Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

125. výročí australské mincovny Perth Mint

PR článek, aktualizováno 25. dubna 2024, 15:18

Praha 25. dubna 2024 (PROTEXT) - Karlovarská prodejna Zlaťáky.cz vzdává hold australské mincovně Perth Mint výstavou zlaté a stříbrné investiční mince vydané u příležitosti 125. výročí založení. Mincovna zahájila provoz v roce 1899 na vrcholu západoaustralské zlaté horečky a jako producent sehrála významnou roli v historii australské ekonomiky. Ročně se zde zpracuje 700 tun zlata na produkci široké škály investičních mincí, zlatých cihel a pamětních mincí. Výběr toho nejlepšího si budete moci prohlédnout na prodejní výstavě, která potrvá od 25. 4. do 3. 5.

„Investiční mince o váze 1 unce vyrobené z ryzího zlata a stříbra (99,99 %) spojuje tři nejpopulárnější motivy mincovny, a to klokana, koalu a ledňáčka. Jejich pozadí vyplňuje jeden z nejznámějších druhů australské akácie známé též pod názvem mimóza, která je australským národním květinovým symbolem,“ popisuje Martin Štich, ředitel společnosti Zlaťáky.cz.

Líc mince vyobrazuje portrét krále Karla III. od Dana Thorna, informace o nominální hodnotě a zemi původu. Součástí designu mince je ochranný prvek mincovny v podobě micro-laserem vyrytého písmene, které je viditelné pouze pod lupou. Mince jsou dodávány v kapsli v limitovaném nákladu 150 000 kusů (stříbro) a 25 000 kusů (zlato) pro celý svět.

Perth Mint je známá také tím, že vyrobila největší, nejtěžší a zřejmě i nejdražší zlatou minci na světě vážící neuvěřitelnou jednu tunu se šířkou 80 cm a tloušťkou 12 cm. Znázorňuje tradiční australský symbol – klokana rudého a na lícní straně portrét královny Alžběty II. s nápisem ELIZABETH II AUSTRALIA a nominální hodnotou 1 000 000 DOLLARS. Na výstavě si budete moci potěžkat její zmenšeninu o váze 1 kg zlata.

První mince s motivem klokana byla prvně vyražena v roce 1986, až později mincovna rozšířila své portfolio o další motivy a to australskou koalu a ledňáčka, které se těší stejné popularitě.

 

Zdroj: Zlaťáky.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

125. výročí australské mincovny Perth Mint  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.