Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

K soše Beneše v Praze někdo napsal, že byl rasista a masový vrah

Na podstavec sochy bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše v Praze na Loretánském náměstí někdo sprejem napsal, že byl rasista a masový vrah. Policie o tom dnes informovala na twitteru, po pachateli pátrá.

Podle mluvčího pražských policistů Jana Daňka se nápis na soše objevil nejspíš v noci na dnešek. Socha spadá do správy Galerie hlavního města Prahy. Podle vedoucí jejího PR oddělení Michaely Vrchotové nechá galerie nápis odstranit, škoda zatím není vyčíslená.

Socha druhého československého prezidenta stojí od května 2005 před pražským Černínským palácem, kde Beneš působil jako meziválečný šéf československé diplomacie. V minulosti se nápisy objevily i na několika jiných sochách v Praze.

Letos v červnu někdo na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 napsal, že byl rasista, a Black lives Matter (Na životech černochů záleží). K odpovědnosti se přihlásily autorky na internetovém deníku Alarm. Uvedly, že nápisem chtěly vyvolat debatu o roli někdejšího britského premiéra v dějinách a vyjádřit solidaritu nynějším bojům za rovnoprávnost. Protesty proti policejnímu násilí a rasismu v USA i jiných zemích rozpoutala smrt černocha George Floyda při policejním zásahu v americkém Minneapolisu koncem letošního května. Doprovázely je útoky na sochy politiků a dalších osobností kritizovaných kvůli rasismu.

Cílem sprejerských útoků byla v poslední době v Praze zejména socha sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Tamní radnice sochu vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, nechala loni v létě zakrýt plachtou a počátkem letošního dubna odstranit. Ruská diplomacie proti tomu protestovala.

Edvard Beneš (1884 až 1948) patří k nejvýznamnějším i nejdiskutovanějším českým státníkům minulého století. Politik a diplomat, jenž se zasloužil o vznik Československa v roce 1918 i jeho obnovení po druhé světové válce, dodnes budí vášně. Především svojí rolí v temném období před německou okupací i o dekádu později při převzetí moci komunisty v únoru 1948. Docent filozofie a doktor práv Beneš byl dlouholetým blízkým spolupracovníkem Tomáše Garrigua Masaryka. S Benešovým jménem jsou spojeny také dodnes diskutované dekrety, které v letech 1940 až 1945 vydával v londýnském exilu i po návratu do vlasti a které se týkaly mimo jiné majetkových záležitostí a odsunu zejména Němců z československého území, potrestání kolaborantů a znárodnění.

Socha Beneše na Loretánském náměstí vznikla odlitím originálu sochy od Karla Dvořáka, která byla v minulosti v hlavní budově Národního muzea. Na přímý zákrok tehdejšího komunistického ministra Zdeňka Nejedlého byla odstraněna. Původně se uvažovalo o návratu sochy z depozitáře do muzea, nakonec se rozhodlo o jejím umístění venku. Odhalení sochy v Praze v roce 2005 kritizoval šéf sudetských Němců Bernd Posselt či tehdejší bavorský premiér Edmund Stoiber (CSU).

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky krimi, Praha, Edvard Beneš, policie, socha, rasismus, nápis, Twitter, Galerie hlavního města Prahy, Winston Churchill, druhá světová válka, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Larry Fox

Zkoušeli jste získat úvěr od bank bez úspěchu? Potřebujete nutně peníze, abyste se dostali z dluhů? Potřebujete peníze na expanzi nebo založení vlastního podnikání? Získejte půjčku od jedné z předních britských úvěrových společností. Můžete se přihlásit přes whatsapp: +14092051142 nebo e-mail: larryfox2017@hotmail.com

Pátek, 25. března 2022, 15:37Odpovědět

Petr Ševčík

Jsem také přesvědčen, že Beneš svými dekrety naopak tisíce Němců zachránil. Po válce mnoho kolaborantů rychle převleklo kabáty a pod záminkou potrestání zločinců často zabíjeli nevinné, třeba ženy, děti, nebo antifašisty, aby získali jejich majetek. Takových případů tu bylo od konce války do odsunu mnoho.

Pátek, 12. listopadu 2021, 17:32Odpovědět

Petr Ševčík

Pánové, v diskuzi hodně odbočujete od tématu. Beneše jsem si vážil, nepochybně měl i on zásluhu na vytvoření ČSR. Údajně měl později kritizovat Masaryka a že je starý a měl by odstoupit. Sám se ale nemocný držel funkce a nebyl schopen Gottwaldovi vzdorovat. Možná by energičtější prezident vítězný únor porazil. Ale nejhorší a zbabělý byl jeho postoj k Emilu Háchovi. Beneš zdrhl a Hácha (podle mne nejlepší prezident, protože vládl v nejtěžší době) tady za něj šel s kůží na trh. A Beneš pro něj po válce neudělal nic. Nechal ho zemřít ve vězení. Nicméně toho rasistu mohl vyplodit jen úplný .............

