Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 %

PR článek, aktualizováno 11. dubna 2024, 15:21

Praha 11. dubna 2024 (PROTEXT) - Výnosy korporátních dluhopisů otočily trend. Podnikové dluhopisy se v lednu chovaly v rozporu s ekonomickou logikou. Ve chvíli, když už centrální banka začala snižovat své úrokové sazby, dluhopisům rostl výnos a vrátil se tak ke svému dlouhodobému trendu. Vážený průměrný výnos tak v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 %. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, největšího a nejlépe hodnoceného dluhopisového portálu v České republice.

Vladimír Pikora k tomu uvádí: „Skok nahoru považuji spíš za anomálii než trend. Trend by měl v příštích měsících klesat.“ Objem podnikových emisí v lednu vzrostl na 4,1 mld. Kč. To je pro leden normální. S novým rokem je vždy více emisí. Nicméně z většího nadhledu dvou let je vidět dlouhotrvající pokles. Ve srovnání s listopadem nastal výrazný pokles, a to z překvapivých 8 miliard Kč na výše zmíněné 4 miliardy.

Zatímco za celý rok 2023 tvořily malé emise 46 %, v lednu vyskočily na 51 %. „To signalizuje, že máme hlad po financování od menších firem, které nabízejí emise s vyššími výnosy.“ uvádí Vladimír Pikora, hlavní ekonom a analytik skupiny Comfort Finance Group (CFG). Velké emise nad 100 mil. tvořily vloni 18 % emisí, letos v lednu jen 11 %. Velcí hráči jsou evidentně zafinancováni. S měnící se strukturou trhu se tak mění i průměrný výnos.

Rozložení emisí podle výnosu za celý loňský rok říká, že emise s výnosy nad 10 % činily v roce 2023 21 % trhu, v lednu to bylo už jen 14 %. Dluhopisy s těmi opravdu vysokými výnosy mizí. Přibývá ale dluhopisů s výnosy v rozmezí 8 až 10 %. Vloni tvořily tyto emise 40 % všech emisí, nyní tvoří 51 % trhu.

Průměrná splatnost emisí mezitím vzrostla na 3,9 roku oproti minulému měsíci. V listopadu délka splatnosti emisí překročila 4 roky. Dluhopisy hrají na finančních trzích stále větší roli.

Důležité je zaměřit se i na zajištění emisí. Absolutně nejčastějším zajištěním bylo v roce 2023 ručitelské prohlášení. To měla více než polovina dluhopisů. Velmi oblíbený je i agent pro zajištění. Zajištění nemovitostí mělo mnohem méně emisí. Těch bylo jen necelých 11 %. Pro trh by bylo dobré, kdyby v budoucnu bylo nemovitostí zajištěno mnohem více dluhopisů.

Upozornění: I přes snahu portálu Srovnávač o zahrnutí všech dostupných korporátních dluhopisů existuje možnost, že některé z nich vyhledány nebyly. Jsme však přesvědčeni o tom, že jsme v přehledu pokryli naprostou většinu tuzemského trhu. Dodáváme, že v případech, u nichž pracujeme s váženými průměry, se váhou myslí velikost emise.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Mobil: + 420 776 888 228; E-mail: vladimir.pikora@cfg.cz

O Srovnávači dluhopisů

Na srovnávači dluhopisů jsme vytvořili srovnání firemních a státních dluhopisů pomocí kalkulačky skóre rizikovosti podle Scorecardu korporátních dluhopisů vydaného Ministerstvem financí ČR. Zdrojem informací je první a největší Srovnávač dluhopisů na trhu.

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 %  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.