Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Fiala vyzval k účasti ve druhém kole senátních voleb

Za velmi nadějné označil při příchodu do volebního štábu koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) výsledky koalice i občanských demokratů v senátních volbách premiér Petr Fiala (ODS). Později vyzval voliče, aby podpořili kandidáty Spolu i v druhém kole voleb za týden, kde se většinou utkají s kandidáty opozičního hnutí ANO. Za Spolu jich zřejmě postoupí 16, za ANO více než dvacítka. Fiala opakovaně odmítl, že by voliči pojali hlasování jako referendum o kabinetu.

"Není to referendum, jestli je, nevypadá to s vládními stranami špatně," konstatoval.

U komunálních voleb chce Fiala s hodnocením počkat na sečtení většího počtu hlasů. Věří, že Spolu zvítězí v hlavním městě. Také tomu, že ODS udrží nejsilnější klub v Senátu a také funkci předsedy komory pro Miloše Vystrčila (ODS). Ovládnutí pražského magistrátu v barvách vládní pětikoalice očekává předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lidovci vedli ze stran kandidujících samostatně před ODS a STAN v obecních volbách i po sečtení hlasů z devíti desetin okrsků. Následovalo hnutí ANO, které předstihlo ČSSD, na šestém místě figurovala KSČM. Vyplývá to z dnešních údajů na volebním...

Premiér si přeje, aby Vystrčil zůstal v čele horní komory. Funkci podle něj vykonává s obrovskou pracovitostí a důstojností a Senát skvěle reprezentuje v Česku i v cizině. "Věřím, že obhájíme pozici nejsilnějšího klubu a budeme mít dál předsedu Senátu," řekl po příchodu do štábu.

Povolební vyjednávání nechávají občanští demokraté na místních organizacích. Vedení strany preferuje, aby v městech a obcích vznikala spojení kopírující složení vládní koalice Spolu a Pirátů se STAN. "Ale voliči rozdávají karty různě a někdy by to nebylo početně možné," uvedl Fiala. Vylučuje však koalice s SPD a komunisty. Také podle Pekarové Adamové budou koalice záviset na místních dohodách. V Praze předpokládá vítězství a existuje podle ní velká snaha zopakovat vládní spolupráci i přes podle ní nevybíranou kampaň Pirátů na adresu kandidátů Spolu. Fiala nechtěl situaci v hlavním městě komentovat, uvedl však, že vítězstvím by pro něj bylo, aby ODS vyhrála v Brně, kde bydlí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, volby, senát, Spolu, ODS, Fiala, TOP 09, obce, Petr Fiala, koalice, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ANO 2011, KDU-ČSL, Miloš Vystrčil, Senát Parlamentu ČR, Markéta Pekarová Adamová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Fiala vyzval k účasti ve druhém kole senátních voleb  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.