Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Bystročicích na Olomoucku probíhá demolice starého mostu, řidiči musí počítat s objížďkami

PR článek, aktualizováno 7. března 2024, 7:23

Olomouc 7. března 2024 (PROTEXT) - V Bystročicích na Olomoucku začala demolice mostu přes říčku Blatu, který byl už dlouho v nevyhovujícím stavu. Motoristé tady nyní musí počítat s objížďkami.

Aleš Holý, mostní technik, Správa silnic Olomouckého kraje: "Nyní dochází ke zbourání stávajícího mostu a k výstavbě nového monolitického mostu. Doba výstavby bude čtyři měsíce."

Most je součástí krajské silnice III. třídy. Jezdí tudy nejen lidé z okolních vesnic, ale i řidiči kteří chtějí ušetřit za dálniční známku na trase Prostějov – Olomouc.

Marta Turečková (KDU-ČSL), starostka Bystročic: "Uzavírka samozřejmě je. Trošku je zkomplikovaný přístup lidem, kteří bydlí na druhém břehu Blaty. Řidiči jedou po objížďce buď přes Žerůvky, anebo směrem Hněvotín – Olšany."

Josef Suchánek (STAN), hejtman Olomouckého kraj: "Oprava bude stát necelých 17 milionů korun. Samozřejmě přinese lokální i časově omezené potíže motoristům, kteří budou muset jezdit po objízdných trasách. Výsledkem ale bude nový most, který jim bude sloužit."

Chodci se dostanou přes vodu po blízké lávce. Obec ale musela v rámci přípravy stavby vyřešit přemístění dvou soch světců, které stávaly historicky těsně u starého mostu. Ten nový už ale dál symbolicky střežit nemohou.

Marta Turečková (KDU-ČSL), starostka Bystročic: "Kvůli šířkovému uspořádání mostu už nebudou moci stát na původních místech, ale my je nepřesuneme daleko. Budou totiž krášlit přilehlou dřevěnou lávku, kterou jsme vybudovali v roce 2019."

S demolicí starého mostu odejde v Bytročicích i kus historie. Třeba že ho Němci na sklonku 2. světové války chtěli odstřelit, ale tehdejší starosta jim v tom zabránil.

Marta Turečková (KDU-ČSL), starostka Bystročic: "Z historických pramenů jsem se dověděla, že podobně jako ve francouzském Avignonu se i tady v Bystročicích na mostu kdysi tančívalo, takže se tam odehrával i jakýsi společenský život."

Stavební práce teď omezují i provoz některých autobusových linek. Na nový most se ale lidé těší, hlavně kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy. Hotov má být v polovině června 2024. A podle starostky se přitom bude znovu tancovat.

Marta Turečková (KDU-ČSL), starostka Bystročic: "Doprava je dnes taková, jaká je. Už by bylo trošku nebezpečné zatančit si na tomto mostě. Až se ale bude slavnostně otevírat, tak si můžeme zatančit na přilehlé lávce."

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bystročicích na Olomoucku probíhá demolice starého mostu, řidiči musí počítat s objížďkami  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.