Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Jednání se potáhnou, v Praze nejspíš vznikne koalice SPOLU a Pirátů, říká politolog

Kdy začnou povolební vyjednávání, kdo je odstartuje a jak dlouho potrvají? Jak spokojení byli voliči s Bohuslavem Svobodou v letech 2010 až 2013, kdy už jednou byl primátorem Prahy? Co ukazuje úspěch SPD v Praze a jak bude vypadat koalice, která povede Prahu v příštím volebním období? Na tyto otázky hledal odpovědi politolog Jan Kubáček v rozhovoru pro Pražskou Drbnu.

„Koalice SPOLU bude usilovat o to, aby v manželství neměla hned dvě problematické partnerky“

Kdo otevřeně začne s povolebním vyjednáváním? Zatím jsou všichni opatrní.
Většinou je zvykem, že jednání svolává vítěz voleb. Dá se očekávat, že se potká s každým a zjistí jejich očekávání a jejich pozice, ovšem kromě subjektu, který označil za takový, se kterým vyjednávat nebude, což je v tomto případě SPD. Očekávám, že jednat se bude velmi dlouho, a to proto, že Piráti a Praha sobě si dali spoustu podmínek a určili spoustu subjektů, které označili za takové, se kterými nechtějí spolupracovat. Počítám, že se dohoda bude hledat křehce a pozvolna, protože spousta občanských demokratů by ráda udělala koalici s Patrikem Nacherem (ANO), ale ze strany vlády bude obrovský tlak kvůli požadavku, aby to koalice SPOLU udělala na půdorysu vládní sestavy.

Která z možností je podle vás pravděpodobnější?
Myslím si, že nakonec vznikne formát, který bude odpovídat vládnímu rozpoložení. Ale pokud by si Zdeněk Hřib (Piráti) dával požadavky nesplnitelného charakteru, tak by podle mého odhadu zhruba kolem Vánoc vznikla koalice formátu SPOLU a ANO, ale myslím, že je větší šance na to, že bez radosti a nadšení zúčastněných vznikne spolupráce koalice SPOLU a zřejmě Pirátů.

Mohl by se do takové koalice přidat ještě někdo?
Myslím si, že koalice SPOLU bude usilovat o to, aby v manželství neměla hned dvě problematické partnerky, tedy aby to nebyla koalice s Piráty a ještě zároveň s Prahou sobě, protože to už by koalice SPOLU byla pod obrovským tlakem a vyděračský potenciál by byl na straně Pirátů popřípadě Praha sobě, protože by v takovém manželství byli v převaze. Myslím si, že koalice bude dvoučlenná, ale počítám s tím, že jednání se potáhnou dlouho, protože jsme slyšeli opravdu hodně věcí ze strany Pirátů i Prahy sobě o tom, co všechno nepodpoří a s čím mají problémy. Myslím si, že ten kompromis se bude hledat velmi pozvolna.

„Primátorské tříletí Bohuslava Svobody nebylo ve srovnání s jinými primátory zase tak špatné“

Dá se teď už s jistotou říct, že primátorem bude Bohuslav Svoboda?
Myslím si, že ta šance, že Bohuslav Svoboda bude primátor, je velmi vysoká.

Kdy se tak stane?
Až se všichni domluví. Bude to trvat. Ti, kteří čekají, že budeme mít v Praze nového primátora za několik týdnů, tak ty zklamu. Jednání se potáhnou a je dost dobře možné, že na konci listopadu nebo až v prosinci budeme mít primátora s novou radou a novým zastupitelstvem.

