Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Unikátním projektem s názvem „Férový lobbing“ prošly dvě desítky organizací

PR článek, aktualizováno 11. dubna 2024, 13:31

Praha 11. dubna 2024 (PROTEXT) - Tisková zpráva Asociace veřejně prospěšných organizací ČR k dokončení projektu

Zástupci dvacítky českých neziskových organizací úspěšně absolvovali více než rok trvající program „Férový lobbing“. Ten pro své členské organizace zorganizovala Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR). V rámci jedinečného programu se zástupci neziskovek seznámili s legislativním prostředím, zlepšili komunikaci s veřejnou sférou a během workshopů s podporou lektorů a profesionálů z praxe získali povědomí o tom, jak lépe a účelněji prosazovat své zájmy.

Zahájení projektu předcházel průzkum napříč členskými organizacemi AVPO ČR. Z toho vyplynulo, že organizace nemají k prosazování vlastních zájmů dostatek finančních ani personálních kapacit, a nemohou se tak této činnosti průběžně věnovat. „Je to dáno tím, že naše asociace reprezentuje převážně organizace ze sociální a pacientské sféry, včetně menších a regionálních subjektů. A právě tyto organizace svými kapacitami nemohou konkurovat té části nevládního sektoru, která naopak své lobbistické aktivity již profesionalizovala a intenzivně se jim věnuje,“ vysvětluje prezident AVPO ČR Marek Šedivý. Právě proto je podle něj klíčové, aby se tyto subjekty uměly ozvat a nenechávaly za sebe mluvit jiné.

„Náš projekt končí příznačně v okamžiku, kdy se do poslanecké sněmovny dostává návrh zákona o lobbingu, který má do budoucna potenciál dále měnit způsob komunikace nevládního sektoru s poslanci a senátory,“ upozorňuje Šedivý.

Asociace veřejně prospěšných organizací ČR dlouhodobě podporuje nastavení otevřených a transparentních pravidel takové komunikace. Její zástupci nicméně upozorňují, že schvalovaná legislativa by měla být jednoduchá, pro samotné aktéry i veřejnost srozumitelná a neměla by vytvářet nerovnosti mezi jednotlivými lobbujícími subjekty. V tomto ohledu proto upozorňuje na možný odlišný přístup zákona k příspěvkovým a neziskovým organizacím, přestože oba typy subjektů působí ve stejné, v tomto případě sociální oblasti.

„Neziskové organizace, které se chtějí pustit do lobbingu, by si navíc měly být vědomy, že nestačí mít skvělé nápady a nadšení. Legislativní proces má svá jasně daná pravidla, může být složitý, psychicky náročný a dlouhý. Je proto nutné obrnit se trpělivostí a vyčlenit v organizaci na lobbingové aktivity dostatek zdrojů,“ říká viceprezident AVPO ČR Aleš Mrázek, který je mimo jiné zodpovědný za zpracovávání připomínek k předkládané legislativě v rámci vnějšího připomínkového řízení. „Lobbing ale zdaleka neprobíhá pouze na půdě parlamentu. Pro neziskové organizace je mnohdy daleko podstatnější prosazování změn na místní úrovni, například při jednáních s místními samosprávami,“ dodává Mrázek.

V rámci projektu „Férový lobbing“ probíhala od října 2022 setkání cílená na strategické plánování lobbingu, tvorbu sdělení pro média, budování vztahů s politickými a dalšími aktéry nebo dodržování etických pravidel. Projekt rovněž podporoval networking a výměnu zkušeností mezi organizacemi s podobnými cíli a zájmy.

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jejímž cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program byl financován z Fondů EHP a Norska.

 

Webová stránka projektu: https://www.avpo.cz/ferovy_lobbing

 

O Asociaci veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR)

AVPO ČR sdružuje více než 100 neziskových organizací, které se hlásí k hodnotám transparentnosti a spolehlivosti. Dlouhodobě usiluje o rozvoj soukromého dárcovství a celkovou kultivaci legislativního prostředí pro fungování neziskového sektoru. V současné době prosazuje například trvalé zakotvení možnosti snížení daňového základu pro daň z příjmu až o 30 %, pokud plátce podporuje veřejně prospěšné aktivity.

AVPO ČR je členem Unie zaměstnaneckých svazů ČR, která je připomínkovým místem pro legislativní návrhy a další normy procházející meziresortními připomínkovými procesy. Každoročně tak AVPO ČR sleduje a aktivně připomínkuje desítky materiálů.

Od roku 2014 AVPO ČR spravuje značku Prověřená veřejně prospěšná organizace (značku spolehlivosti), která funguje jako garance pro dárce podporující neziskové organizace.

 

O Nadaci OSF

Nadace OSF je českou nadací s třicetiletou historií. Jejím posláním je péče o demokracii v Česku; podporuje a vzdělává občanskou společnost a rozvíjí stát, kde mají všichni rovné šance a zapojují se do dění ve svém okolí. Otevírá citlivá a opomíjená témata a společně s dárci hledá průkopníky, kteří je ponesou dál.

 

Pro více informací kontaktujte: Aleš Mrázek, mrazek@avpo.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátním projektem s názvem „Férový lobbing“ prošly dvě desítky organizací  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.