Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dobrovolní hasiči existují už 160 let … a slaví!

PR článek, aktualizováno 6. března 2024, 10:24

Praha 6. března 2024 (PROTEXT) - Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska je nejpočetnější neziskovou organizací v České republice a v letošním roce slaví své 160. výročí. 

Historie hasičstva se počítá od vzniku prvního českého sboru dobrovolných hasičů, který byl založen 22. května v roce 1864 v Hostinci Na Sladovně ve Velvarech. Jednalo se o skutečně první český organizovaný sbor se všemi doklady, jehož zakladatelem byl mladý obchodník Karel Krohn. Dobrovolných hasičů bylo tehdy při svém vzniku 51. V druhé polovině 19. století bylo obecně velmi v módě být členem spolku a možná proto se hasiči nezrodili náhodně a najednou a často existovali v rámci jiných spolků nebo jako samostatná jednotka k ochraně proti ohni. Jen těžko jde určit přesná časová hranice, kdy konkrétně některé sbory vznikly, a tak jsou určující data přijetí stanov nebo jejich schválení úřady.

Věrni tradicím a svému odkazu zahájí dobrovolní hasiči své oslavy v sobotu 18. května 2024 přímo na náměstí ve Velvarech. Hlavním bodem programu bude dekorování praporů, poté hasiči v průvodu zamíří na místní hřbitov, kde uctí památku zakladatele sboru. Na náměstí budou pro veřejnost připraveny dynamické ukázky činnosti hasičů s historickou a moderní technikou a otevřena bude i tamní hasičská zbrojnice. Připraven je i doprovodný program pro děti. Návštěvníci si budou moci rovněž prohlédnout i Městské muzeum Velvary a Muzeum technických hraček. Na akci budou přítomní zástupci Vedení SH ČMS, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genpor. Vladimír Vlček, hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková a Ladislav Chlupáč, člen Senátu Parlamentu ČR. Akci zakončí hasičská zábava v sále Velvarské Záložny.

Další slavnostní akcí bude Celostátní setkání historických praporů sborů dobrovolných hasičů, které bude o měsíc později 15. června na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči. Celorepubliková akce se uskuteční pod záštitou předsedy Senátu parlamentu České republiky RNDr. Miloše Vystrčila. Zde je očekáváno téměř 7 tisíc dobrovolných hasičů z více než 640 sborů. Na programu je slavnostní průvod z místního Panského dvora a následné dekorování historických praporů přímo na náměstí. V rámci oslav se udělí dvěma hasičům Záslužný řád českého hasičstva, nejvyšší vyznamenání SH ČMS za mimořádné zásluhy o rozvoj dobrovolného hasičstva a záchranářů v České republice. V rámci doprovodného programu se představí i místní žáci ze Základní umělecké školy v Telči, žesťový sextet Ústřední hudby Armády ČR a Velký dechový orchestr Letovice. Připraveny jsou ukázky výškové techniky HZS, územního odboru Telč, stejně jako přehlídka historické techniky.

Sdružení hasičů těmito akcemi chce připomenout nejenom své výročí, ale i svou záslužnou činnost ve veřejném prostoru. Dobrovolní hasiči podporují vzdělávání a sportovní aktivity mladých hasičů, udržují společenský a kulturní život v obcích. Dlouhodobě se zapojují do pomoci ostatním, jak jsme mohli být svědky v mimořádných situacích v uplynulých letech, kdy například rozváželi roušky, pracovali v Krajských asistenčních centrech na pomoci Ukrajině nebo pomáhali při likvidaci škod po tornádu na Jižní Moravě či při požáru v Národním parku České Švýcarsko.

 

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči existují už 160 let … a slaví!  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.