Pátek, 12. listopadu 2021, 16:44Odpovědět

Karel Janyška

Po válce bylo z různých míst Evropy odsunuto na 20 milionů Němců. Zaslouženě... Dzp.

Neděle, 18. července 2021, 09:14Odpovědět

Jsem k tomu člověkovi kritický, ale tohle bych o něm úplně netvrdil. Němec přece je bílý jako my, tak jakýpak rasismus a divoce odsouvané Němkyně on také osobně nevraždil, on jenom tlačil v národním zájmu na pilu, aby vše proběhlo důkladně podle českých představ, tj. nejlépe před spořádanou akci v termínech dohodnutých se Spojenci a pod záštitou Červeného kříže.
Je fakt, že Beneš byl svojí podstatou státní úředník a ne vůdčí politik tvůrce.. jeho určení za následníka bylo zjevnou chybou a možná i příznakem prvorepublikové politické inflace. Nic divného v rychlokvašeném státě.. navíc plném starých politických zájmů, zapřených menšin a zasloužilých legionářů s jejich nároky. Já chápu naše svaté duo s marginalizaci velikosti a významu německé menšiny v zájmu hladké restaurace české státnosti, i když do podoby citlivější žaludek zvedajícího umělého čechoslovakismu. Vyčítám jim nedostatečný a jednostranný výhled do budoucnosti, kdy podle nich Německo mělo být na kolenou, protože velká Francie s ještě větší Anglií to tak ve svém imperiálním zájmu naplánovaly a tyto mocnosti zároveň měly cosi bezpečnostního garantovat Praze. A Benešovi speciálně vyčítám to, že když selhala diplomacie, tak zaříznul i vojáky, zbaběle prchnul a beze špetky studu se vynořil v Londýně. To by si třeba Polák nedovolil, ten by se hanbou propadnul. Důsledek toho všeho v podobě Stalinovy sféry vlivu je vlastně něčím, co ani ovlivnit už nemohl.. v Moskvě přikyvoval na téma záležitostí globálně projednaných Spojenci.
Takže ne.. Beneš nebyl rasista a vrahoun, byl to jen z důvodu starého kamarádství člověk na špatném místě.

Neděle, 9. května 2021, 22:12Odpovědět

Ladislav Písařík

Měl tu smůlu, že se 2 x dostal do situace, kdy měl rozhodnout o celém národu, bohužel, nepodařilo se mu. Ale jeho zásluhou byla po 1WW republika takovou, jako ji známe. A jeho dekrety? Soužití s Němci dělalo problémy již od středověku, byl to obecný problém soužití dvou národů ( třeba Češi - Slováci). Kdysi se říkalo, že na úhradu za zabavený majetek jsme učinili dohodu s BRD, že se vzdáme válečných reparací a BRD odškodní odsunuté Němce, nevím zda to byla pravda.

Sobota, 13. března 2021, 10:39Odpovědět

Antonín Doubek

Kdo by čekal něco jiného když ve školách už tyto smrkoše je učí nenávidět lidi a ti co za nás položivoty životy ve druhé světové válce tito šmejdi co tu nenávist dělají a ničí sochy ani nevědí něco o válce tato sebranka a ničitelé neví ani co byl rok 1989 !!!

Neděle, 31. ledna 2021, 17:50Odpovědět

Ladislav Žiga

Čeští vědátoři, kteří dokončili s odřenýma ušima svůj učňák a v průběhu studia na vysoké škole života již dosáhli takových znalostí, že vyrazili na Drbnu, aby tady prezentovali svou ukrutnou inteligenci. :-)

Neděle, 31. ledna 2021, 13:31Odpovědět

Karel Peterka

Pane Beneši opravdu naposledy, jak si přejete:Píši tady fakta, která Vám nejsou známa. Došly Vám argumenty, tak urážíte. Když mě člověk s Vaším IQ nazve blbem, beru to jako od anglické královny povýšení do šlechtického stavu.

Sobota, 23. ledna 2021, 11:00Odpovědět

Rudolf Beneš

Co to tady stále píšete za bláboly?Pokud si potřebujete dělat kádrový profil,tak tady je to špatně.Asi jste byl u Vlasova pobočníkem anebo rovnou u řeporyjského vepře.Už se o mě neotírejte.Zkuste to u mámy.Jste blb a tak se vratte z vycházky.Takže naposledy!!!!!!!!!!

