Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak posílit preventivní opatření a snížit výskyt diabetu? Kulatý stůl v Poslanecké sněmovně o prediabetu a jeho významu v prevenci rozvoje cukrovky

PR článek, aktualizováno 7. března 2024, 15:48

Praha 7. března 2024 (PROTEXT) - Dramaticky se zvyšující výskyt diabetu představuje naléhavý zdravotní problém, který vyžaduje komplexní přístup. S cílem představit klíčová témata související s prevencí tohoto onemocnění a včasnou intervencí již ve fázi prediabetu pořádá ve čtvrtek 14. března 2024 od 14:00 místopředseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PharmDr. Petr Fifka kulatý stůl s odborníky.

Diabetes se stal závažným celosvětovým problémem moderní společnosti, který nejenže ovlivňuje zdraví a kvalitu života mnoha lidí, ale má také významný socioekonomický dopad. Česká republika není výjimkou – diabetem u nás trpí 10 % lidí a přibližně každý třetí občan ČR pravděpodobně cukrovkou 2. typu během svého života onemocní. Je tedy nezbytné zaměřit se na prevenci a zvyšování povědomí o důsledcích tohoto metabolického onemocnění. Jak ale upozorňují odborníci – důležité je věnovat zvýšenou pozornost již stavu zvanému prediabetes, kdy je hladina glukózy v krvi vyšší než obvykle, ale ještě nedosahuje takové úrovně, aby mohla být klasifikována jako diabetes. Tento stav je totiž důležitým varováním a nabízí příležitost k opatřením, která zabrání rozvoji plnohodnotné cukrovky.

Hlavními tématy plánované diskuze budou otázky spojené s prediabetem a diabetem, stejně jako role odborníků, státu a pojišťoven v prevenci tohoto onemocnění, s cílem identifikovat potřebné změny v legislativě, financování a informovanosti veřejnosti.

Kulatý stůl proběhne v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve čtvrtek 14. března 2024 od 14:00. Akci bude moderovat místopředseda Výbor pro zdravotnictví PharmDr. Petr Fifka a diskutovat na něm budou přední odborníci z oblasti zdravotnictví:

  • PhDr. Mgr. Jan Bodnár, LL.M. – Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR
  • Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. – Česká obezitologická společnost ČLS JEP, Centrum obezitologie, IKEM
  • Prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc. – Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Ostrava
  • MUDr. Barbora Macková, MHA – Státní zdravotní ústav
  • Bc. Milan Šindelář – Institut moderní výživy

Diskusi bude možné sledovat také online na: https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=1362

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak posílit preventivní opatření a snížit výskyt diabetu? Kulatý stůl v Poslanecké sněmovně o prediabetu a jeho významu v prevenci rozvoje cukrovky  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.