Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Počet insolvencí společností loni celosvětově vzrostl

PR článek, aktualizováno 13. března 2024, 12:52

 

Praha 13. března 2024 (PROTEXT) - V roce 2023 počet společností, které se nacházely v insolvenci, vzrostl dle analýzy Allianz Trade celosvětově o 7 procent oproti předchozímu roku. Největší růst se projevil u dvou států střední Evropy – Maďarsko, které zaznamenalo nárůst o 146 procent, a Polsko, ve kterém navýšení činilo o 70 procent.

Minulý rok přinesl dle očekávání velmi rychlý nárůst insolvencí podniků. U celé řady států došlo ke dvojcifernému nárůstu insolvencí – výrazné zvýšení zaznamenaly USA (40 %), Kanada (41 %) či Jižní Korea (65 %). Dvojciferné navýšení se nevyhnulo ani eurozóně (14 %), ve které nejvyššího procentuálního příbytku inflací oproti předchozímu měřenému roku nabylo Nizozemsko (52 %), Francie (35 %) a Německo (23 %).

„Západní Evropa zůstala i přes mírné zpomalení růstu (15 % v roce 2023 oproti 23 % z roku 2022) klíčovým přispěvatelem k celosvětovému nárůstu insolvencí podniků. Důležitou roli hrála také Severní Amerika, kde došlo k výraznému zrychlení (+41 % oproti 2 % z roku 2022). Celosvětový růst však mohl být větší a dynamičtější – brzdila ho hlavně Čína, kde zaznamenali úbytek počtu insolvencí o 14 %. Vliv na snížení sehrály i rozvíjející se trhy v Indii (o 8 % méně) či Jihoafrická republika (-13 %). Znepokojujícím faktorem je zejména nárůst insolvencí velkých podniků, což by mohlo generovat další riziko neschopnosti splácet pro menší dodavatele,“ říká Kateřina Kirakosjan, vedoucí oddělení pohledávek české pobočky Allianz trade.

Růst insolvencí podniků se nevyhnul ani střední Evropě. Dva státy regionu naopak zaznamenaly největší procentuální nárůst z celosvětově sledovaných zemí. U Maďarska došlo k navýšení o 146 % a u Polska činilo o 70 %. Slovensko sice dosáhlo také na dvojciferný procentuální navýšení oproti předchozímu roku, avšak se 12 % patřilo pod průměr států eurozóny. Proti celosvětovému trendu v minulém roce šlo Česko – za rok 2023 se snížil počet insolvencí společností o 4 %.

„I přes tento trend se podíl nákladů na výplatu pojistného plnění z insolvencí, u naší pojišťovny Allianz Trade v České republice, v roce 2023 navýšil dvojnásobně. Rozsáhlý dopad na tento nárůst však mají insolvence velkých domácích společností z druhého pololetí minulého roku,“ dodává Kateřina Kirakosjan.

Insolvence2022 2023 
 Vyplaceno EURPočetVyplaceno EurPočet
Domácí trh526 415431 782 71847
Zahraničí565 42723426 87950
Celkem1 091 842662 209 59797

Globální nárůst insolvencí však dle analýz Allianz Trade letos ještě neskončí

„Nižší ekonomický růst, narušení obchodu a geopolitická nejistota připravují půdu pro další zrychlení globálních insolvencí podniků v letošním roce. V Allianz Trade očekáváme, že v letošním roce již třetí celosvětový růst v řadě. Největší nárůst se očekává v USA (28 %), Španělsku (28 %) a Nizozemsku (31 %). Tento trend dle našich analýz by mohl skončit následující rok, kdy očekáváme stabilizaci, která bude pramenit z ekonomického oživění,“ vysvětluje Kateřina Kirakosjan.

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet insolvencí společností loni celosvětově vzrostl  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.