Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V úterý přibylo v Česku nejvíc případů covidu za den od začátku epidemie

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22 479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Rostl také počet hospitalizovaných s covidem-19, ale méně výrazně. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4425. V pondělí bylo podle revidovaných údajů ministerstva hospitalizovaných přes 4500, nejvíc od poloviny letošního dubna.

Denní nárůsty počtu nákaz v Česku stoupají zhruba od začátku září. Přibližně poslední měsíc rostou velmi prudce. V polovině října se ještě pohybovaly kolem 1500 nově nakažených za den, na začátku listopadu už činily skoro 10 tisíc denně a před týdnem dosáhly skoro 15 tisíc případů za den.

Podobně prudce narůstají i počty nakažených koronavirem, kteří skončí v nemocnicích. Na začátku října bylo ještě hospitalizovaných kolem 250, v polovině října přes 500 a na začátku listopadu přes 2000. Jen za první polovinu listopadu se množství hospitalizovaných více než zdvojnásobilo. Naposledy byly tak vysoké počty lidí s covidem-19 v nemocnicích letos v polovině dubna. Tehdy ale bylo víc lidí ve vážném stavu - až kolem tisícovky, kdežto nyní k úterku bylo těžce nemocných 661 z celkových 4425 hospitalizovaných.

V úterý se oproti předchozímu týdnu zvýšily počty testů na koronavirus. Předchozí úterý bylo provedeno zhruba 69 tisíc antigenních a 38 tisíc PCR testů, kdežto tento týden v úterý přes 79 tisíc antigenních a 43 tisíc PCR testů.

Kvůli rekordnímu nárůstu množství potvrzených nákaz však i přes zvýšení počtu testů značně stouply podíly pozitivně testovaných. U preventivních a plošných testů, kterých se provádí nejvíc, vzrostl podíl pozitivních z 5,99 procenta za předchozí úterý na 8,31 procenta, což je nejvíc od začátku ledna. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl ze 14,09 na 19,29 procenta, nejvíc od konce letošního února. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 33 na 42,94 procenta, což je nejvíce od první poloviny ledna.

Skokově dnes stouplo tzv. incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Číslo používané státem pro určování protiepidemických opatření činilo k úterku 739 případů, zatímco k dnešku 813 případů. Minulý týden ve středu bylo incidenční číslo ještě pod 600 případy na 100.000 obyvatel za týden.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, koronavirus, statistika, COVID-19, Česko, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, epidemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V úterý přibylo v Česku nejvíc případů covidu za den od začátku epidemie  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.