Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ve vedení EP stojí 20 lidí

PR článek

Poslanci Evropského parlamentu (EP) si zvolili nové předsednictvo v lednu 2022. Parlament má jednu předsedkyni, 14 místopředsedů a pět kvestorů. Zkraje roku se mezi nimi objevilo nové jméno. Přehled aktuálního vedení této instituce přináší ČTK u příležitosti 100 dnů do startu letošních voleb do EP.

Poslanci Evropského parlamentu v úterý 16. ledna zvolili aklamací Jana-Christopha Oetjena (Renew, Německo), který nahradil odcházející místopředsedkyni Nicolu Beerovou. Oetjen byl jediným kandidátem. Beerová opustila svůj mandát v Evropském parlamentu a nastoupila na pozici viceprezidentky Evropské investiční banky.

Místopředsedové, kvestoři a předseda či předsedkyně EP společně tvoří takzvané předsednictvo, které rozhoduje o vnitřních organizačních záležitostech europarlamentu. Evropský parlamentMístopředsedové také mohou zastupovat samotného předsedu či předsedkyni v některých úkolech: ve vedení jednání pléna, reprezentování parlamentu v právních záležitostech nebo zahraničních vztazích. 

V předsednictvu jsou hned dva Češi: Dita Charanzová (skupina Renew) jako místopředsedkyně a Marcel Kolaja (skupina Zelených/Evropské svobodné aliance) jako kvestor. 

Kvestoři jsou zodpovědní za administrativní záležitosti spojené s prací poslanců. Vedení parlamentu je voleno vždy na polovinu funkčního období EP a může se tak měnit na počátku a v polovině mandátu. 

V lednu 2023 poslanci hlasovali o zvolení Marca Angela (sociální demokrat, Lucembursko) místopředsedou parlamentu. Angel nahradil Evu Kailiovou (nezařazení, Řecko), jejíž mandát místopředsedkyně byl ukončen v prosinci 2022.

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vedení EP stojí 20 lidí  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.