Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nový zvrat v případu zmizení ukrajinských peněz na nákup zbraní

PR článek, aktualizováno 2. května 2024, 12:27

Praha 2. května 2024 (PROTEXT) - Státní zastupitelství Ukrajiny zaslalo do České republiky v minulém týdnu nově dokumenty, ze kterých vyplývá, že nevyšetřuje ani trestně nestíhá zástupce Podnikatelské družstevní záložny, kde měl prostředník obchodu otevřený účet. Ukrajinská tajná služba již dříve informovala, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních dodávek, do nichž byla zapojena chorvatská společnost WDG a ukrajinská Lviv Arsenal.

V celé kauze obchodu se municí, která nakonec nebyla dodána, bylo ze strany ukrajinských úřadů obviněno celkem pět lidí, a to na straně ukrajinského ministerstva obrany, tak na straně zbrojařů. Vůči Podnikatelské družstevní záložně (PDZ) žádné obvinění z ukrajinské strany není, což nově potvrzuje také zpráva z Úřadu generálního státního zástupce Ukrajiny, kde je jasně uvedeno, že tehdejší zaměstnanec záložny Kamil Bahbouh, který za PDZ s podezřelými jednal, sám není vedený v případu mezi osobami, které by spáchaly trestný čin nebo byly ze spáchání trestného činu podezřelé. Informační systém přitom eviduje všechny údaje od okamžiku, kdy je daná osoba byť jen v procesním postavení podezřelého.

V minulých měsících redakce Seznam Zpráv opakovaně spekulovala o zapojení osoby Kamila Bahbouha do případu zmizení 14 milionů eur, které byly určeny na nákup zbraní pro Ukrajinu. Pracovníci PDZ naopak na vyšetřování aktivně spolupracovali a pomohli tak celou kauzu rozplést. Kromě toho záložna svými kroky ochránila alespoň část peněz, o něž by jinak Ukrajina přišla.

Článek Seznam zprávy z prosince 2023 naznačující negativní roli PDZ: Munice pro Ukrajinu. Miliony za náboje do minometů zmizely v Celetné ulici - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz) 

 

Zdroj: Insighters

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový zvrat v případu zmizení ukrajinských peněz na nákup zbraní  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.