Pátek, 22. ledna 2021, 23:53Odpovědět

Karel Peterka

Vážený pane RUDOLFE BENEŠI! NA ZÁKLADĚ ČEHO JSTE SI UTVOŘIL SVŮJ NÁZOR BY BYLO ZAJÍMAVÉ. Vlasov původně sloužil své vlasti udatně a věrně. Při obraně Kyjeva se dokázal s částí svých vojsk probít z obklíčení a upoutal tím pozornost samotného Stalina. Když stály ozbrojené síly nacistů před Moskvou a přeskupovaly se, byl Vlasov povolán ke Stalinovi, který mu svěřil ozbrojený sbor s 15 tanky. Vlasov na vyčerpané a zmrzlé nacisty zaútočil, zahnal je ve svém úseku o 60 kilometrů zpátky, na ostatních úsecích se také útočilo a výsledkem bylo, že nacisté už Moskvu nikdy neuviděli. Bylo toho ještě víc, ale to Vás nezajímá. Tudíž si ve své hlavě nedokážete položit otázku proč nakonec zradil. Také by Vám prospělo prostudování nějaké literatury o Květnovém povstání českého lidu, speciálně o Pražském povstání. Ale to Vás jistě také nezajímá, že! Za minulého režimu se o vlasovcích vůbec nesmělo mluvit, jenom stranou šeptem, takže Vy toho víte víc než je v literatuře co Vás nezajímá. Na pamětní desce v Řeporyjích o Vlasovovi není jediná zmínka, je věnována vzpomínce na padlé pomocníky Pražskému povstání. Asi to bohužel nedokážete rozlišit.

Pátek, 22. ledna 2021, 17:34Odpovědět

Rudolf Beneš

Pro Peterku Karla Vyjádřil jsem pouze svůj názor na uctívání zločince Vlasova a jeho bandu.On zradil každou stranu a dopustil se zločinů.Takže žádnou pamětní desku si nezaslouží.Proč by měla být socha Koněva v muzeu?Copak jsou všichni lidé tak hloupí,že by ji chtěli poškozovat?Knihy o Vlasovovi mi už nezajímají,protože toho bylo vždy dost.Takže se neunavujte s radou.

Pátek, 22. ledna 2021, 06:46Odpovědět

Karel Peterka

Rudolfe Beneši, Vlasovovi NIKDO žádný pomník nepostavil! Pouze pamětní desku V PRAŽSKÉM POVSTÁNÍ PADLÝM PŘÍSLUŠNÍKŮM ROA, zvaným lidově vlasovci. Přečtěte si "Případ Vlasov" nebo "Osudový omyl generála Vlasova" nebo "Vojska generála Vlasova v Čechách". Víte o této problematice houbeles. Socha maršála Koněva bude v muzeu, kde ji nebudou moci vandalové poškozovat. Osvoboditel Prahy si musel ZA KOMUNISTICKÉHO REŽIMU "počkat" na svoji sochu v Praze až asi do roku 1980, tak socha chvilku počká než se otevře muzeum a bude zase viditelná. A pomník nějvětšího osvoboditele Josifa Vissarionoviče Stalina - nejdřív bylo poválečné vedení KSČ kritizováno z Moskvy že mu nepostavilo v Praze pomník dost rychle. Po 20. sjezdu sovětských komunistů, když se ukázalo jaký ve skutečnosti byl, pomník opět na přání Moskvy zbourali! Zbudování pomníku stálo cca 150 milionů Kčs, zbourání "jen" 4 miliony. Přečtěte si knihy "Žulový Stalin" nebo "Případ Stalin". Uvedené knihy jsou ve fondu Knihovny hl. m. Prahy. Vy umíte jen urážet, uvádět nepravdivé údaje a pohoršovat se v diskusích. Co jste si nechám pro sebe a Vy studujte, abyste jednou nezemřel neinformovaný!

Čtvrtek, 21. ledna 2021, 18:08Odpovědět

Antonín Doubek

V tomto bordel-státě se nic nevyřeší protože tam asi nebyly kamery !! Policie potřebuje mít udavače jako byli před rokem 1989 SNB a k tomu potřebovala pomocnou stráž !!! Kdo myslíte že to udělal-smrkoši kteří ani nevědí co byl rok 1918-1939-1945-1948-1968-1989 ale hlavě že tyto dny se můžou flákat takto je dnešní výuka na školách !!!!

Neděle, 27. prosince 2020, 10:59Odpovědět

Klára Černá

B*bost lidská je beztrestná.

Sobota, 5. prosince 2020, 11:20Odpovědět

Rudolf Beneš

A kde je asi tak policie ČR,Když vlastenci protestovali proti pomníku nacistického vraha Vlasova postaveného lumpem Novotným,tak tam asi policie přespávala.U pomníku osvoboditele Československa Koněva spolu s jakousi bezpečnostní agentury společně hlídali u likvidace pomníku.Když potom NĚKDO neznámí ukradl desky od pomníku ,tak nikdo z nich nic neviděl a musí se to prošetřit.Bohužel těch případů je v posledních letech velice mnoho a nikdo se neopováží na někoho ukázat prstem a potrestat jej.Zřejmě se bude muset nejdříve těmto složkám přidat.Je to ostuda.

Sobota, 5. září 2020, 22:36Odpovědět

K soše Beneše v Praze někdo napsal, že byl rasista a masový vrah  |  Praha  |  Regiony  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.