Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Setkání kastelánů nestátních otevřených památek

PR článek, aktualizováno 9. dubna 2024, 11:30

Praha 9. dubna 2024 (PROTEXT) - Šance být zastoupen a organizován v asociaci, jež má větší sílu než jednotlivec. Možnost setkávat se se správci, majiteli, nájemci a jinými osobnostmi, které mají co do činění s památkami všeho druhu. Příležitost vytvářet společné projekty, ať už výměny průvodců, kastelánů, společné propagace či jen větší blízkost k sobě navzájem, a z toho vyplývající možnost si kdykoliv zavolat či napsat, když je potřeba něco konzultovat. Tyto příležitosti přináší ANOPA (Asociace nestátních otevřených památek, z.s.), která byla založena v době koronakrize.

Každoroční setkání kastelánů je nejprestižnější událostí této asociace. Hostitelem třetího ročníku byl stejně jako v minulých letech Constantin Kinský, majitel zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Na setkání přijely desítky správců památkových objektů ze všech krajů České republiky a řada dalších vzácných hostů z české a slovenské veřejné správy. Součástí byl konferenční program ve Freskových sálech žďárského zámku, jenž se v letošním roce zaměřil na udržitelné způsoby provozování vybraných památek a jejich zpřístupňování veřejnosti. Sdílení dobré praxe z nestátních památek moderoval Martin Karlík.

Po úvodním přivítání hostitelem Constantinem Kinským a tajemníkem Asociace nestátních otevřených památek Vratislavem Zákoutským si převzal slovo pan Petr Lukas, autor projektu Objevuj památky. Věnoval pozornost sdílené PR podpoře nestátních otevřených památek a dále představil letošní vydání magazínu Objevuj památky, který je záměrem šířit směrem k širokému publiku.

V odpoledním bloku prezentovali Zdeněk Hazdra a Martin Babuška nové aktivity na zámku Zelená hora nad Nepomukem. Místo, jež si většina lidí spojuje zejména s filmovou adaptací knihy Miloslava Švandrlíka Černí baroni, ožívá díky postupné obnově a kvalitnímu celoročnímu kulturnímu programu.

Probíhající přípravy na výstavbu nového kulturního centra Vysočina ve Žďáru nad Sázavou, budoucího mimořádně rozsáhlého kulturního prostoru v kraji, vylíčil Ladislav Bárta. Kulturně kreativní centrum vznikne v budově konventu bývalého kláštera, jenž se pro nové účely v dohledné době zrekonstruuje.

Anna Svobodová a David Šiman z Místní akční skupiny Pošumaví a spolku Prácheň žije! vyprávěli o způsobech oživování hradu, jehož relikty dlouhá staletí zarůstala vegetací, v rámci komunitě-dobrovolnické spolupráce. Jejich zkušenost s dobrovolnictvím poskytla inspiraci mnohým, již zavedeným památkám.

O mezinárodních zkušenostech při péči o památky v rámci aktivit dobročinné organizace Czech National Trust a programu Erasmus+ se přijela podělit Irena Edwards. Francesco Kinský dal Borgo záhy vyprávěl o návštěvě zástupců provozovatelů anglických památek na hradě Kost a zámku Karlova Koruna, které jeho rodina provozuje.

Mimořádný úspěch v podobě získané prestižní evropské památkové ceny Europa Nostra prezentoval Pavel Prouza z Parostrojního pivovaru v Lobči. Člen naší asociace získal pomyslného památkového Oskara v roce 2023. Tím se po pěti letech ocenění vrátilo do České republiky, a poprvé jej u nás získala technická a zároveň nestátní památka.

Autorem posledního příspěvku žďárského programu byl Aleš Kozák s časopisem PROPAMÁTKY, jenž není zdaleka jeho jedinou aktivitou. Večerní část programu tak byla naplněná zajímavostmi z fungování redakce, která zčásti funguje jako sociální podnik, nebo ukázkami vydařených realizací a památkových obnov, s nimiž se mohli čtenáři časopisu seznámit.

Neformální večer kastelánského setkání naplnil poslání osobní výměny zkušeností a upevňování vztahů lidí, kteří se starají o naše kulturní dědictví.

Vedle nestátních památek přijali pozvání například také zástupci Národního památkového ústavu, agentury CzechTourism a Ministerstva kultury Slovenské republiky. Bez ohledu na typ vlastnictví je všem společný zájem o zachování památek a prezentace jejich hodnot široké veřejnosti. Právě ta má v zemi s největší koncentrací památek na světě stále velmi živý zájem o jejich poznávání a seznamování se s umem našich předků.

Také jsme poděkovali Ministerstvu pro místní rozvoj za podporu činnosti asociace.

V loňské roce získala Asociace nestátních otevřených památek dotaci z programu Dotace pro nestátní neziskové organizace. Vytvořili jsme strategii udržitelného rozvoje cestovního ruchu pro nestátní otevřené památky.

 

Kontakt:

Vratislav Zákoutský

tajemník asociace

anopa@asociacepamatek.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Setkání kastelánů nestátních otevřených památek  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.