Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hamáček: Nedostatek materiálu pro očkování v Česku nehrozí

V České republice jsou zásoby injekčních stříkaček pro aplikaci očkování na 65 dní, řekl po dnešním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) novinářům jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). Analýza ministerstva průmyslu, kterou si ÚKŠ zadal, ale odhalila disproporce v zásobách jednotlivých krajů. Pokud v některém regionu bude nedostatek materiálu, měl by se obrátit na ministerstvo zdravotnictví a získá zápůjčku z některé fakultní nemocnice, dodal Hamáček.

Podle verze očkovací strategie z 22. prosince Česko očekávalo 357 875 vakcín v lednu a 670 750 v únoru. Vláda dnes bude schvalovat aktualizovanou verzi, je ale zřejmé, že počty se budou lišit. Z 80 tisíc vakcín, které měla v lednu dodat firma Moderna, dorazí první měsíc jen 20 tisíc, nyní to je prvních 8400. Naopak více dávek, tedy i více potřebného materiálu, bude od firmy Pfizer, která povolila z jedné lahvičky s pěti dávkami očkovat až šest lidí, protože látky v nich je pro to dostatek. Nemocnice potřebuje jednu stříkačku na naředění vakcíny fyziologickým roztokem a poté jednu další pro každého očkovaného. Ministerstvo vnitra sdělilo, že Hamáček při výpočtu stavu zásob vycházel z informací, které na jednání ÚKŠ představila ministerstva průmyslu a zdravotnictví.

Stát podle Hamáčka loni objednal zásoby materiálu nutného k očkování proti covidu-19 v objemu poloviny předpokládané spotřeby. První dodávky by měly dorazit na přelomu ledna a února. "Než naskočí rezervy státu, aktuálně v celé ČR je 689 tisíc injekčních stříkaček pro aplikaci a 793 tisíc jehel," uvedl. Stříkaček pro ředění je téměř 1,4 milionu, jehel pro ředění 680 tisíc a rozpouštědel je k dispozici osm milionů balení, doplnil.

Olomoucký kraj má podle Hamáčka zásobu injekčních stříkaček na šest dní, v případě Moravskoslezského či Plzeňského kraje jsou to čtyři dny. "To jsou případy, kde to budeme muset velmi rychle vyřešit zápůjčkou z fakultních nemocnic," uvedl. Logistiku a přepravu zajistí ministerstvo zdravotnictví. Ve fakultních nemocnicích je k dispozici 350 tisíc kusů. "Takže to řešení formou zápůjčky možné je," uvedl.

Nemocnice v Prostějově, Přerově, Šternberku a Jeseníku v Olomouckém kraji mají podle mluvčí Radky Miloševské zásoby injekčních stříkaček a jehel na několik týdnů dopředu. Vystačit by měly nejméně do konce února. Také ostatní nemocnice, které oslovila, se většinou zásobily samy. Například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady podle ředitele Petra Arenbergera bude mít vlastní zásoby nejméně do března.

Přes nerovnoměrné lokální rozložení ale v Česku jako celku zásoby na nejbližší týdny a měsíce jsou, doplnil Hamáček. "U injekčních stříkaček pro aplikace je to zásoba na 65 dní vzhledem k předpokládané spotřebě," řekl ministr vnitra.

ÚKŠ podle Hamáčka řešil i situaci ohledně ochranných prostředků proti covidu-19. "Došlo na naše slova, kdy na podzim ÚKŠ z mé iniciativy doporučil navýšit zásoby rukavic. Ukazuje se, že na trhu začínají chybět," uvedl. Díky včasnému zajištění dodávek ČR mít problém nebude. "Ve skladu a v dodávkách máme zásoby na přibližně čtyři měsíce," uvedl. U dalších pomůcek na trhu takové problémy nejsou. "Držíme (zásobu na) dvouměsíční spotřebu," doplnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto U.S. Secretary of Defense

Štítky ČR, koronavirus, vláda, štáb, očkování, Jan Hamáček, Česko, Ústřední krizový štáb, materiál, nemocnice, injekční stříkačka, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ČSSD, Moderna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Chejn

Jo ?? A co třeba jehly ?? Ty lháři ,prolhanej !!

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 17:19Odpovědět

Karel Janyška

DOMÁCÍ TEST NA COVID-19.(Patří to všude, kde jsou lidi.)Je přesnější, než ty co známe, rychlý, bezpečný, velmi úspěšný a zadarmo. Je spojen rovnou s vyléčením. Všechno záleží na každém z nás. Zdá-li se nám, že na nás "něco leze", všichni to známe a říkáme a víme o čem je řeč, stačí už i malá rýma, nebo naměříme-li teplotu 36,8 a výše, okamžitě všeho necháme, může to být covid-19. Pořádně se oblečeme a budeme zahřívat tělo tak dlouho, až řekne dost. Je možné, že to udělá hned, ale my pro jistotu ještě budeme chvíli pokračovat. Když je mu nesnesitelné horko je zdravé. Test je hotov a je negativní. Když bude chtít ohřívat dále, musíme mu vyhovět, aby jeho imunitní systém teplota spolehlivě aktivovovala a ten vetřelce nalezl a zlikvidoval. Trvá to tak půl hodiny až hodiny tři.Kdybychom zasáhli pozdě je to špatné a budeme muset absolvovat kolečko, které pro nás připravilo MZČR... Dzp.

Středa, 13. ledna 2021, 20:44Odpovědět

Hamáček: Nedostatek materiálu pro očkování v Česku nehrozí  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.