Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve středu přibylo víc než 15 700 případů covidu, dosud nejvíc

Ve středu přibylo v Česku 15 729 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to zatím nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie a potřetí, kdy počet pozitivních testů za jediný den překročil 15 tisíc. Dosavadní maximum z 27. října bylo o 65 nižší. Oproti minulé středě, na kterou ale připadl státní svátek, přibylo 2751 případů. V předchozích dnech tempo růstu nových případů nemoci v zemi zpomalovalo, od tohoto pondělí nicméně denní přírůstky stoupají. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Do bilance úmrtí s covidem přibylo oproti večerním údajům dalších 44 lidí, od začátku března tak zemřelo 4133 lidí, kteří se nakazili koronavirem. V úterý byl v Česku zaznamenán zatím nejvyšší počet úmrtí pacientů s nemocí covid-19 za jeden den, podle aktuálních informací zemřelo 223 lidí.

Nejvyšší za celou dobu epidemie je nyní podle posledních údajů i počet hospitalizovaných, v nemocnicích se léčí téměř 8300 s koronavirem, z toho 1244 bylo ve vážném stavu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v předpokládá, že počet hospitalizovaných bude v následujících dnech stále stoupat, zlepšení se dá čekat zhruba za deset až 14 dní.

Od vypuknutí epidemie v Česku se nemocí covid-19 nakazilo víc než 378 700 lidí, skoro 200 tisíc z nich se už vyléčilo. Momentálně je v zemi 174 820 nakažených.

Nejvíce se covid-19 v posledních dnech šířil na Pelhřimovsku, kde za posledních sedm dní přibylo 1119 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Víc než tisícovku nových případů za týden eviduje i Vsetínsko. Nejnižší čísla v současnosti vykazuje Praha, kde připadá 380 pozitivně testovaných na 100 tisíc obyvatel, a Chebsko s 389 případy.

Kvůli výraznému šíření nemoci v posledních týdnech se Česko dostalo na špičku světových žebříčků v počtech nakažených i zemřelých. Panují obavy z nedostatku lůžek i personálu v nemocnicích, v zemi proto platí nouzový stav a mimořádná omezení volného pohybu i řady aktivit, které mají zbrzdit vývoj epidemie. Zavřené jsou od polovina října školy kromě mateřských, restaurace, obchody a provozovny s výjimkou základního sortimentu a služeb. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že v pátek by vláda zřejmě mohla mít odhady, kdy bude možné znovu otevřít školy či obchody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, statistika, COVID-19, nemoc, Česko, epidemie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 2011, Jan Blatný, Andrej Babiš, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu přibylo víc než 15 700 případů covidu, dosud nejvíc  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.