Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Z Ning-po do světa: čínské přístavní město se mění v globální centrum otevřenosti

PR článek, aktualizováno 29. března 2024, 18:31

Ning-po (Čína) 29. března 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Město Ning-po možná není pro mnoho lidí tak známé jako čínské metropole typu Pekingu a Šanghaje, má však bližší spojení s jejich každodenním životem: čínské kovové nástroje, rýžovary a dokonce i vozidla poháněná novými zdroji energie, které lidé ve světě nakupují, s velkou pravděpodobností putují přes oceán právě z tohoto města ve východočínské provincii Če-ťiang.

Jak uvádí informační kancelář městské správy v Ning-po, vysoká pravděpodobnost tohoto obchodního spojení vyplývá z jedinečného postavení přístavu v Ning-po.

Do přístavu Ning-po-Čou-šan, orientovaného směrem k Východočínskému moři, mohou lodě s maximální nosností 300.000 tun připlouvat a odplouvat volně a superlodě s maximální nosností nad 400.000 tun mohou vplouvat a vyplouvat s přílivem. Jedná se tak o vzácný světový unikát v oblasti hlubokomořských přístavů.

V loňském roce dosáhla propustnost přístavu 1,324 miliardy tun, což jej již 15 let po sobě řadí na první místo na světě, a z hlediska propustnosti pro kontejnery se globálně umístil na třetím místě. Nachází se zde také největší terminál pro železnou rudu v Číně, největší ropný terminál v Asii a druhý největší samostatný kontejnerový terminál na světě.

Ning-po je již od starověku významným obchodním centrem. Již za dynastie Tchang představovalo jeden z výchozích bodů námořní hedvábné stezky. V moderní době fungovalo Ning-po jako jeden z pěti smluvních přístavů otevřených pro zahraniční obchod. Po roce 1978 se pak stalo jedním z prvních pobřežních měst v zemi, která se zapojila do kampaně za reformu a otevření Číny světu.

Dnes je Ning-po spojeno s více než 60 čínskými městy prostřednictvím intermodální námořní a železniční dopravy a má kontakt s více než 600 přístavy ve více než 200 zemích a regionech pomocí více než 300 kontejnerových tras. Stalo se důležitým přístavním a logistickým centrem, strategickým centrem pro alokaci zdrojů a moderní světovou základnou přepravních služeb.

Koncem roku 2023 bylo schváleno rozšíření otevření přístavu Ning-po na všech jeho osm přístavních oblastí, což dodalo přístavu Ning-po-Čou-šan nový impuls ve snaze stát se špičkovým přístavem světové úrovně.

Jedinečné přístavní kapacity propůjčují městu Ning-po možnosti spojení se zbytkem světa, ale cílem jeho otevírání a podnikavých iniciativ není pouze zlepšení propustnosti v největším přístavu na světě, ale také snaha o rozšíření propojení, prohloubení výměn a otevření se na vyšší úrovni.

V současné době Ning-po buduje prvotřídní integrační uzel letecké a železniční dopravy a novou hybnou sílu mezinárodního otevřeného rozvoje díky další optimalizaci dopravního plánování svého západního regionu.

Odhaduje se, že v roce 2050 dosáhne kapacita osobní dopravy západního dopravního uzlu Ning-po přibližně 220 milionů cestujících ročně a objem leteckého nákladu dosáhne 3 milionů tun ročně, což Ning-pu pomůže dosáhnout pozice moderní pobřežní metropole.

Mezi mezinárodními destinacemi dostupnými pro Ning-po představují země střední a východní Evropy (Central and Eastern European countries – CEEC) podél iniciativy Nové Hedvábné stezky světlé body pro prohloubení globální hospodářské spolupráce a obchodních výměn.

V roce 2014 začalo město Ning-po pořádat na podporu obchodu se zeměmi střední a východní Evropy výstavy a v roce 2017 založilo první a jedinou demonstrační zónu pro hospodářskou spolupráci a obchodní výměny mezi Čínou a zeměmi CEEC. V roce 2019 byla výstava China-CEEC Expo povýšena na mezinárodní akci národní úrovně.

Díky příhodnému podnikatelskému prostředí, silnému základu digitální ekonomiky a jedinečnému systému přístavních logistických uzlů zaznamenal přeshraniční elektronický obchod v Ning-po rychlý růst a disponuje stále širší a hustší sítí digitálního obchodu.

V rámci největšího čínského festivalu online nakupování „Double 11" si Ning-po již sedm let po sobě udržuje první místo v přeshraničním maloobchodním dovozu v zemi. Podnikání v oblasti přeshraničního elektronického obchodu, které je vázané na nákupy online, představuje téměř čtvrtinu čínského trhu a jeho zahraniční skladový prostor představuje 1/6 celkového trhu v zemi. V březnu loňského roku byla v Ning-po otevřena první letecká trasa páté svobody pro nákladní dopravu v provincii Če-ťiang, což poskytlo silný impuls dalšímu růstu přeshraničního elektronického obchodu ve městě.

V září 2020 byla oficiálně zaregistrována pilotní zóna volného obchodu v oblasti Ning-po v provincii Če-ťiang (Ningbo Area of Zhejiang Free Trade Pilot Zone), čímž se otevřela nová kapitola institucionálního otevírání města.

Oblast Ning-po pak například spustila platformu digitálních služeb „TradeGo" zaměřenou na bezpečnost oběhu a údajů v mezinárodním obchodě s volně loženými komoditami s cílem zabezpečit jedinečnost a pravost digitálních dokumentů prostřednictvím technologie blockchainu. Tato platforma se zařadila mezi 10 uznávaných platforem pro elektronické nákladní listy na světě.

Otevřené prostředí a kultura podnikavosti formovaly v Ning-po nejen rozsáhlou síť zahraničního obchodu, ale posílily také inovační náskok silného výrobního města na globálním trhu s otevřenou konkurencí.

V Ning-po působí 104 podniků, které jsou národními šampiony v oblasti zpracovatelského průmyslu s jedním výrobkem, což je nejvíce mezi čínskými městy a dalece předstihuje Šen-čen na druhém místě. Mnohé z těchto výrobků přinášejí prostřednictvím přístavu Ning-po-Čou-šan prvotřídní čínskou produkci světovým spotřebitelům.

Do budoucna pak chce Ning-po vybudovat mezinárodní centrum otevřenosti.

Podle plánu města Ning-po se mj. očekává, že do roku 2026 si přístav Ning-po-Čou-šan udrží první místo ve světové propustnosti nákladu, přičemž počet podniků s roční hodnotou obchodu nad 10 milionů amerických dolarů a zahraničních investičních projektů s celkovou investicí nad 100 milionů amerických dolarů se oproti roku 2021 zdvojnásobí.

Z přístavního města se tak Ning-po stane mezinárodním obchodním uzlem a zapíše se na mapu světa.

Kontakt: Paní Wang, 86-10-63074558

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Ning-po do světa: čínské přístavní město se mění v globální centrum otevřenosti  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.