Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Digitální odpad má reálné negativní důsledky na životní prostředí

PR článek, aktualizováno 8. května 2024, 9:05

 

Praha 8.května 2024 (PROTEXT) - Je zřejmé, že je nutné chránit životní prostředí. Kromě dobře známých tradičních opatření, jako je snižování spotřeby plastů, existují i méně zřejmé metody, které mají také významný vliv. Jednou z nich je minimalizace osobního digitálního odpadu. Tento druh odpadu sice není tak hmatatelný jako třeba plasty v oceánu, může mít však reálné důsledky pro spotřebu energie a stav životního prostředí. Společnost Kaspersky proto doporučuje osvojit si několik jednoduchých postupů, které pomohou snížit naši digitální stopu.

Osobní digitální odpad se zvyšuje kvůli činnostem, které mnozí z nás provádějí denně na internetu. Pro ukládání a správu všech našich e-mailů, fotografií, videí a dokumentů jsou zapotřebí energeticky náročná datová centra. Naši uhlíkovou stopu zvyšují také další digitální aktivity, jako je streamování obsahu ve vysokém rozlišení a využívání cloudových služeb – to vše vyžaduje stále více energie. K plýtvání energií přispívá i hromadění „digitálního nepořádku“, jako jsou staré e-maily, duplicitní soubory a nepoužívané aplikace, jelikož příslušné systémy musí zpracovávat, spravovat a zálohovat nadbytečná nebo zastaralá data.

Uvědoměním si a omezením tohoto chování lze výrazně snížit množství našeho osobního digitálního odpadu. Odborníci společnosti Kaspersky se s vámi podělí o několik triků, které vám pomohou využívat digitální prostředí mnohem ekologičtěji:

Digitální odpad lze efektivně snížit lepší správou e-mailů

Odhlašování nepotřebných newsletterů a propagačních e-mailů snižuje tok digitálního odpadu a zátěž e-mailových serverů. Pravidelné promazávání starých nebo nepotřebných e-mailů a vysypávání e-mailového koše může uvolnit značné množství místa. Tato opatření přispívají ke snížení spotřeby energie ke správě a archivaci dat a celkově pomáhají snižovat množství digitálního odpadu.

Volba nižší kvality snižuje digitální stopu

Nastavení nižší kvality videa na streamovacích webech, když nepotřebujete vysoké rozlišení, může podstatně snížit tok dat a tím i spotřebu energie. Tento postup je vhodný, například když využíváte stream jen jako zvukovou kulisu nebo když sledujete obsah na menších obrazovkách, kde nemá vyšší rozlišení prakticky žádný přínos.

Významný vliv má pravidelný audit datových úložišť

Minimalizace digitálního odpadu lze efektivně dosáhnout pravidelnou kontrolou a odstraňováním starých, nadbytečných nebo nepotřebných souborů z cloudových služeb. Je také vhodné vyhnout se zbytečné duplikaci souborů na více zařízeních nebo platformách. Efektivitu využívání digitálních zdrojů zvyšuje i konsolidace a odstraňování nepotřebných kopií dat, jako jsou fotografie a videa. Nejlepší volbou pro ukládání dokumentů jsou však bezpečnostní řešení, která slouží jako šifrované digitální trezory pro osobní informace.

Lepší správa aplikací zvyšuje efektivitu využití energie a bezpečnost uživatelů

Odinstalováním aplikací, které se používají jen zřídka, lze výrazně snížit objem uložených dat a snížit prostředky potřebné na údržbu. Omezení zbytečných přenosů dat na pozadí a spotřeby energie lze dosáhnout i vypnutím automatického spouštění těch aplikací, které nemusí běžet nepřetržitě.

Moderní bezpečnostní řešení navíc umožňují lepší kontrolu nad údaji shromažďovanými aplikacemi, jako je poloha nebo historie vyhledávání. Využití těchto řešení minimalizuje množství zpracovávaných dat a zároveň zvyšuje bezpečnost práce s internetem.

„Navyknout si odstraňovat staré nebo duplicitní informace je nejen velmi prospěšné pro zvýšení bezpečnosti, zachování soukromí a kontrolu dat, ale také pro zamezení plýtvání energií a pro zlepšení stavu životního prostředí. Spolehlivým spojencem při tom mohou být moderní komplexní bezpečnostní řešení,“ podotýká Anna Larkina, odbornice na analýzu webového obsahu ve společnosti Kaspersky.

Zdroj: Kaspersky

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Digitální odpad má reálné negativní důsledky na životní prostředí  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.