Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přibylo téměř 17 tisíc nakažených, pozitivních je poprvé přes padesát procent testů

Laboratoře odhalily ve středu v Česku 16 939 případů koronaviru. Druhý den po sobě tak bylo překonáno dosavadní denní maximum. Pozitivních bylo téměř 52 procent testů, což je rovněž rekordní podíl. S covidem-19 je hospitalizováno téměř 5900 lidí, zhruba o 200 více než ve středu. V těžkém stavu je 845 z nich. S nákazou dosud zemřelo 11.580 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre PES zůstává na 80 bodech a druhý den je tak v nejvyšším pátém stupni pohotovosti.

Od březnového začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u 718 661 lidí. Více než 592 000 z nich se z nemoci vyléčilo. Aktuálně je v zemi 114 500 nakažených, to je nejvíce od začátku listopadu.

V poslední době se začíná opět zvyšovat počet zemřelých s covidem-19. Na začátku listopadu umíralo i více než 200 lidí denně, poté začaly počty klesat a začátkem prosince se držely většinou pod stovkou. Od minulé středy do úterý však bylo každý den zemřelých znovu minimálně sto, na tuto středu zatím připadá 75 obětí. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Podobě se vyvíjí také počet hospitalizovaných. Na začátku listopadu jich bylo více než 8000, v prosinci tento počet klesl zhruba na polovinu. Ještě na Štědrý den bylo v nemocnicích s covidem zhruba 4300 lidí, poté ale začalo pacientů přibývat. Nemocnice kvůli tomu nesmí ode dneška přijímat pacienty na plánované zákroky, které je možné odložit. Musí také navyšovat kapacity pro pacienty s covidem-19. Nárůst hospitalizovaných považuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) za závažný. "Rozhodující bude první týden v lednu," řekl ve středu.

Laboratoře ve středu provedly 32 600 testů, zhruba o 3000 méně než v úterý. O svátcích se testovalo výrazně méně, před Štědrým dnem ale bylo testů za jeden den i téměř 42 000.

Nejhorší situace je momentálně na Královéhradecku, kde za uplynulých sedm dní přibylo zhruba 878 nakažených na 100 000 obyvatel. Na Opavsku to bylo 847 případů a na Rychnovsku 821 případů na 100 000 obyvatel. Relativně nejlepší situace je na Chomutovsku s 219 případy na 100.000 obyvatel v uplynulém týdnu.

Situaci v zemi by mohlo zlepšit očkování. Do Česka dorazily ve středu další dávky vakcíny proti covidu-19, dostaly se už do všech krajů. Některé krajské nemocnice už začaly s očkováním zdravotníků. Přednost před běžnou populací mají podle očkovací strategie také hospitalizovaní senioři, lékaři nebo lidé v domovech pro seniory. Mezi prioritními skupinami budou rovněž všichni učitelé, i ti z mateřských a speciálních škol.

Index rizika epidemie covidu-19 v Česku zůstává druhým dnem na 80 bodech. Na pátém stupni pohotovosti už je index v každém kraji. Od středy se zhoršily všechny ukazatele, podle nichž se rizikové skóre počítá. Například reprodukční číslo stouplo z 1,0 na 1,19.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky ČR, koronavirus, statistika, COVID-19, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pacient, Štědrý den, pandemie covidu-19, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibylo téměř 17 tisíc nakažených, pozitivních je poprvé přes padesát procent testů  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.