Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Poslední volební den začíná. Češi rozhodují o složení městských a obecních zastupitelstev

Druhý den komunálních a senátních voleb začíná. Voliči v Česku dnes dokončí rozhodování o tom, kdo bude v příštích letech určovat chod jejich měst či vesnic. Na třetině území republiky pak minimálně předurčí, kdo se stane jejich senátorem. V prvním kole senátních voleb lidé zpravidla vyberou finalisty, kteří se o senátorské křeslo utkají příští týden. Výjimkou bude Orlickoústecko, kde si zvolí senátora ze dvou zbylých kandidátů. Spolu s volbami se ve 14 obcích konají místní referenda.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

Volební místnosti se po noční přestávce otevřely v 8:00, poslední voliči budou mít šanci ovlivnit složení obecního zastupitelstva či Senátu ve 14:00. Ke komunálním volbám chodí obvykle necelá polovina voličů, senátní lákají méně. Vyluštění tajenky, jak lidé letos rozhodovali, nabídne od odpoledních hodin volební web.

Do páteční osmé hodiny večerní přišla asi čtvrtina oprávněných voličů, ve srovnání s volbami před čtyřmi lety je zájem o hlasování podobný či mírně nižší. Volební komise zatím žádné vážnější problémy při hlasování nezaznamenaly. Oznámení na údajné kupčení s hlasy řeší policie v Ústeckém kraji.

Ani dnes nebudou moci zvolit své zástupce lidé z 11 obcí, kde se nepodařilo úspěšně sestavit kandidátky. V těchto obcích se v lednu příštího roku budou konat dodatečné volby. Do té doby je budou řídit s omezenými kompetencemi správci ustavení ministerstvem vnitra.

Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno. Mezi prvními voliči byli v pátek prezident Miloš Zeman a předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Odvolil prezident i premiér

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas ve škole v Lánech. Zmínil, že tyto volby mohou být mimo jiné i referendem o vládě. Voliči by podle něj měli chodit k volbám, aby jejich obce neřídili "pitomci", řekl novinářům. Zeman měl dnes v Lánech jako volič premiéru, dosud byl občanem Prahy 13. „Ať žijí volby, ať žijí kandidáti, které jsem si vybral,“ řekl Zeman po odevzdání svého hlasu. Koho volil, neprozradil.

Premiér Petr Fiala volil v Brně, přeje si, aby ODS udržela po komunálních volbách své pozice, a to šest primátorů a 180 starostů. „Vůbec se netajím tím, že bych si přál vytvořit ve městech, kde to půjde, koalice na vládním půdorysu. Chceme tím bránit posilování vlivu populistů a extremistů,“ řekl šéf ODS. Ve vládě je koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a také STAN a Piráti. V Senátu chce Fiala udržet většinu pro demokratické strany a aby Miloš Vystrčil (ODS) obhájil mandát a mohl být nadále předsedou Senátu. Podle Fialy by lidé měli jít k volbám a volit politiky, které znají a vidí jejich práci, řekl při odevzdání hlasu.

Problémy na severu Čech

V Ústeckém kraji přijala policie v souvislosti s volbami několik oznámení, všemi se zabývá, nikoho zatím neobvinila, řekl mluvčí krajské policie Daniel Vítek. Podle serveru Romea.cz se podezření na kupčení s hlasy objevilo v Krupce na Teplicku, v Teplicích a na sídlišti Mojžíř v Ústí nad Labem. Podezření na kupčení s hlasy se objevuje zejména ve vyloučených lokalitách v regionu při každých komunálních volbách. Policie se zabývá také údajným účelovým nahlášením trvalého bydliště v Moldavě na Teplicku. Vedení obce vyškrtlo ze seznamu voličů téměř 50 lidí, předseda volební komise dnes řekl, že i je nechá volit. Starostka Lenka Nováková (Otevřeně k všem) řekla, že o aktuální situaci ohledně připuštění vyškrtnutých voličů informovala Státní volební komisi.

Spolu s volbami do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu začala dnes ve 14 obcích místní referenda. Lidé v nich nejčastěji rozhodují o bytové výstavbě, mají se ale také vyjádřit k pronájmu rybníka, možnému vzniku menší zoologické zahrady, stavbě spalovny či těžbě štěrkopísku. Podle údajů na stránkách ministerstva vnitra se referenda mají konat ve 13 obcích. Seznam nezahrnuje obec Kalek na Chomutovsku, starosta obce Tomáš Nedvěd ale potvrdil, že referendum se v obci koná. Také referenda pokračují v sobotu, jejich výsledky obce zveřejní po sečtení výsledků na svých úředních deskách.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny, hrad.cz

Štítky ČR, volby, senát, referendum, obce, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ODS, Česko, Miloš Zeman, Petr Fiala, Senát Parlamentu ČR, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Poslední volební den začíná. Češi rozhodují o složení městských a obecních zastupitelstev  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.