Trvá déle, přichází postupně a je méně intenzivní. Popisuje se také jako tlak a tíha v břiše. Je často přítomna delší dobu. Může indikovat chronický problém, například v podobě zánětlivých onemocnění střev nebo dokonce rakoviny. Často je způsobena příčinami při gastrointestinálních problémech jako zánět tlustého střeva, reflux, vředy na žaludku a střevech.

Může se jednat také o gynekologické problémy u žen, jako jsou například záněty vaječníků nebo endometrióza. Vzhledem k různorodosti příčin tupých bolestí břicha byste určitě neměli vynechat návštěvu lékaře, který by měl případ vyhodnotit a provést fyzickou prohlídku, případně diagnostické testy. Jsou to zejména ultrazvuková nebo krevní vyšetření, aby se určila přesná příčina bolesti a zvolila adekvátní léčba.

Křeče i bakterie

Bolest s křečemi je obvykle doprovázena nevolností, zvracením a průjmem. Křeče v břiše jsou charakteristické stahy, jsou pociťovány jako intenzivní, ale krátkodobé, ostré a bolestivé pohyby. Všechny příznaky mohou být indikátorem problémů s trávením, jako jsou gastrointestinální infekce nebo zánětlivá onemocnění střev, mezi něž patří i Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.

Tento problém mívají poměrně často i senioři, u kterých dochází k celkové snížené aktivitě střev a peristaltika se zpomaluje, až dochází k imobilitě. Může za to zejména nedostatečný příjem tekutin, nevhodné složení potravin, ale také přidružená onemocnění.

Dochází k nim i během infekčních onemocnění, jako je salmonelóza, šigelóza, kampylobakterové infekce nebo virové hepatitidy. Objevit se může také jako reakce na nějaké jídlo, znají ji také lidé s intolerancí na laktózu, lepek či sóju.

Lokalizovaná či skrytá

Pokud se u nás vyskytuje lokalizovaná bolest, dokážeme přesněji určit problém. Je to jasně citelná bolest v konkrétním orgánu. Jedná se například o žaludeční vřed nebo onemocnění ledvin. Známe také difúzní bolest. Ta se vyskytuje po celé oblasti břicha a může být způsobena zánětem břišní stěny nebo jiným druhem infekce. Zpozornět je třeba i při reflektované bolesti. Tento typ se vyskytuje v jiných oblastech těla, ale projevuje se bolestí břicha. Příkladem může být bolest způsobená zánětem slepého střeva, která se projevuje bolestí v pravém dolním kvadrantu břicha.

Bolest břicha se také může projevit takzvaně skrytě. V takovém případě bolest vyzařuje v rámci nervových drah do jiných částí těla. Nepřímým znakem bolesti břicha může být také bolest pod nebo mezi lopatkami, pod žebry, v oblasti beder, v kříži, v tříslech nebo i vyzařování do genitálií.

Je důležité zmínit, že přesná příčina bolesti břicha se může lišit v závislosti na místě a typu bolesti.

V těhotenství poměrně časté

Zbystřit je třeba i při bolestech břicha v těhotenství. Přestože v prvním trimestru může jít o běžný průvodní jev. Důležité je o bolesti informovat lékaře a také ji neustále sledovat. Může být způsobena běžným růstem dělohy, ta totiž přizpůsobuje svoji velikost plodu. Mohou se objevovat křeče, stahy nebo nepříjemný tlak. Závažné komplikace a bolesti břicha v prvních stádiích těhotenství mohou také být způsobeny mimoděložní těhotenství, preeklampsie, potrat a předčasný porod.

V těhotenství způsobuje bolest břicha i zvyšující se progesteronový hormon uvolňující svaly. Ten vyvolává i zažívací potíže a s nimi přichází bolest břicha.

Ve třetím trimestru zase může břicho bolet kvůli tlaku a váze plodu. Plod stále roste a tlačí na okolní orgány a tkáně. Bolest mohou rovněž způsobovat kontrakce dělohy, která se připravuje na porod.

Problémy u dětí

U dětí také dochází k různým bolestem břicha. V těchto případech však v 90 procentech nemá organickou příčinu. Ve většině případů se jedná o psychogenní potíže a funkční příčiny bolesti břicha. Mezi příklady lze zařadit bolest břicha vždy v pondělí ráno před školou nebo před písemkou. Je tedy spíše potřeba pátrat po psychogenních faktorech a duševní zátěži či stresu.

Samozřejmě není dobře nic podcenit a při některých vážných varovných znacích je třeba zbystřit. Jde hlavně o bolest břicha u dítěte mladšího 4 let, trvá-li kontinuálně více než 2 hodiny, pokud dítě lokalizuje bolest jinde než v okolí pupku a reaguje bolestivě při dotyku, pokud bolest dítě probudí ze spánku, pokud dochází k hubnutí a neprospívání dítěte, zvracení, horečce a podobně.

Děti jsou náchylnější k infekcím a parazitům, proto je třeba dát pozor i na tuto možnost. S bolestí břicha jsou spojeny například infekce močových cest, což kromě břicha způsobuje také bolest při močení. Parazitická onemocnění mohou způsobovat hleny nebo škrkavky. Děti jsou náchylné i na různá žaludeční onemocnění včetně gastroenteritidy, což kromě bolestí přináší také zvracení či průjmy.

V opodstatněných případech je důležité upravit stravu, vynechat minimálně na dva týdny mléko a mléčné výrobky, vyhýbat se těžkým jídlům. Doporučuje se také sledovat pravidelnost a konzistenci stolice. Trávení můžeme normalizovat také pomocí probiotik.

Pomoc při bolesti břicha

Proti bolesti břicha nám pomohou medikamenty. Zde je třeba dávat pozor na kontraindikace a poradit se s lékařem nebo lékárníkem. Samozřejmě i samotná léčba bolesti závisí na jejím charakteru a zdroji. Běžně ale proti bolesti mohou zabrat nesteroidní protizánětlivé léky jako ibuprofen či paracetamol. Máme-li i křeče, zaberou nám léky na zmírnění svalových křečí drotaverin nebo mebeverin. Při přejedení nebo žaludečních problémech zabírají antacida. Ta pomohou zmírnit kyselost žaludeční šťávy a zmírní tak podráždění.

Důležitá je také úprava stravy. Měli bychom vynechat mastná a mléčná jídla. Doporučuje se pořádně dbát na pitný režim. Tekutiny je ideální přijímat zejména ve formě čisté vody, černého nebo ovocného čaje. Pomůže určitě i bylinkový čaj, směsi proti bolestem žaludku, urologický nebo čaj z fenyklu, koriandru, heřmánku či meduňky.

Výborným pomocníkem v boji proti bolestem břicha je ovoce. Jedná se zejména o banány, jablka, hrušky či jahody, které pomáhají regulovat trávení. Trávení by měla pomoci i vařená zelenina jako mrkev, brambory či dýně. Tyto potraviny jsou lehce stravitelné a obsahují vitamíny a minerály potřebné pro fungování organismu.

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co je bolest břicha a proč se u nás objevuje? Zde je několik příčin i možností léčby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.