Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Policisté v MSK zhodnotili statistiky v dopravě za rok 2023, letos se zaměří i na používání mobilů za volantem

PR článek, aktualizováno 3. února 2024, 20:39

Ostrava 3. února 2024 (PROTEXT) - Policie Moravskoslezského kraje seznámila motoristickou veřejnost se statistikami nehodovosti za rok 2023. Bohužel, čísla to nejsou příliš příjemná. Dopravní policisté z nich však vyčtou, na jaké oblasti se mají při své kontrolní činnosti zaměřit.

Petr Štencel, vrchní komisař Odboru služby dopravní policie MSK: “Ze statistických ukazatelů nebo výsledků se budeme zaměřovat na hovorová zařízení, takže mobilní telefony, popřípadě nějaké vysílačky. máme zde mírný nárůst proti předchozímu roku a celkově jsme zaznamenali přes 24 tisíc mobilních zařízení. Takže tomu se budeme věnovat dále, protože to bereme jako hlavní příčinou dopravních nehod.”

Další oblastí, na kterou se policisté v Moravskoslezském kraji zaměří, je kontrola dodržování rychlostních limitů.

Petr Štencel, vrchní komisař Odboru služby dopravní policie MSK: “Samozřejmě budeme se i věnovat dál nepřiměřené rychlost, ale musím říci, že z bodovaných přestupků nebo z těch sledovaných bodovaných je největší nárůst u hovorových zařízení. Co se týká rychlosti, zde jsme zaznamenali 18 tisíc porušení.”

Dlouhodobě se policisté zaměřují na zranitelné účastníky silničního provozu, který jsou chodci, cyklisté a motocyklisté. Vedle prevence budou přitvrzovat v represi, tedy v přísnějším pokutování přestupků. Důvodem je vysoký počet zraněných, ale zejména usmrcených lidí.

Petr Štencel, vrchní komisař Odboru služby dopravní policie MSK: “Z 37 úmrtí máme bohužel 24 zranitelných účastníků - 10 chodců, pak cyklisty a motorkáře. Pokud jde o rizikové úseky, tak nejvíce jde o horské oblasti, kam se nám dneska stahují cyklisté staršího věku. Mají elektrokola, tak jezdí. Tady je důležitá ohleduplnost. Nejenom cyklista za něco může. Někteří je nazývají pumpičkáři, ale myslím si, že 90 procent lidí jezdí na kolech, koloběžkách, takže je to o té vzájemné ohleduplnosti mezi cyklisty a vozidly. Vždy je třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože nikdy nevíme, co se tomu cyklistovi může stát. Může píchnout, může mít nějaký zdravotní problém a může spadnout pod vozidlo. Samozřejmě dbáme zvýšenou opatrnost na přechody pro chodce. Je třeba předvídat, můžeme toho chodce vidět na poslední chvíli a pokud si budeme hrát s autorádiem, ladit stanice, můžeme ho přehlédnout smrtelná nehoda je hned.”

Samostatnou kapitolou jsou motorkáři, kterých loni na silnicích MSK zemřelo 9.

Petr Štencel, vrchní komisař Odboru služby dopravní policie MSK: “Samozřejmě, motorkáři to je takový evergreen v Moravskoslezském kraji i České republiky. Protože máme hodně motocyklů, je třeba dbát zvýšené opatrnosti a pokud si chtějí vyzkoušet kolik jim ta motorka jede, nebo náklon motorky, tak doporučujeme nějaký bezpečný okruh a ne určitě pozemní komunikaci a ještě k tomu v horských oblastech, kde třeba těžební práce, úprava povrchu vozovky, může tam být kácení dřevin a to neštěstí je opravu hned.”

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v MSK zhodnotili statistiky v dopravě za rok 2023, letos se zaměří i na používání mobilů za volantem  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.