Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Počet útoků na mobilní zařízení loni výrazně vzrostl

PR článek, aktualizováno 1. března 2024, 10:13

Praha 1. března 2024 (PROTEXT) - Společnost Kaspersky zaznamenala v roce 2023 trvalý nárůst počtu útoků na mobilní zařízení. Ten dosáhl téměř 33,8 milionu, což představuje 50% nárůst oproti předchozímu roku. Nejčastější hrozbou pro mobilní zařízení byl adware, který tvořil 40,8 % všech detekovaných hrozeb.

U příležitosti setkání předních představitelů mezinárodního mobilního průmyslu na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně zveřejnila společnost Kaspersky každoroční analýzu prostředí mobilních hrozeb, která upozorňuje na rostoucí výskyt mobilních bezpečnostních rizik související s rozvojem škodlivých mobilních nástrojů a technologií. Podle odborníků společnosti je patrný vzestupný trend útoků zaměřených na mobilní zařízení. Jen v roce 2023 se počet těchto útoků vyšplhal na 33,790.599, což představuje výrazný nárůst o téměř 52 % ve srovnání s 22,255.956 útoky zaznamenanými v roce 2022.

Nejrozšířenější hrozbou pro mobilní zařízení byl adware – software zobrazující nechtěné (a někdy obtěžující) vyskakovací reklamy –, který tvořil 40,8 % všech zjištěných hrozeb. Pokud jde o bankovní trojské koně, počet instalačních balíčků tohoto typu malwaru klesl na 153.682 poté, co v loňském roce došlo nejprve k prudkém nárůstu, kdy se jejich počet zdvojnásobil. Počet útoků s využitím mobilních bankovních služeb zůstal v tomto období na relativně stejné úrovni.

Kyberzločinci často šíří mobilní hrozby prostřednictvím oficiálních i neoficiálních obchodů s aplikacemi. Odborníci společnosti Kaspersky v roce 2023 zaznamenali, že do obchodu Google Play proniklo mnoho škodlivých aplikací. Jedním z nejčastějších typů maskování malwaru byly v tomto období falešné investiční aplikace, které se spoléhaly na taktiku sociálního inženýrství a získávaly od uživatelů osobní údaje, především telefonní čísla a celá jména, která byla později přidána do databází používaných k telefonním podvodům. Dalším převažujícím vektorem zaznamenaných útoků byly škodlivé modifikace aplikací WhatsApp a Telegram určené ke krádeži uživatelských dat.

"Prudký nárůst aktivity malwaru a riskwaru pro Android v roce 2023 představuje znepokojivý posun po období relativního klidu. Tento nárůst, který ke konci roku dosáhl úrovně připomínající začátek roku 2021, je pro uživatele významnou hrozbou. Je to důrazná připomínka toho, jak je důležité být stále ostražitý a zavádět důkladná bezpečnostní opatření na ochranu před vyvíjejícími se kybernetickými hrozbami," komentuje Anton Kivva, expert na mobilní bezpečnost ve společnosti Kaspersky.

Přečtěte si celou zprávu o mobilních hrozbách v roce 2023 na webu Securelist.com.

 

Na ochranu před mobilními hrozbami nabízí společnost Kaspersky následující doporučení:

  • Je bezpečnější stahovat aplikace pouze z oficiálních obchodů, jako jsou Apple App Store, Google Play nebo Amazon Appstore. Aplikace z těchto obchodů sice nemusí být stoprocentně bezpečné, ale alespoň je kontrolují pracovníci obchodu a existuje zde určitý filtrační systém – ne každá aplikace se do těchto obchodů dostane.
  • Zkontrolujte oprávnění aplikací, které používáte, a než aplikaci něco povolíte, dobře si to rozmyslete, zejména pokud jde o riziková oprávnění, týkající se třeba používání služeb zpřístupnění. Například jediné oprávnění, které potřebuje aplikace Baterka pro rozsvícení LED světla fotoaparátu, je oprávnění k používání tohoto světla, a ne samotného fotoaparátu.
  • Spolehlivé bezpečnostní řešení vám pomůže odhalit škodlivé aplikace a adware dříve, než začnou dělat neplechu ve vašem zařízení. Potřebnou ochranu, jako je například Kaspersky Premium, můžete pohodlně získat přímo od mobilních operátorů.
  • Je dobré aktualizovat operační systém a důležité aplikace hned, jakmile jsou příslušné aktualizace k dispozici. Instalací aktualizovaných verzí softwaru lze předejít mnoha bezpečnostním problémům.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet útoků na mobilní zařízení loni výrazně vzrostl  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.