Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Blíží se jubilejní 40. ročník festivalu FAMUFEST. Letošním tématem jsou Sítě.

PR článek, aktualizováno 6. února 2024, 11:34

Praha 6. února 2024 (PROTEXT) - 

  • Představujeme téma letošního ročníku
  • Co se skrývá za vizuálem?
  • Co nabídne letošní program a kde se bude odehrávat?
  • Tento ročník je jubilejní – co to pro festival znamená?
  • Začal předprodej akreditací

Letos se uskuteční jubilejní 40. ročník filmového festivalu FAMUFEST. Na oslavu tohoto milníku se divačky a diváci mohou těšit nejen na nejnovější tvorbu z pražské FAMU, ale i na koncerty či přednášky s osobnostmi z filmového průmyslu. Novinkou je vznik výroční výstavy „FAMUFEST v síti času“ ve spolupráci se studujícími FF UK, která přibližuje historii a proměnu FAMUFESTu napříč časem. Festival bude probíhat od 6. do 10. března 2024. Centrem dění bude Praha 7 – Letná a její blízké okolí.

Tématem letošního FAMUFESTu jsou Sítě. Cílem tohoto ročníku je rozšířit pozornost od umělce k divákovi a i dalšími směry. Výběr tématu vychází z neuronových sítí v mozku člověka, které reagují na veškeré podněty, a to včetně umění. Festival se zaměří na smyslové, myšlenkové a především emocionální stavy člověka, které v nás filmy dokážou vyvolat. Výkonná ředitelka Anna Horáková vysvětluje: „Letošní téma poukazuje nejen na mozkové sítě, které v nás vyvolávají emoce, ale také na sítě jako propojení, bez kterého by filmový průmysl nefungoval – jedna složka ve filmu se neobejde bez té druhé.“

Festival se koná od 6. do 10 března a odstartuje filmem Electra, který vyhrál cenu za nejlepší krátkometrážní film na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu a promítal se také na filmovém festivalu v Cannes. Hlavní dění festivalu se bude konat především v letenském kině Bio Oko a v divadle Alfred ve dvoře, kde na návštěvnice a návštěvníky festivalu kromě promítání čekají i divadelní představení. Mezi další festivalové lokace dále patří Klub Letka, hudební klub Bike Jesus nebo Ankali, ve kterém se bude konat závěrečná afterparty.

Čtyřicáté výročí festivalu je pro nás velmi důležité. Na oslavu tohoto jubilea představíme kromě klasické výstavy studentů FAMU také výroční výstavu FAMUFESTu. Ta zahájí debatu o historii festivalu s osobnostmi, které hrály v jeho vzniku a transformaci klíčovou roli. V neposlední řadě jsme vybrali několik archivních studentských snímků, které promítneme v rámci jednotlivých filmových bloků,“ uvedla k výročnímu programu kreativní ředitelka festivalu Julie Martinková. Mezi archivní snímky, které bude obecenstvo moci v rámci festivalu zhlédnout, patří studentská díla renomovaných autorek a autorů, jakými jsou Jan Svěrák, Věra Chytilová, Jan Hřebejk či Juraj Jakubisko, jejichž díla reflektují historii FAMU a byla zásadní pro vývoj české kinematografie.

Návrh vizuální identity 40. ročníku FAMUFESTu byl inspirován zachycováním emocí pomocí procesu zvaného „facial motion capture“ (zachycení emocí na základě mimiky člověka). Ten tvoří i ústřední motiv festivalu. Herci na fotografiích ztělesňují jednotlivé emoce, které jsou vzájemně doplňovány sítí bodů systému „facial motion capture“ a jednoduchým claimem: CAPTURE YOUR EMOTIONS FOREVER. Autorkami a autorem vizuální identity jsou studentky a student ateliérů grafického designu a fotografie z FUD a UMPRUM – Anna Vašičková, Filip Sajler a Hana Kubrichtová.

Divačky a diváci si již nyní na webových stránkách FAMUFESTu mohou zakoupit zvýhodněné early-bird akreditace, které jim budou sloužit pro vstup na projekce, industry a doprovodný program a také k získání slev v partnerských podnicích. Předprodej Early-bird akreditací na platformě GoOut trvá do 15. února.

O festivalu:

FAMUFEST je studentský multižánrový filmový festival, který je každoročně organizován studujícími Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Díky festivalu má veřejnost jedinečnou možnost zhlédnout nejnovější studentskou tvorbu na filmovém plátně, za přítomnosti tvůrkyň a tvůrců, na nejrůznějších místech v Praze s navazujícím doprovodným programem. Poskytuje jim možnost prezentovat svou tvorbu veřejnosti a zároveň představuje nové talenty, které tvoří budoucnost české kinematografie, audiovize, fotografie, hry a dalších médií.

Festival vzniká za finanční podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury České republiky a městské části Praha 7. Hlavním mediálním partnerem FAMUFESTu je Česká televize.

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se jubilejní 40. ročník festivalu FAMUFEST. Letošním tématem jsou Sítě.  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.