Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Za pár dní startuje 16. Festival bulharských filmů

PR článek, aktualizováno 11. března 2024, 11:27

Praha 11. března 2024 (PROTEXT) - Bulharská kinematografie již po šestnácté láká do kina na nejnovější hrané filmy. Soustředíme se na filmy, které sklidily úspěch na filmových festivalech, ale i na filmy populární u bulharských diváků a letos poprvé zařazujeme speciální promítání pro děti. Doufáme, že se nám podaří ho zachovat a vychovávat si nové diváky.

V posledních letech je z bulharských filmů cítit deziluze společnosti a tematicky se obrací i k bulharským imigrantům. Letos se těchto témat dotýkají všechny filmy s výjimkou dětského.

Festival zahájíme 14. 3. 2024 v 18:30 oceňovaným a uznávaným snímkem Blažiny lekce, který vyhrál hlavní cenu Křišťálový globus na 57. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Film přijedou představit herečky Eli Skorčeva a Rozalia Abgarian a herec Gerasim Georgiev-Gero. Eli Skorčeva, představitelka bývalé učitelky bulharštiny Blagy obdržela za svůj výkon ve filmu Blažiny lekce Křišťálový globus na loňském Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Bulharská herečka pověsila svou hereckou kariéru v 90. letech tzv. na hřebíček. Hlavní role, za kterou sklízí jednu cenu za druhou, ji katapultovala zpátky na vrchol. Film odhaluje tíživou situaci současných bulharských seniorů, kteří se často stávají oběťmi tzv. šmejdů. Režisér filmu Stefan Komandarev při přebírání ceny v Karlových Varech řekl, že cena patří generaci jeho rodičů, protože ti jsou hlavními protagonisty filmu, ti se v Bulharsku stali rukojmími bolestivé cesty k demokracii.

V pátek 15. 3. přivítáme ve velkém sále kina Lucerna herce Malina Krasteva, který přiveze celovečerní debut režiséra Tonislava Hristova pod názvem Správný řidič. Drama jednoho muže, který se před zraky diváků vyrovnává s vlastními chybami a jejich následky. Film klade otázku, zda neustálá honba za penězi a samotné peníze mohou odčinit chyby, kterých se jako lidé dopouštíme na své rodině, či přátelích.

V sobotu 16. 3. V 16:00 představí režisér Andrey Hadjivasilev svůj film Případ Tesla o snaživém mladém vynálezci. Andrey Hadjivasilev je v posledních letech jediný, kdo se v Bulharsku soustředí na dětské publikum.

Večer (16. 3. 18:30) vnese do Lucerny jemný humor bulharsko-španělská koprodukce Vasil, ve které exceluje Ivan Barnev. Promítání jsme připravili společně s Instituto Cervantes de Praga.

V neděli uzavřeme festival společně s hercem Ivanem Barnevem, který osobně představí film Vůně lípy. Film odhalující pocity většiny imigrantů byl natočen v USA během pandemie covid-19. Režisérce Sissy Denkovové se podařilo vyřídit pro všechny bulharské herce vstupní víza, zbytek štábu je americký.

Věříme, že si odnesete příjemný zážitek nejen z filmů, ale i z osobního setkání s hosty.

Sledujte náš Facebook a Instagram, ať vám nic neuteče!

https://www.facebook.com/BulharskyKulturniInstitutPraha

@bki_praha1

Celý program, synopse filmů a ukázky naleznete na www.bki.cz

Vstupenky jsou v prodeji online či na pokladně v kině Lucerna.

https://www.kinolucerna.cz/klient-263/kino-68/stranka-1224

Festival bulharských filmů organizuje Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze s podporou bulharského Národního filmového centra.

Záštitu nad 16. ročníkem Festivalu bulharských filmů převzali ministr kultury České republiky pan Martin Baxa a ministr kultury Bulharské republiky pan Krastyo Krastev.

14.-17. 3. 2024, kino Lucerna, Vodičkova 36, Praha 1

Kontakt: Jitka Zárubová, bki@bki.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pár dní startuje 16. Festival bulharských filmů  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.