Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vrací se veletrh zemědělské techniky. Po šesti letech

PR článek

Zemědělské a lesnické veletrhy se letos konají od 7. do 11. dubna 2024 v Brně. Jejich klíčovou součástí je veletrh TECHAGRO, který je významnou přehlídkou zemědělské techniky a technologií pro rostlinnou výrobu. Nebudou chybět ani inovace na poli moderního precizního zemědělství.

Veletrh zemědělské a lesnické techniky se na brněnské výstaviště vrací po šesti letech. Letos si připomíná 30 let od svého prvního ročníku. 

„TECHAGRO je již tři desetiletí ukazatelem trendů v zemědělství a za tu dobu se stal nejen platformou pro obchod, ale také důležitým setkáním zemědělské komunity. Letošní ročník významně reaguje na nová oborová témata, zejména díky premiéře projektu Chytrá farma zaměřeného na digitalizaci a chytrá řešení. Věřím, že připravený program bude pro návštěvníky významným přínosem,“ uvedl Jan Kubata, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno.

Traktory a zemědělská technika pro orbu, setí, sklizeň i posklizňovou úpravu

Na výstavní ploše se návštěvníci setkají se vším, co souvisí s rostlinnou výrobou, vystavovatelé jsou přihlášení ve všech hlavních oborech veletrhu. Novinky značky Massey Ferguson na své expozici předvede Austro Diesel. Vystaví inovované traktory, žací stroje a sklízecí mlátičky. Na sezónu 2024 značka připravila novou řadu traktorů MF 9S, jde celkem o šest modelů s výkonem od 285 do 425 hp. Návštěvníci uvidí také traktory značek Kubota, Claas, Antonio Carraro a Zetor. Traktory a další zemědělskou techniku vystaví například Agrotechnika Vaněk, Solis, Agrotrans, WTC Písečná, Emmarol a další. Významně je zastoupena malá zemědělská technika, kterou vystaví např. značky Seco, Agzat, Dakr, Vari, Šálek, Dvořák – svahové sekačky. Chybět nebudou ani postřikovače, které návštěvníci najdou například v expozici AGRIO MZS.

Tradičně bude část výstavní plochy patřit komunální technice, kterou představí Laski, Tomi Truck a další. Na techniku pro vinaře se zaměří například Oslavan Agro nebo Synpro. Obsazen bude také sektor dopravní a manipulační techniky, a to díky firmám Unimog, Agrafa, Agrovo, Cernin a dalším. S technologiemi pro posklizňovou úpravu přijedou na brněnské výstaviště také firmy Navzas, FARMIX, Alvan Blanch Czech, AGROING BRNO, ROmiLL AGRICULTURE nebo SIAGRA. Z dalších vystavovatelů lze jmenovat například Köckerling se stroji pro zpracování půdy, Lemken se secími stroji, CRS Marketing s dopravní a zemědělskou technikou a P & L se zemědělskou a lesnickou technikou. Nebudou chybět ani čtyřkolky a UTV pro zemědělce a lesáky, které najdeme u firmy AT-Bryss.

Chytrá farma ukáže, jak pracovat s daty a ušetřit

Práce s daty a digitálními technologiemi je dnes aktuální také v zemědělství. V pavilonu F bude součástí veletrhu TECHAGRO vůbec poprvé nový projekt Chytrá farma. „Tradiční výstavnictví prošlo v posledním desetiletí obrovskými změnami. Doba a spotřebitelské chování se proměňují a tomu se musí přizpůsobit i veletrhy. A právě proto přicházíme s projektem Chytrá farma, který umožní sdílet největší novinky a zajímavosti z praxe napříč celým zemědělským sektorem,“ řekl Petr Maliňák, ředitel zemědělských a lesnických veletrhů.

Připraven bude program na pódiu Chytré farmy, kde vystoupí jak odborníci z oblasti zemědělského výzkumu, tak farmáři s letitými zkušenostmi. Každý den proběhnou na pódiu Chytré farmy dva tematické bloky, ve kterých se návštěvníci dozví vše potřebné o precizním zemědělství. Program je určen především farmářům, kteří chtějí s precizním zemědělstvím a se zavedením digitálních technologií do svého hospodaření začít. Garantem jednotlivých bloků jsou Česká zemědělská univerzita v Praze, Mendelova univerzita v Brně a Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství. Ve středu vystoupí na pódiu také zástupci Oddělení půdy z Ministerstva zemědělství ČR.

