Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jubilejní 40. ročník studentského festivalu FAMUFEST nabídne nejen filmy, ale i divadelní představení, koncerty a přednášky. Pozvání přijala polská režisérka Agnieszka Holland.

PR článek, aktualizováno 22. února 2024, 13:07

Praha 22. února 2024 (PROTEXT) - 

  • Pozvání přijala polská režisérka a absolventka FAMU Agnieszka Holland
  • Budou uvedeny archivní studentské snímky Věry Chytilové, Jana Svěráka či Jiřího Vejdělka
  • Festival nabídne přednášku s Alešem Najbrtem o tvorbě filmových plakátů
  • Mezinárodní sekce FAMU Versus se zaměří na tvorbu Lodžské filmové školy
  • Již tradičně bude mít festival svou on-line podobu v rámci školního portálu famufilms.cz

Letošní ročník festivalu se bude konat od 6. března do 10. března a nabídne návštěvníkům bohatý program - kromě projekcí více než stovky filmů i mnoho zajímavých doprovodných akcí. Na programu jsou divadelní představení, diskuze, výstavy, ale také koncerty. Významným hostem jubilejního 40. ročníku bude polská režisérka a scenáristka Agnieszka Holland, kterou návštěvníci budou moci potkat na promítání jejích dvou snímků. Pozvánku na FAMUFEST letos přijali také studenti polské filmové školy Lodz Film School.

Jedním z festivalových hostů bude polská režisérka a scenáristka, absolventka FAMU, Agnieszka Holland. V rámci programu se budou promítat její dva snímky, a to Přes kosti mrtvých (2017) a archivní krátkometrážní snímek Hřích Boha (1969), který vznikl v době studií režisérky. Po projekci celovečerního snímku bude následovat diskuze s paní režisérkou. Projekce krátkometrážního filmu bude doplněna autorským úvodem od Holland.

Letošní 40. výročí festivalu se promítne i do samostatných filmových bloků. Nejaktuálnější tvorba studentů Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze bude totiž proložena celkem dvanácti archivními snímky dnes již renomovaných režisérů a režisérek. Mezi ně se řadí například krátkometrážní drama Kočičina Věry Chytilové, sci-fi snímek Ropáci Jana Svěráka, Sladkosti od režiséra Jiřího Vejdělka nebo animovaný film V zahradě Ondřeje Dolejšího.

“FAMUFEST si tradičně připravuje pro návštěvníky nejnovější studentskou tvorbu v oblasti audiovize. Vzhledem k výročí jsme letos chtěli nabídnout něco výjimečného. Projekce studentských snímků dnes již známých režisérů a režisérek nám přijde jako osvěžení festivalu a zároveň místné navázání na jeho čtyřicetiletou historii,” komentuje Julie Martinková, kreativní ředitelka festivalu.

V rámci industry programu mohou diváci navštívit diskuzi s grafickým designérem Alešem Najbrtem, která nese název Je snadné navrhovat filmový plakát?. Ta proběhne 9. března v Klubu Letka a návštěvníci se zde dozví, jaké faktory ovlivňovaly produkci českých filmových plakátů, a jaké výsledky to přineslo v posledních 60 letech.

Tento rok přijali pozvání na FAMUFEST i zástupci slavné Filmové školy v Lodži. Dorazí celkem pět studentů, kteří uvedou své krátké snímky v rámci sekce FAMU versus Lodz Film School. Po promítání se s polskými tvůrci uskuteční debata v anglickém jazyce.

Industry program nabídne také moderovanou prezentaci výzkumu českého audiovizuálního trhu pro Státní fond kinematografie za účasti Heleny Bezděk Fraňkové, ředitelky Státního fondu kinematografie, vedoucích výzkumu a referentky výzkumu SFK. Akce se uskuteční 9. března v Klubu Letka.

Pro uchazeče o studium na FAMU je připraven workshop How to FAMU?, který proběhne v prostorách podniku Jatka78. Zde budou moci zájemci zjistit od současných studujících více o studiu na filmové akademii.

V rámci zakoupených akreditací diváci získají také unikátní kód, díky kterému budou mít přístup k bohatému obsahu online platformy FAMUfilms (www.famufilms.cz) zdarma na jeden měsíc, a to včetně filmů z letošního ročníku festivalu. Stačí pouze z akreditace opsat kód na FAMUfilms. Filmy je možné sledovat jak na počítači, tak skrze mobilní aplikaci. Přístup mají lidé s akreditací udělen na celý měsíc, festivalové snímky budou k dispozici po dobu čtrnácti dnů.

 

O festivalu:

FAMUFEST je studentský multižánrový filmový festival, který je každoročně organizován studujícími Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Letos slaví své 40. výročí. Díky festivalu má veřejnost jedinečnou možnost zhlédnout nejnovější studentskou tvorbu na filmovém plátně, za přítomnosti tvůrkyň a tvůrců, na nejrůznějších místech v Praze s navazujícím doprovodným programem. Poskytuje studujícím FAMU možnost prezentovat svou tvorbu veřejnosti a zároveň představuje nové talenty, které tvoří budoucnost české kinematografie, audiovize, fotografie, her a dalších médií.

Festival vzniká za finanční podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury České republiky a městské části Praha 7. Hlavním mediálním partnerem FAMUFESTu je Česká televize.

 

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jubilejní 40. ročník studentského festivalu FAMUFEST nabídne nejen filmy, ale i divadelní představení, koncerty a přednášky. Pozvání přijala polská režisérka Agnieszka Holland.  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.