Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: Lidovci vedli ze stran před ODS a STAN v obcích i po sečtení 90 procent okrsků

, aktualizováno 24. září 2022, 20:50

Lidovci vedli ze stran kandidujících samostatně před ODS a STAN v obecních volbách i po sečtení hlasů z devíti desetin okrsků. Následovalo hnutí ANO, které předstihlo ČSSD, na šestém místě figurovala KSČM. Vyplývá to z dnešních údajů na volebním serveru. Nejvíce zastupitelských křesel získala jako obvykle nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů.

Zatím bylo zvoleno přes 55 200 zastupitelů. Obsadili na 6050 zastupitelstev z celkového počtu 6243. Průběžná účast činila 46,17 procenta, setrvale mírně klesala.

Lidovci tam, kde kandidovali samostatně, měli po sečtení devíti desetin okrsků 2543 zastupitelů, ODS zatím získala 1170 mandátů a Starostové a nezávislí 820. Hnutí ANO obsadilo 644 zastupitelských křesel, sociální demokraté jich drželi 462 a komunisté 343.

Hnutí SPD mělo po sečtení 90 procent okrsků jako samostatně kandidující strana 166 zastupitelů, TOP 09 držela 75 zastupitelských křesel. Piráti získali prostřednictvím samostatných kandidátek 30 zastupitelů. I kandidáti zavedených parlamentních stran se však v obecních volbách ucházejí o voličské hlasy v různých koalicích nebo na listinách místních sdružení. Počty zastupitelů zvolených podle navrhujících stran budou mít vyšší.

Rakušan: V komunálních volbách STAN uspěl, Senát je za očekáváním

Průběžné výsledky komunálních voleb označil předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan za úspěch. Podle něj se nenaplnila přání oponentů hnutí, aby zmizelo z komunální mapy. Naopak výsledek senátních voleb, kde jsou zatím na postupových místech tři kandidáti STAN, je podle Rakušana za očekáváním. Pro příští senátní volby STAN zváží vytváření širších koalic.

Starostové byli podle Rakušana před volbami v nejsložitější situaci ve své historii kvůli aférám, které se hnutí dotkly. S ohledem na to označil výsledek komunálních voleb za úspěch, hnutí podle něj zřejmě naplní cíl získat alespoň 3000 zastupitelů a prosadit se i v krajských městech. Vyzdvihl skutečnost, že STAN zřejmě poprvé při samostatné kandidatuře pronikne do pražského zastupitelstva.

"Senátní zůstávají za naším očekáváním, nebudu nalhávat, že jsme spokojeni," řekl Rakušan. Podle něj se ukázala jako úspěšná taktika koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která sdružovala síly a nestavěla kandidáty proti sobě. "Pro příští senátní volby je k zamyšlení, zda se neúčastnit s našimi kandidáty širších koalic," řekl Rakušan.

Koalici Spolu Rakušan k výsledku senátních voleb blahopřál. O případných podporách jednotlivých kandidátů vládních partnerů, kteří budou v řadě případů stát proti opozičnímu hnutí ANO, bude STAN podle Rakušana teprve jednat.

Vít Rakušan ve štábu STAN.

Podle premiéra se zatím zdá, že by Spolu mohla posílit v krajských městech

Podle premiéra a předsedy ODS Petra Fialy se zatím zdá, že by koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) mohla v krajských městech posílit. V Senátu by pak mohla obhájit většinu. Fiala to řekl ve volebním štábu koalice Spolu. Podle něj je ale zatím předčasné volby hodnotit, dokud nejsou výsledky konečné. Šéf ODS vyzval voliče a voličky, aby přišli k druhému kolu senátních voleb a podpořili kandidáty a kandidátky Spolu.

"Zatím v Praze a Brně vedeme. Nechci to zakřiknout. Zdá se, že proti volbám před čtyřmi roky právě v krajských městech posílíme. Teď to vypadá na lepší výsledek v Budějovicích, Brně, Praze. Počkáme s pokorou, až bude vše sečteno," řekl Fiala. Spokojen je i s dosavadními výsledky voleb do Senátu. Do druhého kola by mohlo podle předsedy ODS postoupit 20 či 22 kandidujících za Spolu. "To je určitě velmi dobrá pozice, abychom splnili cíl a obhájili většinu v Senátu," dodal premiér. Vyzval k účasti ve druhém kole senátních voleb, kde se kandidátky a kandidáti většinou utkají s protivníky z opozičního hnutí ANO.

Fiala opakovaně odmítl, že by voliči pojali hlasování jako referendum o kabinetu. "Není to referendum, jestli je, nevypadá to s vládními stranami špatně," konstatoval.

U komunálních voleb chce Fiala s hodnocením počkat na sečtení většího počtu hlasů. Věří tomu, že Spolu zvítězí v hlavním městě. Také tomu, že ODS udrží nejsilnější klub v Senátu a také funkci předsedy komory pro Miloše Vystrčila (ODS). Ovládnutí pražského magistrátu v barvách vládní pětikoalice očekává předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Premiér si přeje, aby Vystrčil zůstal v čele horní komory. Funkci podle něj vykonává s obrovskou pracovitostí a důstojností a Senát skvěle reprezentuje v Česku i v cizině. "Věřím, že obhájíme pozici nejsilnějšího klubu a budeme mít dál předsedu Senátu," řekl po příchodu do štábu.

Povolební vyjednávání nechávají občanští demokraté na místních organizacích. Vedení strany preferuje, aby v městech a obcích vznikala spojení kopírující složení vládní koalice Spolu a Pirátů se STAN. "Ale voliči rozdávají karty různě a někdy by to nebylo početně možné," uvedl Fiala. Vylučuje však koalice s SPD a komunisty. Také podle Pekarové Adamové budou koalice záviset na místních dohodách. V Praze předpokládá vítězství a existuje podle ní velká snaha zopakovat vládní spolupráci i přes podle ní nevybíranou kampaň Pirátů na adresu kandidátů Spolu. Fiala nechtěl situaci v hlavním městě komentovat, uvedl však, že vítězstvím by pro něj bylo, aby ODS vyhrála v Brně, kde bydlí.

VOLBY 2022: První výsledky obecních voleb byly nyní známy ve 14:31, tak jako v roce 2018

První výsledky letošních komunálních voleb byly zveřejněny ve 14:31 z pěti obcí Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje a z Vysočiny. Na volebním webu se objevily z Jarošova nad Nežárkou na Jindřichohradecku, Chobotu na Strakonicku,...

První výsledky letošních komunálních voleb byly zveřejněny ve 14:31 z pěti obcí Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje a z Vysočiny. Na volebním webu se objevily z Jarošova nad Nežárkou na Jindřichohradecku, Chobotu na Strakonicku, Hlohovic na Rokycansku, Jahodova na Rychnovsku a Čížkova na Pelhřimovsku. První senátní výsledky byly oznámeny ve 14:38 z jednoho ze tří okrsků v Příchovicích na Plzeňsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky ČR, volby, obce, výsledky, Starostové a nezávislí, ODS, KDU-ČSL, koalice, ANO 2011, Petr Fiala, Vít Rakušan, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Lidovci vedli ze stran před ODS a STAN v obcích i po sečtení 90 procent okrsků  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.