Umělá inteligence ve službách zemědělství

Exponáty a novinky vystavovatelů v Chytré farmě jsou spojeny s nejmodernějšími technologiemi. Například Leading Farmers představí dosud nejvýkonnější polní robot na našem trhu AgXeed AgBot 5.115T2. Jde o pásový stroj o výkonu 115 kW, který je skutečným robotickým traktorem, může pracovat s jakýmkoliv nářadím, jež utáhne výkonově, a první kus už v ČR dokonce pracuje. Dále přiveze první ultrapřesný postřikovač Ecorobotix ARA, řízený prvky umělé inteligence, který rozeznává jednotlivé plevele a postřik cílí jen na ně. Prezentovat se bude také společnost Skymaps s.r.o., která využívá technologie dálkového průzkumu Země a pokročilou obrazovou analýzu pro získávání informací v precizním zemědělství.

Představí se také firma TECHNOTRADE, která v rámci vývoje zemědělského robota úspěšně otestovala vlastní řešení autonomního režimu pojezdu „Follow Me“. V tomto nastavení stroj následuje předem určenou osobu, tzv. leadera (vodiče), a pohybuje se automaticky v závislosti na jeho rychlosti a poloze, při čemž od něj zároveň udržuje bezpečný odstup. Stroj tedy samočinně zrychluje, zpomaluje a zatáčí přesně podle toho, jak se před ním vodič pohybuje. Revoluční bezdrátovou aplikaci látek a monitoring porostů pomocí dronů představí firma 3gon. Jejich dron s multispektrální kamerou a softwarem pro vyhodnocení a vytvoření aplikačních map je kompatibilní se všemi dostupnými palubními systémy zemědělských strojů. V projektu Chytrá farma představí OCTO Technology správu dat přes cloudové řešení tak, aby data bylo možné řídit odkudkoliv a v reálném čase. Dále zde budou vystavovat své novinky společnosti Datamars, WinFAS software s.r.o., World from Space s.r.o. a řada výzkumných institucí.

Další program pro zemědělce, lesníky, myslivce i chovatele

V doprovodném programu se na výstavišti uskuteční v neděli sněm Agrární komory ČR a v pondělí odborná konference „Klimatická změna a zemědělství“. Součástí veletrhu TECHAGRO je i včelařská výstava, prodej regionálních potravin a ukázka hospodářských zvířat.

Souběžně s veletrhem TECHAGRO se konají lesnický a myslivecký veletrh SILVA REGINA a veletrh BIOMASA, který je zaměřen na energetické využití lesní a zemědělské biomasy. V myslivecké části veletrhu SILVA REGINA jsou pro návštěvníky připraveny mimo jiné výstavy trofejí a pódiový program.

Doprava na výstaviště

Vzhledem k očekávanému vysokému zájmu o veletrh pořadatelé doporučují návštěvníkům sledovat aktuální dopravní situaci na webu www.bvv.cz/doprava, kde je k dispozici i interaktivní mapa se zaplněností parkovacích kapacit. K parkování lze využít parkovací dům Expoparking u 4. brány nebo parkovací plochy uvnitř výstaviště, ke kterým se dostanete přes 4. bránu. K dispozici jsou také plochy v západní části areálu či v okolí výstaviště (Zvonařka, Anthropos). Při zaparkování na parkovištích Zvonařka a Anthropos obdrží návštěvníci od parkovací služby voucher na jízdné hromadnou dopravou pro tři osoby zdarma.

Výstaviště je otevřeno denně od 9 do 18 hodin, ve čtvrtek do 16 hodin, nejvýhodnější vstupenky pro individuální návštěvníky lze koupit na webu veletrhu. Výhodné podmínky jsou připraveny pro autobusové zájezdy a další organizované skupiny, které mohou výstaviště za zlevněné vstupné a poslední den veletrhu zdarma.

Více informací najdete na:

www.techagro.cz

www.silva-regina.cz

www.bvv.cz/biomasa

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrací se veletrh zemědělské techniky. Po šesti letech  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.