Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Antigenní testy mohou zabránit třetí vlně, do dvou týdnů můžeme otestovat sto tisíc lidí, říkají autoři testovací studie

V první polovině listopadu uspořádala organizace Podané ruce v Brně první veřejné testování na koronavirus za pomocí antigenních testů. Jejich spolehlivost je podle výsledků studie více než devadesátiprocentní. Organizátoři věří, že díky plošnému testování se může předejít třetí vlně koronaviru. Během dvou týdnů jsou díky antigenním testům, které určí výsledek do patnácti minut, schopni otestovat až 100 tisíc lidí.

Ředitel společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil a předseda Asociace nestátních organizací Matěj Hollan představili výsledky studie v pondělí. Studie se účastnila zhruba stovka lidí, ti podstoupili antigenní i klasický PCR a test na protilátky. Antigenní testy neodhalily ze stovky účastníků dva lidi, u kterých koronavirus potvrdily následné PCR testy. Naopak odhalily dva pozitivní pacienty, u kterých zase neobjevily koronavirus klasické PCR testy. 

„Výsledky naší studie jsou ve srovnání s jinými odlišné v tom, že nehodnotíme pouze čistou negativitu a pozitivitu, ale hodnotíme celou škálu informací. Jednak je to informace o přítomnosti protilátek, tím zjistíme, zda už osoba COVID prodělala a vytvořila si dočasnou imunitu. A jednak zjišťujeme krátkým, ale dostatečně obsažným rozhovorem s klientem, zdali má nějaké příznaky, byl v minulosti testován, setkal se s nakaženou osobou a podobně. Teprve souběh těchto dat nám dá celistvý obraz o situaci daného člověka,” vysvětlil odborný garant výzkumu Jiří Dolák.

„Výsledky studie prokázaly, že antigenní testy jsou vysoce spolehlivou metodou na úrovni PCR. Velmi přesně dokáží odhalit infekčního jedince, což je hlavním smyslem testování," uvedl Vobořil.

Plošné testování antigenními testy může předejít dalšímu lockdownu

Podle něj se tak potvrdila spolehlivost antigenních testů, které nyní mohou sloužit k plošnému testování veřejnosti. Jejich cena je totiž výrazně nižší oproti PCR testům a výsledek je znám do 15 minut. Podle Vobořila není problém navýšit kapacity aktuálně fungujícího odběrového místa na výstavišti tak, aby bylo schopné zvládnout nápor plošného testování. „Sto tisíc lidí jsme schopní natestovat během dvou týdnů, to už by stačilo na to, aby přenos šel k nule," prohlásil Vobořil. 

Podle Hollana by se měl stát více soustředit na plošné testování antigenními testy, jež by mohlo sloužit jako prevence případné třetí vlny koronaviru. „Když se toto udělá, Vánoce můžeme úspěšně přečkat, můžou být příjemné, bezpečné a můžeme se vyvarovat třetí vlny a dalšího lockdownu," řekl novinářům Hollan.

Antigenní testy už se používají při plošném testování klientů a zaměstnanců sociálních služeb, Brno nechalo během pondělí také otestovat učitele a družináře prvních stupňů základních škol. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky testování, antigenní testy, podané ruce, rychlý antigenní test, COVID-19, Jindřich Vobořil, Brno, Matěj Hollan, PCR Test, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antigenní testy mohou zabránit třetí vlně, do dvou týdnů můžeme otestovat sto tisíc lidí, říkají autoři testovací studie  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.