Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Většina hoteliérů se k ohýbání pravidel neuchyluje, říká expertka

Většina hoteliérů je podle Radky Telyčkové ze společnosti Pomáháme hoteliérům společensky zodpovědná a neuchyluje se k ohýbání pravidel nařízených vládou. Reagovala tak na případy, kdy hoteliéři, kteří ode dneška nemohou nabízet pobyty k rekreačním účelům, zvali hosty na vánoční a silvestrovské pobyty pod záminkou vykonávání v místě tzv. home office. Současný přístup vlády však hoteliérům podle ní škodí a podnikatelskou činnost není možné řešit protiepidemickým systémem (PES). Podle matematického modelu nelze řídit ekonomiku, řekla Telyčková.

Například Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou na svém facebooku uvedl, že zůstane i ve čtvrtém stupni systému PES, kdy ubytovací zařízení nesmějí fungovat pro rekreační účely, v provozu. "Aktuální situace vám i nadále umožňuje přijet na vánoční či silvestrovský nebo následně zimní pobyt, a to formou služební cesty, kterou je i home office, který budete vykonávat z našeho hotelu. Přijet můžete i se svou rodinou či blízkými. Výhodou je, že při pracovním pobytu můžete využívat bez omezení služeb naší skvělé restaurace," napsal.

Podle Telyčkové tento přístup dramaticky degraduje celý obor a profesionální postoj k zodpovědnému přístupu. Vládní opatření se podle ní snaží ohýbat ti, kteří jsou ve stádiu "klinické smrti" a snaží se zachránit jakýmkoliv způsobem. "Kdo bojuje o přežití, bojuje všemi možnými prostředky," uvedla.

Situace, kdy se opětovně ubytovací a stravovací služby otevírají a zavírají, je podle ní přitom pro jejich provozovatele finančně, provozně i psychicky velice náročná. Další vývoj je přitom naprosto nepředvídatelný a hoteliéři nemohou nic naplánovat.

Pro podnikání je proto třeba nají vhodný kompromis. Hoteliéři jsou podle ní ochotni snížit kapacitu, další přísná hygienická a bezpečnostní opatření už jsou běžnou součástí provozu. Například na Slovensku podle Telyčkové ubytovací zařízení za jasně definovaných podmínek fungují. Nutný je negativní antigenní nebo PCR test na koronavirus, který nesmí být starší než 72 hodin. Hosté podle ní musejí počítat i s tím, že například snídani donese personál na pokoj, nebo bude třeba si ji vyzvednout v restauraci. Wellness jsou zavřené.

Hoteliéři se podle Telyčkové neobávají jen o podnikání jako takové, ale i o své zaměstnance, kterým za současné situace nemohou dát žádnou životní jistotu. "My nejsme zodpovědní jen za naše zaměstnance, ale za jejich rodiny. Mám-li hotel s 20 zaměstnanci, pak jsem jako podnikatel zodpovědný za minimálně 60 až 80 lidí," řekla dále.

Na jaře byla tuzemská ubytovací zařízení kvůli pandemii uzavřena 72 dní. Za tyto dny mohly provozovatelé čerpat dotaci podle kategorie a třídy ubytování 100 až 330 korun za pokoj a noc. Na podzim nesměly hotely, penziony a další podobné provozy pro rekreační účely fungovat od 22. října do 2. prosince. Vláda v pondělí schválila pokračování programu COVID ubytování a vyčlenila na něj 3,5 miliardy korun.

Spotřeba v ubytovacích službách spojená s cestovním ruchem se může podle aktuální analýzy Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism letos propadnout z loňských 56 miliard na 26 miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hotely, hospodářství, vláda, koronavirus, Protiepidemický systém České republiky, ubytovací zařízení, hotel, Facebook, Pec pod Sněžkou, CzechTourism, Economic impacT v.o.s., Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina hoteliérů se k ohýbání pravidel neuchyluje, říká expertka  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.