Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Fiala přivítal rozhodnutí americké sněmovny o pomoci Ukrajině a Izraeli

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil rozhodnutí americké Sněmovny reprezentantů, která schválila pomoc pro Ukrajinu a Izrael. Předsedovi dolní komory amerického parlamentu na síti X poděkoval za předložení návrhu.Sněmovna reprezentantů dnes odsouhlasila vyčlenění peněz na vojenskou pomoc Ukrajině a na podporu židovského státu. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) přišlo rozhodnutí v nejvyšší čas. I Evropa ale podle něj musí dělat víc.

Předseda české vlády rozhodnutí amerických zákonodárců uvítal. Připomněl, že během své návštěvy USA v tomto týdnu o americké pomoci diskutoval s předsedou Sněmovny reprezentantů, kterým je republikán Mike Johnson. "Děkuji mu za jeho odvážný krok a předložení těchto návrhů k hlasování v zájmu svobody, bezpečnosti a jednoty transatlantického spojenectví," uvedl Fiala v česky a anglicky psaném příspěvku na sociální síti.

Po úterním setkání s Johnsonem a řadou dalších demokratických i republikánských členů Kongresu předseda české vlády uvedl, že je mírně optimistický ohledně schválení balíku americké pomoci Ukrajině. "Věřil jsem, že je šance na posun dobrým směrem, a to se naplnilo," uvedl dnes premiér. Dodal, že je dobře, že si americký prezident a jeho administrativa uvědomují, jak moc je spolupráce s Evropou a americká pomoc a aktivita pro Ukrajinu a světovou bezpečnost zásadní.

Rozhodnutí Sněmovny reprezentantů uvítal také šéf české diplomacie. Podle Lipavského přišlo v nejvyšší čas. "Ruskou agresi proti Ukrajině, svobodě a demokracii zastavíme jen společně. I Evropa ale musí dělat víc," napsal Lipavský. Dodal, že váhání a nerozhodnost v účinné podpoře Ukrajiny motivuje Kreml k další agresivitě a stojí lidské životy.

Americká Sněmovna reprezentantů dnes přijala návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině. Pro vyčlenění až 60,8 miliardy dolarů (1,44 bilionu korun) na podporu Ruskem napadené zemi dnes zvedlo ruku 311 kongresmanů, proti bylo 112. Nyní návrh poputuje do Senátu, kterým by měl podle očekávání projít. Prezident Joe Biden jej podle předchozích prohlášení poté urychleně podepíše.

Sněmovna reprezentantů dnes zároveň přijala návrh zákona o vojenské pomoci Izraeli. Pro vyčlenění 26,4 miliardy dolarů (625 miliard korun) na podporu židovského státu a také na humanitární pomoc v regionu zvedlo ruku 366 kongresmanů, proti bylo 58. Senátem by měl zákon podle očekávání také projít bez potíží, poté jej podle svých předchozích prohlášení urychleně podepíše prezident Biden. Uvedená částka zahrnuje také 9,2 miliardy dolarů na humanitární pomoc - včetně základních potravin, přístřeší a základních služeb - pro obyvatelstvo sužované krizemi.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/PetrFiala

Štítky ČR, USA, Ukrajina, Izrael, boje, zbraně, Fiala, ohlasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiala přivítal rozhodnutí americké sněmovny o pomoci Ukrajině a Izraeli  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.