Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Království Saudská Arábie odhaluje Zarqa Al Yamama - první arabskou velkou operu

PR článek, aktualizováno 22. února 2024, 17:38

Londýn (Británie) 22. února 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Zarqa Al Yamama, první velká opera produkovaná uměleckou komisí Saudi Theater and Performing Arts Commission, tedy jednou z 11 oborových komisí pod ministerstvem kultury, byla na mezinárodní scéně uvedena jako jedinečná událost v historické Goldsmiths' Hall v Londýně.

Zarqa Al Yamama, první velká opera v arabštině bude mít veřejnou premiéru v Rijádu v dubnu 2024 a představuje místní umělce společně s mezinárodními a vypráví legendu o hrdince s darem předvídavosti. Účastníci londýnské akce se tak budou moci seznámit se speciální prezentací a hudební ukázkou velké opery, která přinesla nejmodernější divadelní produkci plnou strhujících orchestrálních pohybů a fascinujících sborových vystoupení.

V reakci na mezinárodní uvedení Zarqa Al Yamama Sultan Al-Bazie, ředitel komise Theater and Performing Arts Commission, doplňuje:

“Jsme hrdí na to, že můžeme odhalit legendu Zarqa Al Yamama právě v Londýně, uznávaném celosvětově jako hlavní globální město umění a kultury a s nadšením uvítáme globální publikum letos v dubnu na premiéře opery v Rijádu. Takováto představení budou inspirací pro ještě velkolepější produkce a úsvitem dalších Saudských děl.”

Publikum se rovněž líbil úvod k adaptaci legendy Zarqa Al Yamama od saudského spisovatele a básníka Saleha Zamanana, stejně jako prezentace operní hudby od Ivana Vukcevice, ředitele Arabian Opera.

Hlavní členové hereckého sboru byli Dame Sarah Connolly, proslavená mezzosopranistka, která se ujala titulní role Zarqa Al Yamama, a dále Amelia Wawrzon a Sawsan Albahiti. Diváci žasli nad speciálním provedením partitury Amelie a Sawsana složené renomovaným Lee Bradshawem.

Operu hudebně realizoval mezinárodně uznávaný orchestr Dresdner Sinfoniker pod vedením vyhlášeného dirigenta Pablo Gonzáleze s vokálním doprovodem sboru české Filharmonie Brno. Celosvětově uznávaný jevištní ředitel Daniele Finzi Pasca, producent významných akcí, jako je Cirque du Soleil a dvě ceremonie na zimních olympijských hrách je zodpovědný za ohromující provedení opery a speciální efekty.

Vytvářením děl jako je Zarqa Al Yamama poskytuje Theatre and Performing Arts Commission příležitosti pro začínající umělce, aby předvedli svůj talent na místní i mezinárodní úrovni, nastavuje standard pro budoucí produkce, podporuje mezinárodní kulturní výměnu a představuje významný krok v dalším rozvoji odvětví opery v království.

Kontakty pro média The Communication Group plc, 020 7630 1411, zarqa@thecommunicationgroup.co.uk

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2344512/The_Kingdom_of_Saudi_Arabias_Minister_of_Culture.jpg 

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2344508/Dame_Sarah_Connolly.jpg 

 

PROTEXT

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Království Saudská Arábie odhaluje Zarqa Al Yamama - první arabskou velkou operu  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.