Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Od party kamarádů po důležité hráče v cestovním ruchu

PR článek, aktualizováno 30. března 2024, 12:16

Praha 30. března 2024 (PROTEXT) - Spolek Disway pomáhá vozíčkářům cestovat. Mobilní aplikace Disway Trails přináší ověřené tipy na výlety pro osoby s hendikepem. Prozatím zahrnuje 23 celodenních tras a přes 140 přístupných zajímavých míst. Spolek Disway se zabývá poradenstvím, mapováním a poskytováním informací o přístupnosti objektů a tras pro hendikepované osoby. S nápadem přišel vozíčkář Jirka, když postrádal ověřené informace k naplánování obyčejného výletu s rodinou.

„Jirka Maule byl jeden z geniálních lidí. V 16 letech přetaktoval pionýra, aby jezdil tzv. „pořádně“, a tím se bohužel na doživotí upoutal na invalidní vozík. Jirka Maule později již jako špičkový programátor (tetrapelgik vozíčkář) měl sen, aby vozíčkáři v České republice i po světě mohli sdílet místa, která jsou skutečně bezbariérová a pro ně přístupná. Aby si volný čas, cestování a život se svou rodinou mohli užít stejně jako lidé bez omezení. Založil proto komunitní síť Disway,“ uvádí Milan Novotný, jeden ze zakládajících členů Disway.

„Díky Nadaci Vodafone jsme nastartovali komunitní portál pro sdílení uživatelských informací o navštívených místech právě lidmi s hendikepem. A kde jsme teď, po deseti letech našeho snažení? Definovali jsme potřeby našich cílových skupin a v uplynulých třech letech realizovali několik mezinárodních projektů. Ve zmapovaných lokalitách není vozík nebo berle problém, ať už jste vášnivý turista, nebo jen chcete najít bezbariérovou restauraci, pivovar nebo krásnou přírodní scenérii. Skvěle se nám spolupracovalo s národními parky. KRNAP i České Švýcarsko hledají možnosti, jak zpřístupnit přírodu také hendikepovaným,“ říká Marie Harcubová, která studovala na vozíku v USA a cestuje se svou maminkou po celém světe.

Spolek založil neformální česko-německou „Síť bez bariér“, která má v současné době přes 30 členů a její cíl je prostý: propojovat všechny subjekty, které mohou zlepšit cestování hendikepovaných a zkvalitnit jejich život. Členy sítě jsou města, obce, restaurace, hotely, památky i přírodní parky, ale také poskytovatelé veřejné dopravy v Česku i Sasku. Kdokoli se chce zapojit, je vítán.

Disway se snaží měnit myšlení lidí, ať už při budování nových staveb nebo plánovaných rekonstrukcí, protože jedině změnou přístupu lze dosáhnout zvýšení kvality života pro celou společnost. „Nahraďte schody nakloněnou rovinou nebo vybudujte nájezd! Nechceme ničit gotické památky, ale sami jsme si na středověkém hradě Grabštejn vyzkoušeli, že kde je vůle ke spolupráci, je i cesta pro vozíčkáře,“ říká vozíčkář Aleš Černohous, místopředseda spolku.

Ze změny přístupu nemá benefit pouze osoba na vozíku, ale i senioři, rodiče s kočárkem, nebo třeba cestovatel s kufrem, který s ním nebude muset drncat po schodech, ale pohodlně si ho díky nájezdu doveze až k recepci, nezadýchaný a s úsměvem.

Díky Síti bez bariér spolek navázal aktivní spolupráci s organizací CzechTourism a Středočeskou centrálou cestovního ruchu, se kterými minulý víkend navštívili veletrh cestovního ruchu a regionální turistiky Holiday World v Praze. Během přednášek a návštěvy stánku spolku se tisíce lidí přesvědčilo, že i osoby s hendikepem mohou cestovat. Mobilní aplikace Disway Trails je dále prezentována na setkáních, workshopech a prezentacích, které se konají ve spolupráci s jednotlivými kraji ČR a německým Saskem.

„V roce 2024, v rámci desetiletého výročí, bychom chtěli dovršit naše úsilí, které vzešlo z iniciativy jedné party kamarádů. V přímé spolupráci s Kontem bariéry a Pražskou organizací vozíčkářů chceme zaplnit naši aplikaci podrobnými daty a trasami výletů po celé ČR, aby se hendikepované osoby nebály vyrazit na výlet a netrávily volný čas pouze za obrazovkou počítače s vědomím, že ačkoliv je cíl jejich cesty uváděn online jako bezbariérový, může je potkat nepříjemné překvapení,“ říká Jana Panáčková Feixová, předsedkyně spolku Disway.

Pokud chcete úsilí spolku pomoci sledujte stránky www.disway.cz a https://trails.disway.org/cs

Bližší informace:

Jana Panáčková Feixová - manager@disway.org 

Aleš Černohous - ales@disway.cz

www.disway.cz

Za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a Ústeckého kraje.

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od party kamarádů po důležité hráče v cestovním ruchu  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.