Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Katedrála sv. Víta hostí 13. ročník varhanního festivalu

PR článek, aktualizováno 24. května 2024, 12:34

Praha 24. května 2024 (PROTEXT) - Třináctý ročník festivalu Svatovítské varhanní večery nabídne od 2. do 30. července jedinečné zážitky z výkonů vynikajících umělců v prostředí majestátní svatovítské katedrály.

Jako první rozezní katedrální varhany mimořádná osobnost varhanního umění – varhaník pařížské baziliky sv. Klotildy, Olivier Penin. Tato hvězda svého oboru přednese program z děl dvou velikánů varhanní literatury, Johana Sebastiana Bacha a Césara Francka.

Varhaník Adam Viktora je široké kulturní veřejnosti známý jako dirigent a umělecký vedoucí souboru Ensemble Inégal. Na druhém z festivalových večerů však posluchače osloví sólovým vystoupením, kdy představí hudbu od J. S. Bacha přes Roberta Schumanna a Felixe Mendelssohna-Bartholdy k virtuóznímu B. A. Wiedermannovi.

Kouzlo francouzské hudby zcela ovládne večer v podání Marie Pochopové. Tato představitelka mladší generace se silným hudebním cítěním rozehraje paletu pestrých harmonií dvou velikánů francouzské hudby 20. století – Maurice Duruflé a Jehana Alaina.

Čtvrtý koncert věnuje mladý slovenský varhaník Štefan Iľaš rozmanitému repertoáru. Přednese hudbu Rakouska, Německa, Francie i své domoviny; od romantismu po žhavou současnost; od mystických kusů po efektní.

Varhaník Jan Doležel a trumpetista Stanislav Masaryk zakončí festival jednou z nejkrásnějších kombinací hudebních nástrojů. Vedle úchvatných barokních skladeb pro trubku zaplní svatovítský chrám i varhanní hudba Janáčkova, Regerova či Franckova. Český varhaník, působící v německém Erlangenu, a slovenský trumpetista, hrající v České filharmonii, tak vytvoří slavnostní závěr celého letošního festivalu.

Festival pořádá Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze ve spolupráci se Správou Pražského hradu. Koncerty se konají vždy v úterý od 19:00 v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

www.varhannifestival.cz

 

Zdroj: Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Katedrála sv. Víta hostí 13. ročník varhanního festivalu  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.