Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zlomené srdce, prázdná peněženka. Pozor na valentýnské krypto podvodníky

PR článek, aktualizováno 13. února 2024, 16:02

Praha 13. února 2024 (PROTEXT) - V době digitálního seznamování se romantické podvody staly významným rizikem, jež se nevyhýbá ani světu kryptoměn. Tyto podvody, které často začínají nevinnou konverzací na seznamovací platformě nebo sociálních sítích, mohou rychle eskalovat do finančních ztrát i několika desítek tisíc dolarů.

Podle údajů společnosti Binance za rok 2023 tvořily romantické podvody zhruba 2 % všech nahlášených případů finančních podvodů. Ačkoli se toto procento může zdát skromné, kolektivní finanční ztráty, které oběti utrpěly, přesáhly desítky milionů dolarů, v průměru téměř 14.000 USD na oběť. Zpráva FTC uvádí, že 34 % celkových nahlášených ztrát bylo spojeno právě s kryptoměnami. Podvodníci se tak snaží adaptovat své metody na rostoucí popularitu digitálních měn.

„Oběti jsou lákány na seznamovacích aplikacích k investování do falešných kryptoměnových příležitostí s vysokými výnosy. Po malých vstupních vkladech, které se zdají být legitimní či dokonce výdělečné, jsou oběti podvedeny k větším investicím. Když si oběti uvědomí, že se staly obětí podvodu, bývá už pozdě.“ ilustruje Erin Fracolli, vedoucí globálního zpravodajství a vyšetřování ve společnosti Binance.

Přestože romantické podvody a s nimi spojené finanční ztráty zůstávají v digitálním světě významným rizikem, přední hráči na trhu s kryptoměnami, jako je Binance, se proti nim aktivně staví. Binance, největší kryptoměnová burza, například rozvíjí pokročilé bezpečnostní protokoly a spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení, aby omezila možnosti pro podvodníky a zvýšila ochranu svých uživatelů. Tato snaha přispívá k postupnému snižování podvodných aktivit v kryptoměnovém sektoru. I díky těmto aktivitám se podle nejnovější zprávy společnosti Chainalysis 2024 Crypto Crime Report podíl veškerého objemu kryptoměnových transakcí spojených s nezákonnou činností snížil z 0,42 % v roce 2022 na pouhých 0,34 %.

Těmto podvodům se však lze bránit. Důležité je udržovat komunikaci přímo v ověřených seznamovacích aplikacích a být opatrní vůči profilům, které vypadají až příliš dokonale. Je běžné, že podvodníci využívají falešné identity a fotografie, někdy dokonce s využitím AI. Důležité je zachovat ostražitost, pečlivě si všímat jakýchkoli nesrovnalostí a vyhnout se rychlému sdílení osobních informací nebo posílání peněz.

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlomené srdce, prázdná peněženka. Pozor na valentýnské krypto podvodníky  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.