Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Stavba lávky omezila provoz na Pražské ulici v Olomouci, na místě je zúžení

PR článek, aktualizováno 18. února 2024, 9:06

Olomouc 18. února 2024 (PROTEXT) - Pražská ulice je frekventovanou výpadovkou v severozápadní části Olomouce. Od začátku týdne tu řidiči musí počítat se zúžením. Dělníci tu totiž začali stavět novou lávku pro pěší a cyklisty.

Roman Daniel, ředitel oblasti mosty, Strabag: "Došlo k úplné demolici původní lávky, která byla ve stavebně a technologicky nevyhovujícím stavu. Dochází k výstavbě moderní nové dvoupolové lávky, která bude tvořena v příčném řezu parapetním nosníkem. Jedná se relativně o progresivní konstrukci, která je bez větších nároků na budoucí údržbu. Věříme tedy, že bude obyvatelům Olomouce sloužit po dobu dalších sta let." Miloslav Tichý (ANO), náměstek primátora města Olomouce: "Hlavně jsme se snažili, aby uzavírka, která zde bude nutná, byla co nejmenší. Se zhotovitelem jsme se tak dohodli, že bude uzavřen pouze jeden jízdní pruh z každé strany. Především v době, kdy bude tento jízdní pruh nutně potřebovat například pro umístění materiálu nebo mechanizaci stavby."

Nová lávka olomouckou radnici vyjde i s daní na zhruba 21,5 milionu korun. Většinu nákladů přitom pokryje dotace.

Roman Daniel, ředitel oblasti mosty, Strabag: "Chtěl bych apelovat na všechny řidiče, aby v daném místě, jelikož se jedná o ústí velice frekventované okružní křižovatky na severu Olomouce, dodržovali stanovené dopravní značení a především rychlost. Pokud by se v jednom jízdním pruhu stala nehoda, bylo by to samozřejmě potom fatální. Doprava se tak bude shlukovat a vzhledem k blízkosti okružní křižovatky se kolony proklestí samozřejmě do širšího okolí."

Na místě by řidiči měli pamatovat i na takzvané pravidlo zipu.

Miroslav Charouz, koordinátor BESIP v Olomouckém kraji: "Zde se opravdu projeví, jak se umíme k sobě chovat. Jak jsme ohleduplní řidiči a hlavně jak známe pravidla provozu. Tedy střídavě se řadit do pruhu, využívat celou délku daného pruhu až po jeho konec. Nevynucovat si žádným způsobem řazení. Naopak ti, kteří jedou po průběžném pruhu, žádám o to, aby byli tolerantní a pouštěli před sebe ty, kteří už dál nemohou jet."

Čtyřproudá komunikace se během jara také několikrát uzavře na nezbytnou dobu úplně. Řidiči pak budou muset místo po několik hodin objíždět. Nová lávka by měla být hotová nejpozději 10. srpna.

Video je médiím k dispozici ZDARMA. Mohou ho použít všichni uživatelé bez omezení, a to jak na svých webových stránkách, tak na Facebooku. Zasíláme kód přenosu pro vložení do webových stránek.

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba lávky omezila provoz na Pražské ulici v Olomouci, na místě je zúžení  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.