Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cerebras a G42 zahajují stavbu AI superpočítače Condor Galaxy 3 s výkonem 8 exaFLOPS

PR článek, aktualizováno 15. března 2024, 8:13

Sunnyvale (Kalifornie) 15. března 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Condor Galaxy 3 se 64 systémy Cerebras CS-3 slibuje dvojnásobný výkon při stejné spotřebě energie a nákladech

Společnost Cerebras Systems, průkopník v oblasti akcelerace generativní umělé inteligence, a přední technologická holdingová skupina G42 se sídlem v Abú Zabí dnes společně oznámily stavbu Condor Galaxy 3 (CG-3), třetího clusteru ze své konstelace AI superpočítačů Condor Galaxy. Condor Galaxy 3 obsahuje 64 nově představených systémů CS-3 z dílny společnosti Cerebras využívajících nejrychlejší AI čip na trhu Wafer-Scale Engine 3 (WSE-3) a nabídne 8 exaFLOPS AI s 58 miliony jader optimalizovaných pro umělou inteligenci.

Strategické partnerství společností Cerebras a G42 dosud přineslo 8 exaFLOPS výkonu AI superpočítače prostřednictvím modelů Condor Galaxy 1 a Condor Galaxy 2, které se oba řadí k největším AI superpočítačům na světě. Condor Galaxy 3, který se nachází v texaském Dallasu, zvyšuje současný celkový výkon sítě Condor Galaxy na 16 exaFLOPS.

„Prostřednictvím Condor Galaxy 3 pokračujeme v realizaci naší společné vize transformace globálního inventáře výpočetní techniky AI díky vývoji největších a nejrychlejších AI superpočítačů na světě," uvedl technický ředitel skupiny G42 Kiril Evtimov. „Stávající síť Condor Galaxy vytrénovala některé z nejlepších open-source modelů v odvětví, které si stáhly desítky tisíc uživatelů. Se zdvojnásobením kapacity na 16 exaFLOPS se těšíme na další vlnu inovací, kterou superpočítače Condor Galaxy umožní."

Srdcem Condor Galaxy 3 je 64 systémů Cerebras CS-3. Každý systém CS-3 využívá nový WSE-3 se 4 biliony tranzistorů a 900.000 jádry optimalizovanými pro AI. WSE-3, který vyrábí společnost TSMC na pětinanometrovém uzlu, poskytuje dvojnásobný výkon oproti předcházející generaci při zachování stejné spotřeby energie a ceny. WSE-3, vytvořený speciálně pro trénování největších modelů umělé inteligence v oboru, poskytuje ohromující vrcholový výkon AI 125 petaFLOPS na čip.

„Jsme hrdí na to, že právě naše nově představené systémy CS-3 sehrají klíčovou roli v našem průkopnickém strategickém partnerství se společností G42," uvedl generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Cerebras Andrew Feldman. „Condor Galaxy 3 a další následnické superpočítače budou dohromady poskytovat desítky exaFLOPS výpočetní kapacity pro umělou inteligenci. To představuje významný milník ve výpočetní technice pro umělou inteligenci, který přinese bezkonkurenční výpočetní výkon a efektivitu."

Společnost Condor Galaxy vytrénovala nejmodernější, špičkové modely generativní AI včetně Jais-30B, Med42, Crystal-Coder-7B a BTLM-3B-8K. Jais 13B a Jais30B jsou nejlepší dvojjazyčné arabské modely na světě, které jsou nyní k dispozici prostřednictvím Azure Cloud. BTLM-3B-8K je špičkovým 3B modelem číslo jedna na HuggingFace, který nabízí výkon 7B parametrů v odlehčeném 3B parametrickém modelu pro inferenci. Med42, vyvinutý s M42 a Core42, je předním klinickým LLM (velkým jazykovým modelem), který byl za víkend vytrénován na Condor Galaxy 1 a překonává MedPaLM po stránce výkonu i přesnosti.

Condor Galaxy 3 bude k dispozici ve druhém čtvrtletí roku 2024. Další informace o Condor Galaxy najdete na naší webové stránce.

O společnosti Cerebras Systems

Společnost Cerebras Systems je tým průkopnických počítačových architektů a vědců, výzkumníků v oblasti hlubokého učení a inženýrů všech zaměření. Spojili jsme se, abychom urychlili generativní umělou inteligenci tím, že od základu vybudujeme novou třídu superpočítačů pro umělou inteligenci. Náš vlajkový produkt, systém CS-3, pracuje s největším a nejrychlejším procesorem AI na světě, naším Wafer-Scale Engine-3. CS-3 se rychle a snadno sdružují do clusterů pro vybudování největších světových AI superpočítačů, což znamená, že umístění modelů na superpočítačích je dokonale jednoduché, protože se vyhneme složitosti distribuovaných výpočtů. Řešení Cerebras používají k vývoji revolučních vlastních modelů a k trénování open-source modelů s miliony stažení přední korporace, výzkumné instituce i vlády. Řešení Cerebras jsou k dispozici prostřednictvím Cerebras Cloud a také přímo na místě. Další informace najdete na https://www.cerebras.net.

O skupině G42

G42 je globálním lídrem ve vývoji vizionářských schopností umělé inteligence pro lepší zítřek. Skupina G42, která se zrodila v Abú Zabí, dnes působí po celém světě a prosazuje umělou inteligenci jako mocnou sílu pro dobré účely. Její zaměstnanci neustále mění představy o tom, co technologie dokáže, a využívají progresivní myšlení a inovace k urychlení pokroku a řešení nejpalčivějších problémů společnosti.

G42 spojuje síly s národy, korporacemi i jednotlivci, aby vytvořila infrastrukturu pro svět budoucnosti. Společnost G42 uskutečňuje exponenciální možnosti již dnes – od molekulární biologie po průzkum vesmíru a vše mezi tím.Další informace najdete na www.g42.ai.

Kontakt

Ulviyya Hasanzade, ředitelka firemní komunikace

ulviyya.hasanzade@g42.ai

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2361801/Condor_Galaxy_3_AI_Supercomputer.jpg 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cerebras a G42 zahajují stavbu AI superpočítače Condor Galaxy 3 s výkonem 8 exaFLOPS  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.