Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ŘSD otevřelo novou silnici z Postřelmova do Chromče, v okolí přispěje k bezpečnosti a plynulosti provozu

PR článek, aktualizováno 12. února 2024, 11:41

Olomouc 12. února 2024 (PROTEXT) - Na Šumpersku byla otevřena zcela nová komunikace I/11 v úseku Postřelmov – Chromeč. Měří čtyři kilometry. Navazuje na nedávno zprovozněný obchvat Bludova. Výrazně zrychlí dopravu a odvede ji z okolích obcí.

Václav Bernard, náměstek ministra dopravy: "V celé své délce prochází mimo zastavěné území, což tedy velmi přispěje k bezpečnosti a plynulosti silničního provozu."

Radek Mátl, generální ředitel ŘSD: "Tranzitní doprava si hledala různé zkratky a cestičky po silnicích nižších tříd, byly to hlavně silnice III. třídy procházející Chromčí. V tuto chvíli touto komunikací, která je kapacitní a bezpečná, tranzitní dopravu odvedeme."

Nejvíc trpěla právě Chroměč, přes kterou jezdilo až 15 tisíc vozidel denně.

František Brdečka (nez.), starosta Chromče: "Potýkali jsme se s velice intenzivní dopravou osobních i nákladních aut, protože kdo prostředí zná, a znají ho všichni, tak jeli touto zkratkou."

To už je teď minulostí. Po nové komunikaci mohou jezdit motoristé od 8. února. Je napojena na mimoúrovňovou křižovatku za Postřelmovem a ústí za Chromčí. Usnadní jízdu do východních Čech a na hranici s Polskem. Stavěla se od jara roku 2022 a stála 317 milionů korun bez DPH.

Radek Mátl, generální ředitel ŘSD: "Tato stavba byla financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Dokončena byla v termínu, defakto o týden dříve než bylo původně plánováno. Celkově tedy stavba probíhala 22 měsíců bez větších technických problémů."

Josef Suchánek (STAN), hejtman Olomouckého kraje: "Jedná se o další významnou dopravní stavbu v rámci Olomouckého kraje, respektive v rámci regionu mezi Zábřehem a Šumperkem. Pokud to ještě spojím s nově vybudovaným obchvatem Bludova. Jednoznačně přispěje k urychlení cesty mezi krajským městem Olomoucí a Šumperkem, to znamená mezi Šumperkem a Jesenickem."

Všichni jsou spokojeni, starosta Chromče ale kromě radosti z nového obchvatu upozornil i na problém. Že přes obec jezdila vozidla na stavbu a poškodila přitom krajskou silnici.

František Brdečka (nez.), starosta Chromče: "Budeme usilovat minimálně o to, aby byla silnice aspoň v původním stavu. Musíme zjistit, zda je v tom projektu plánovaná její oprava nebo bude řešena následně. To jsme se zatím od nikoho nedověděli."

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD otevřelo novou silnici z Postřelmova do Chromče, v okolí přispěje k bezpečnosti a plynulosti provozu  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.