Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Festival Nový evropský Bauhaus se vrací do Bruselu

PR článek, aktualizováno 14. března 2024, 15:49

Praha/Brusel 14. března 2024 (PROTEXT) - Český projekt nominován na Ceny NEB 2024

Evropská komise zahajuje druhý ročník festivalu Nový evropský Bauhaus (NEB), který se bude konat od 9. do 13. dubna v Parc du Cinquantenaire a Muzeu umění a historie v Bruselu. Festival, který je postaven na pilířích Forum (Fórum), Fair (Veletrh) a Fest (Oslava), se vydává na pětidenní cestu plnou interaktivních zasedání, workshopů, předváděcích akcí a uměleckých vystoupení, na kterých vystoupí mezinárodní řečníci a významní hosté. Kromě toho se na festivalu bude konat slavnostní předávání cen čtvrtého ročníku soutěže Ceny Nový evropský Bauhaus, ve které získá 20 vítězů celkem 390.000 eur. V rámci okruhu A je nominován český projekt "Places from Spaces”. Vedle akce konané přímo v Bruselu se festival uvede po celé Evropě i mimo ni prostřednictvím dalších doprovodných akcí.

Evropská komise ve spolupráci s belgickým předsednictvím Rady Evropské unie pořádá druhý ročník Festivalu Nového evropského Bauhausu, iniciativy, která propojuje evropský Green Deal s naším každodenním životem a životním prostorem. Oficiální zahájení se uskuteční 9. dubna za přítomnosti předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen, komisařek EU Iliany Ivanovové a Elisy Ferreiry, belgického premiéra Alexandera De Croo, státního tajemníka Thomase Dermina a také generálního ředitele IIASA Hanse-Joachima Schellnhubera.

Pilíře akce

Festival představuje důležitý most mezi hnutím Nový evropský Bauhaus, vysokými představiteli EU, vlivnými politiky, vedoucími představiteli v oblasti umění, architektury, designu, udržitelnosti a inovací a také širší veřejností.

Forum (Fórum): Na Fóru zazní klíčové přednášky, panelové diskuze a debaty, které se budou zabývat různými aspekty hodnot NEB. Vysoce postavené osobnosti se zapojí do rozhovorů nejen na témata od vědy a techniky po kulturu a vzdělávání, ale také na regionální a místní rozvoj a mezinárodní vyhlídky. Do diskuze přispějí architekti, umělci, vědci a klimatičtí aktivisté, kteří nabídnou své osobní pohledy na vědu, technologie, kulturu, vzdělávání a globální rozvoj. Každé zasedání bude rovněž streamováno a bude dostupné online po celém světě.

Fair (Veletrh): Veletrh zve veřejnost k prohlídce více než 70 expozic, kde se představí projekty ve stylu NEB, jež řeší naléhavou potřebu udržitelnější a spravedlivější budoucnosti pomocí inovativních řešení. Návštěvníci se mohou zapojit do poutavých expozic a interaktivních zážitků a objevit špičkové projekty, které se zabývají současnými společenskými a environmentálními potřebami.

Fest (Oslava): Festival bude místem, kde se spojí kultura, umění a zábava, aby společně oslavily kreativitu, inovace a rozmanitost. Diváci se mohou těšit na taneční, divadelní a hudební vystoupení umělců z celého světa – například na vystoupení Sibil•ly a Besaca Arthura – a také na vědecké experimenty nebo upcyklační workshopy.

Slavnostní předání Cen Nový evropský Bauhaus 2024: výhra 390.000 eur, podpora Ukrajiny, západního Balkánu a regionů EU

Letošní ročník festivalu pořádá slavnostní předávání čtvrtého ročníku prestižních Cen NEB. Ceny NEB budou uděleny ve čtyřech kategoriích: Obnovení spojení s přírodou; Obnovení pocitu sounáležitosti; Upřednostňování míst a lidí, kteří to nejvíce potřebují; Formování oběhového průmyslového ekosystému a podpora myšlení založeného na životním cyklu. V poslední fázi soutěže je 50 finalistů, mezi nimiž jsou jak uchazeči s dokončenými projekty, tak mladí lidé s inovativními nápady, které svědčí o kreativitě, talentu a odhodlání lidí z celé Evropy i mimo ni budovat udržitelnější, inkluzivnější a krásnější svět.

Ceny NEB poprvé přivítají kromě projektů z členských států EU a západního Balkánu také projekty z Ukrajiny. Projektům a nápadům, které jsou v souladu s hodnotami NEB a aktivně přispívají k obnově Ukrajiny, bude uděleno také "Zvláštní uznání úsilí Ukrajiny o obnovu a obnovu“, a to v duchu uznání a podpory úsilí a odhodlání Ukrajiny ke svému znovu-vybudování. Ceny NEB 2024 se rovněž zaměřují na regiony, které se intenzivněji potýkají se socioekonomickými problémy, a také na regiony, které jsou nejvíce ohroženy adaptací na uhlíkovou neutralitu, a to udělením čtvrtiny cen projektům a nápadům, které těmto místům přinesou pozitivní transformaci.

Mezi letošními nominovanými je i český projekt "Places from Spaces“, jehož cílem je podpořit obyvatele Prahy, aby si uvědomili, jak důležitou roli hrají při rozvoji města a svých vlastních komunit.

Během slavnostního předávání cen bude 20 z 50 finalistů odměněno celkovou částkou 390.000 eur. Součástí tohoto zážitku je i výzva veřejnosti, aby se zapojila do hlasování a určila jednoho vítěze z každé kategorie. Od roku 2021 se do Cen NEB zapojilo již více než 5000 uchazečů a ročník 2024 je opět důkazem této stále rostoucí komunity.

Celý seznam kandidátů na Ceny NEB 2024 naleznete na oficiálních stránkách Cen.

Festival Nový evropský Bauhaus je zdarma a je otevřen všem a nabízí jedinečnou příležitost stát se součástí transformativního zážitku. Upozorňujeme, že ačkoli je festival přístupný veřejnosti, na slavnostní zahájení a předávání Cen NEB je třeba se registrovat.

Fotografie z festivalu NEB naleznete na tomto odkazu.

 

Základní informace

Nový evropský Bauhaus (NEB) je evropské hnutí, které vyzývá všechny, aby si společně představili a vybudovali lepší budoucnost: plnou krásných, udržitelných a inkluzivních míst, výrobků a způsobů života. Tato mezioborová iniciativa, kterou Evropská komise zahájila v roce 2021, úzce souvisí s evropským Green Dealem a poskytuje platformu pro experimentování, propojování a pozitivní změny v praxi prostřednictvím bottom-up projektů. Nový evropský Bauhaus, který se zaměřuje především, ale nikoli výhradně, na proměnu našich obytných prostor, vytváří most mezi světem vědy a techniky, umění a kultury, aby vytvořil inovativní řešení, která jsou šetrná k životnímu prostředí a zároveň dostupná pro každého. Prostřednictvím týmové práce a zapojením komunity posiluje místní a regionální společenství, průmysl a kreativní mysl, aby zlepšil kvalitu našeho života.

 

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Nový evropský Bauhaus se vrací do Bruselu  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.