Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat nové poslance

Volební místnosti se otevřely. Češi od páteční druhé hodiny odpolední rozhodují o novém složení Sněmovny. Napříč celou republikou vybírají z více než pěti tisíc kandidátů. Svůj volební lístek mohou vhodit do volební urny dnes do 22:00 a také zítra mezi 8:00 a 14:00. Letošní volby do Poslanecké sněmovny jsou osmé za 28 let existence samostatné České republiky.

VOLBY 2021: Někteří lidé zatím nedostali voličské průkazy, o něž včas požádali

Někteří voliči zatím nedostali voličské průkazy, o něž včas požádali. Volby do Sněmovny začínají dnes. Česká pošta se průkazy na základě jednotlivých stížností snaží dohledat a doručit, uvedl na dotaz mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pokud voliči...

Češi v nadcházejících dnech rozhodnou o tom, zda jim bude nadále vládnout Andrej Babiš v čele hnutí ANO, nebo volební koalice Spolu, kterou sestavily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a Piráti se Starosty. Tato tři seskupení jsou označována za největší favority voleb. Lidé mají na výběr ještě další dvě desítky volebních seskupení, z nichž má nejlepší vyhlídky na opětovný vstup do Sněmovny SPD Tomia Okamury.

Více než osm milionů voličů

Hlasovací lístky dostalo více než osm milionů voličů do poštovních schránek. Kdo je neobdržel, může si je vyzvednout ve volební místnosti, kam patří podle místa bydliště. Mimo domovskou obec je dostane od volebních komisařů tam, kde bude hlasovat s voličským průkazem. Do volební místnosti si lidé musí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti. Bez toho jim volební komisaři neumožní v jedné z téměř patnácti tisíc místností hlasovat.

Na hlasovacím lístku vybrané strany, hnutí či koalice mohou lidé dát nejvýše čtyřem konkrétním kandidátům takzvané přednostní hlasy tím, že zakroužkují pořadové číslo před jejich jménem. Kdyby volič zakroužkoval více kandidátů, volební komisaři by jeho preferenční hlasy museli ignorovat. Hlas pro stranu by ale zůstal platný.

Stejně tak ani další písemné úpravy hlasovacího lístku nemají na jeho posuzování vliv. Platné by byly podle ministerstva vnitra i lístky, na nichž jsou jména kandidátů škrtnuta, změněna nebo dopsána. Neplatné by naopak byly napodobené nebo přetržené hlasovací lístky, nikoli však natržené, pokud by z nich volební komisaři dokázali vyčíst všechny potřebné údaje. Hlas voliče by byl neplatný také v případě, kdyby v hlasovací obálce bylo několik hlasovacích lístků, případně by lístek nebyl v obálce.

Volba ze zahraničí

Lidé s českým občanstvím, kteří dlouhodobě pobývají v zahraničí, mohou hlasovat na zastupitelských úřadech. Musí se ale předtím nechat zapsat do zvláštního seznamu voličů. Pokud budou chtít volit mimo místo svého zahraničního bydliště, musí mít navíc voličský průkaz. O ten požádají zastupitelství, pod nějž náleží.

Pokud chce v cizině hlasovat český občan, který vyjel pouze na krátkodobou návštěvu, stačí mu voličský průkaz.

Voliči v zahraničí budou letos vybírat z kandidátů pro Ústecký kraj.

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk | Zdroj ČTK, ČSÚ

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, volební místnost, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Andrej Babiš, ANO 2011, voličský průkaz, ODS, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat nové poslance  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.