Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kutnohorská Mincovna pokřtila první vlastní stříbrný tolar

PR článek, aktualizováno 2. dubna 2024, 9:11

Kutná Hora 2. dubna 2024 (PROTEXT) - 23. 3. 2024 se v Galerii Středočeského kraje uskutečnil slavnostní křest Kutnohorského Tolaru 2024. Historie mincovny v Kutné Hoře sahá až do 13. století a odkazuje na dějiny české měny. Kromě největší těžby stříbra se tady razil i známý pražský groš, který byl významným platidlem a spolehlivě plnil královskou pokladnu.

„Založení Kutnohorské Mincovny je splněný sen. 11.11.2022 byla založena Kutnohorská Mincovna a.s. Poslední ražba v Kutné Hoře proběhla roku 1726, od té doby se nevyrazila jediná mince. Proto jsme začali podnikat všechny kroky k tomu, abychom na tradici ražby navázali. Historie a tradice je to, co nás spojuje. Proto jsme přivedli na svět jako první minci Kutnohorský Tolar,“ uvádějí zástupci společnosti.

Kutnohorská Mincovna a.s. nabízí investiční zlato, stříbrné cihly a slitky. Výrazným počinem je ražba vlastního tolaru. Ražba prvního současného Kutnohorského Tolaru se uskutečnila počátkem letošního roku. Je z čistého stříbra a váží 29 gramů. Tolar nese motivy horního práva uděleného českým králem Václavem II. a půdorysu Chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře. Uměleckou realizaci připravil akademický sochař Vladimír Oppl.

Vznik Tolaru popisuje obchodní ředitel společnosti Petr Stibůrek: „V Kutné Hoře se razily různé mince, groše, tolary i dukáty, ale nikdy nebyly kutnohorské. Kutnohorský Tolar, který jsme přivedli na svět, se snaží propojit právě tu minulost se současností. Jsem hrdý na to, že to je první opravdu kutnohorská mince. Tolarů je pouze 999 kusů. Příští rok bude opět ražen ve stejném počtu. Díky rezervačnímu systému získají objednatelé Tolaru předkupní právo na stejné číslo mince i pro další roky.“

Závěr křtu se zaměřil na dobročinnost. Tolar s číslem 999 byl vydražen a výtěžek byl poukázán na pomoc malému Michaelkovi.

Kontakt:

Kutnohorská Mincovna a.s.

info@kutnohorskamincovna.cz

www.khm.cz

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kutnohorská Mincovna pokřtila první vlastní stříbrný tolar  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.