Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lékaři, psychologové a ostatní zdravotničtí pracovníci se postavili za manželství muže a ženy

PR článek, aktualizováno 6. února 2024, 12:07

Praha 6. února 2024 (PROTEXT) - Více než 200 lékařů, psychologů, terapeutů a zdravotníků se postavilo za manželství muže a ženy. Ve společném prohlášení vyzývají poslance, aby při projednávání definice manželství podpořili ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy.

Prohlášení iniciovala lékařka Lucie Šmehilová spolu se svými profesními kolegy a kolegyněmi. V nejbližších dnech dojde k předání prohlášení s podpisy odborníků poslancům Parlamentu ČR. Lékaři tak navazují na prohlášení učitelů a živnostníků, kteří se k projednávaným zákonům vyjádřili v podobném duchu.

Lucie Šmehilová za podepsané lékaře uvedla: „Vnímáme manželství jako svazek muže a ženy pro jeho přirozenou dispozici vytvořit vlastní rodinu. Role muže a ženy v manželském svazku je důležitá pro zdravý vývoj dítěte.

Podle psychoanalytických studií a teorií je právě přítomnost muže a ženy v roli rodičů důležitá pro budoucí vztahy dítěte, protože mu pomáhá nalézt určité vzory chování, které může využít v budoucích partnerských či rodičovských rolích a nejen tam.

Je důležité, aby každé dítě znalo své biologické rodiče, prarodiče a co nejširší rodokmen, aby bylo schopné nalézt svou biologickou identitu. Toto je podstatné nejen z hlediska psychologie, ale zároveň to pomáhá řádně pečovat o jeho zdraví, zejména z hlediska prevence.

Jsme přesvědčeni, že je třeba hájit zájmy a práva dětí a nelze legislativně povolit situaci, která jde proti jejich zájmům v takto důležitých otázkách.“

„Odvěká zkušenost lidstva stejně jako klinické a výzkumné zkušenosti lékařů a vývojových a klinických psychologů ukazují, že nejlepší podmínky pro zdravý vývoj dětí až do dospělosti při srovnání různých typů rodin skýtají rodiny založené na dlouhodobém pozitivním vztahu matky a otce dítěte, které tu má možnost identifikovat se s rodičem téhož rodu a zároveň zakoušet vzájemné vztahy mezi rodiči. Základní potřebou dítěte je zkušenost bezpodmínečného přijetí, které má mateřskou a otcovskou podobu,“ doplňuje s respektem ke všem lidem, toužícím po manželství a dětech, ale s přednostním ohledem na nejzranitelnějšího člena rodinného společenství, jímž je dítě, dětský klinický psycholog Jaroslav Šturma.

 

MUDr. Lucie Šmehilová

PhDr. Jaroslav Šturma

 

K prohlášení je stále možné se připojit a více informací lze nalézt na odkazu ZDE.

V současné době jsou na stole dva návrhy zákona a dva pozměňovací návrhy. Ve středu 7. 2. dojde k druhému čtení projednávání návrhu zákona stejnopohlavních manželství a následně do několika týdnů bude třetí čtení, na kterém dojde k rozhodujícímu hlasování.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři, psychologové a ostatní zdravotničtí pracovníci se postavili za manželství muže a ženy  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.