Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Množství výtluků nutí řidiče jezdit opatrněji, rizikové úseky jsou označeny, ŘSD je brzy opraví

PR článek, aktualizováno 8. února 2024, 14:37

Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 8. února 2024 (PROTEXT) - Zima s kolísavým počasím, při kterém se střídají mrazy s oblevou, se opět podepsala na stavu silnic. Některé jsou opět plné výtluků a někde je jich tolik, že se jim řidiči jen stěží vyhýbají. Jedním z nejhorších úseků je mezinárodní silnice u hraničního přechodu se Slovenskem v Mostech u Jablunkova. Silničáři výtluky sice označují a průběžně opravují, přesto si v nich řidiči svá auta poškozují. Některé díry jsou poměrně hluboké a mají ostré hrany.

Motoristka: “Zhruba asi 100 metrů před hraničním přechodem je díra, opravdu velká díra, která není označená a během půl hodiny tam vlítlo asi 20 aut a všechna měla rozbitá kola. Buď přední, nebo i přední a zadní. Když jsme volali policii, aby to nějak zabezpečila, tak nám bylo řečeno, že ještě dostaneme pokutu za to, že jsem nepřizpůsobili jízdu stavu vozovky. Ale opravdu, tam žádné značení nebylo a pokud ano, tak několik kilometrů daleko.”

Rizikový úsek plný výtluků je označený v délce 10 kilometrů a v části u státní hranice je rychlost snížena na padesátku. Na kvalitní opravu výtluků dojde až s koncem zimy.

Jan Rýdl, mluvčí ŘSD: “Za četné výmoly se řidičům velmi omlouváme. Jedná se o extrémně zatěžovanou tranzitní komunikaci, navíc v horském terénu s proměnlivými klimatickými podmínkami, které mají velmi, velmi negativní vliv na výdrž asfaltového povrchu. Opravy provádíme během celého roku, bohužel, ne vždy okolnosti dovolí asfaltování v požadované kvalitě. Zejména v zimě jsou tyto opravy dočasné, protože používáme tzv, studenou balenou směs. Komplexní oprava trvalejší teplou směsí je plánovaná po spuštění provozu obaloven, opět závislých na počasí. My počítáme s druhou polovinou března nejpozději.”

Aby se řidiči vyvarovali poškození vozidel, musí v tomto ročním období s dírami počítat a bezpečně se jim vyhýbat.

Pavel Blahut, krajský koordinátor BESIP: “Je třeba předpokládat zhoršený stavebně technický povrch té pozemní komunikace, a proto, abych měl dostatek času na reakci, je zapotřebí zvýšit odstup od vozidel přede mnou. Zejména vůči nákladním vozidlům, která nerovností projedou zvýšenou rychlostí, ale osobní auto při průjezdu hlubokou dírou má daleko horší manévrovací schopnosti.”

Pokud si motorista poškodí vozidlo v neoznačeném nebo nedostatečně označeném výtluku, může škodu uplatnit u správce komunikace.

 

 

 

 

PROTEXT

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

 Množství výtluků nutí řidiče jezdit opatrněji, rizikové úseky jsou označeny, ŘSD je brzy opraví  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.