Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Česko chce do roku 2030 koupit šest vrtulníků pro hašení požárů

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do sedmi miliard korun, z toho polovinu by měla uhradit Evropská unie, řekl dnes po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vrtulníky by podle něj mohly pomáhat i při katastrofách v okolních zemích. Kabinet rozhodnutí přijal v souvislosti s požárem v národním parku České Švýcarsko, kdy Česko nemělo dostatek vhodné techniky pro hašení.

Podle Rakušana klimatický vývoj zvyšuje v Evropě riziko dalších lesních požárů v budoucnu. Česko proto má ambici stát se jednou z evropských základen pro umístění letecké techniky, která by proti lesním požárům zasahovala. "Abychom mohli dostát těm ambicím, které by na nás Evropská unie v tomto projektu dávala, potřebujeme minimálně šest vrtulníků. O ty jsem taky požádal, ale v horizontu do roku 2030 podle rozpočtových možností," řekl Rakušan.

Polovinu z plánovaných sedmi miliard korun na pořízení vrtulníků by měla uhradit EU. Finance na první vrtulník unie už podle Rakušana poskytla, Česko se bude nyní snažit najít peníze na dorovnání evropského příspěvku, aby mohlo pořídit první dva stroje.

Ministr zdůraznil, že celý projekt přesahuje funkční období současné vlády. Před jeho skončením chce pro Česko získat první dva vrtulníky, další by měly následovat v příštích letech. Stroje by sloužily nejen pro hašení požárů na českém území, ale i v sousedních státech. Primárně by se to týkalo zemí visegradské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), v případě potřeby by je bylo možné vyslat i do vzdálenějších oblastí.

Podle Rakušana bude možné stroje využít i pro další potřeby Integrovaného záchranného systému, nejen pro hašení požárů. Vrtulníky by podle něj mohly pomáhat při hledání osob, při monitoroví a řízení komplikovaných dopravních situací nebo při ostraze hranic, pokud by znovu bylo nutné k ní přistoupit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky ČR, vláda, hasiči, letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

V roce 2030 už tam nikdo takový nebude

Úterý, 7. května 2024, 12:24Odpovědět

Marie Glanczová

Kde by na to Rakušan vzal, ze svého?

Úterý, 7. května 2024, 12:23Odpovědět

Česko chce do roku 2030 koupit šest vrtulníků pro hašení požárů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.