Jak byste hodnotil období od roku 2010 do roku 2013, kdy už byl Svoboda pražským primátorem? Myslíte si, že tehdy s ním byla většina voličů spokojená?
To primátorské tříletí Bohuslava Svobody nebylo ve srovnání s jinými primátory zase tak špatné. Řada projektů se tehdy dotahovala. Sice to bylo poznamenáno dohady okolo Opencard, ale když vzpomeneme na to, co se dělo za Adriany Krnáčové (v letech 2014 až 2018 primátorka Prahy za ANO) nebo za Zdeňka Hřiba, tak to bylo období, kdy se stavělo a projekty se dotahovaly a kdy se v Praze investovalo do oprav a rozvoje. Nakonec období Pavla Béma (v letech 2002 až 2010 primátor Prahy za ODS) bylo nejbudovatelštější. Celkově z toho Bohuslav Svoboda vychází s kladným průměrem.

Úspěch SPD? „Pražané jsou naštvaní“

Co říkáte na úspěch SPD? Myslíte si, že jim pomohlo spojení s hnutím PES?
Pro SPD byl beze sporu úspěch dostat se do zastupitelstva. Mysím si, že spojení s hnutím PES a Trikolorou, se ukázal v Praze jako úspěšný. Ukázalo se, že sázka na lídra byla také dobrá, protože Milan Urban (SPD) v debatách obstál, působil kvalifikovaně a klidněji. SPD udělalo dobře, že vsadilo na takovou pražskou linku. Podobně jako Patrik Nacher se odlišil od Andreje Babiše (ANO). Myslím si, že ten tah s pražskými tématy byl dobře zvládnutý, ač jsme i tady často viděli vedle lídra fotku Tomia Okamury (SPD) a jejich slib, že zastaví zdražování. Je to pro ně úspěch, protože mnohé předběhli a z těch protestních hnutí dokázali jako jediní zabodovat.

Co říká o politické situaci v Praze fakt, že už i v tak do jisté míry liberálním městě se dostalo do zastupitelstva SPD?
Jednoznačně se ukazuje, že Pražané jsou naštvaní, že sídliště volila protestně a ač se o tom tolik nemluví, tak náklady na život lidé těžko zvládají a jsou nakvašení na předchozí magistrátní vládu, protože jim příliš nepomáhá. Protest se ukázal jako velmi intenzivní, o čemž hovoří i výsledek hnutí ANO.

„Motoristé neslaví, čekali víc“

Jak vnímáte výsledek hnutí Motoristé sobě, které bylo vlastně prvním hnutím pod čarou, které se do pražského zastupitelstvo nedostalo? Ti získali 2,29 procenta.
Myslím si, že čekali víc. Sázeli na únavu z celostátní politiky a otrávenost z magistrátní koalice a věřili si, že přehoupnou pět procent a získají část nespokojených voličů koalice SPOLU a že by mohli převzít tu štafetu naštvaných po SPD. Myslím si, že tam vládne zklamání. Byla to první kampaň, ale myslím si, že cíle měli nemalé a věřili si na nějakých šest nebo sedm procent. Takže neslaví, čekali víc.

Budou podobně malá politická uskupení podle vás pokračovat pokračovat v politické kariéře?
Musí se rozhodnout. Kampaň musela být velmi drahá a spíš je to o tom, jestli si řeknou, že budou kooperovat například se Svobodnými nebo dalšími liberálně a konzervativně naštvanými a pak má smysl pokračovat v tomto snažení, protože nás čekají evropské volby, což jsou volby, které nahrávají novým subjektům, protože vám pro republiku stačí jedna volební kandidátka a k těm volbám chodí poměrně málo lidí. Důkazem může být třeba to, že i Svobodní dokázali dosáhnout na svého jednoho europoslance. Dokážu si představit, že podobné subjekty, které v Praze nebo v dalších regionech sice neuspěly, ale neprohrály na celé čáře, začnou svou energii investovat právě do těchto blížících se evropských voleb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky volby 2022, primátor, Bohuslav Svoboda, jednání, rozhovor, politolog, Jan Kubáček, Praha, koalice, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana, SPOLU, primátor hlavního města Prahy, volby, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Jednání se potáhnou, v Praze nejspíš vznikne koalice SPOLU a Pirátů, říká politolog  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.