Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Desátý ročník největší „moravskouzenářské show“ na světě přivítá hrad Veveří v Brně

PR článek, aktualizováno 4. února 2024, 21:43

Brno 4. února 2024 (PROTEXT) - Na hradě Veveří dne 24. a 25. února opět zavoní moravské uzené, vinaři otevřou své nejlepší lahve a návštěvníci zvolí uzenářského krále roku. Desátý ročník slibuje doslova největší porci uzeného, zábavy a gastro zážitků v celé historii slavností.

Vyhlášení uzenáři se již desátým rokem sjedou na největší oslavu moravského uzeného na hrad Veveří, aby potěšili svými výrobky milovníky masa. Ti se mohou těšit i na další speciality. Kromě klasického moravského uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové delikatesy. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, který uzenář měl nejlepší uzené. „Slavnosti jsou živou ukázkou toho, jaké potraviny máme ve svém okolí k dispozici. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost,“ vysvětluje organizátor Pavel Pichler ze společnosti ECEAT.

V Brně čeká na návštěvníky kromě uzeného další bohatý program. „V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kromě ovarové polévky zdarma ke vstupnému letos také na hradě dozrává strom klobásovník, jehož plody může veřejnost sklidit. Kuchařská show s Markétou Hrubešovou zase představí lahodné recepty z tradiční kuchyně,“ informoval ředitel akce Michal Burian. Chybět samozřejmě nebudou stánky se svařákem, punčem a dalšími nápoji pro zahřátí, své vyuzené speciality nabídnou trendy brněnské podniky. Speciální festivalové vyuzené menu chystá také hradní bistro Winston. „Opět jsme připravili i vinařský stan, kde bude patnáct vinařů nabízet k uzenému svá vína, takže si na své přijdou i ti, kdo dávají před pivem přednost vínu.“ vyjmenovává Burian.

Milovníci uzeného s sebou na hrad Veveří můžou vzít i děti. Dvakrát denně pro ně zahraje divadlo, zdarma bude prohlídka hradeb a pořadatelé chystají i malou šifrovací hru s překvapením i dílničky. S Markétou Hrubešovou děti také mohou uvařit nějakou dobrotu pro své rodiče a také si mohou pod širým nebem opéci klobásku, kterou si vyberou u některého z uzenářů.

Atmosféru při degustování bude dokreslovat cimbálová muzika a harmonikářka.

V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské gastronomie.

Více informací naleznete na www.moravskeuzene.cz nebo na facebookové stránce https://www.facebook.com/SlavnostiMoravskehoUzeneho

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desátý ročník největší „moravskouzenářské show“ na světě přivítá hrad Veveří v Brně  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.