Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nejoptimističtější scénáře mluví o naplnění kapacit nemocnic na konci října. Zařízení odkládají operace

Naplnění kapacit českých nemocnic se nevyhneme ani při utlumení nárůstu osob s koronavirem. Ve své studii o tom mluví Ústav zdravotnických informací a statistik. Podle jejich závěrů dojde i při tom nejoptimističtějším scénáři k naplnění nemocnic na konci října.

V Česku přibylo v úterý 8325 prokázaných případů nemoci covid-19. Je to druhý nejvyšší denní nárůst po pátečním rekordu, který byl ještě o 292 případů vyšší. V žádný jiný den od propuknutí epidemie počet nově prokázaných případů nepřesáhl 8000. Aktuálně nemocných je v česku 68 740 lidí.

Statistici vytvořili tři reálně hrozící scénáře odvíjející se od reprodukčního čísla, která určuje kolik lidí ve svém okolí člověk pozitivní na covid-19 nakazí. Při realistickém scénáři, kdy se reprodukční číslo bude pohybovat na hodnotě 1,2, bude na konci měsíce v nemocnicích 4539 osob nakažených koronavirem. Rizikový scénář s reprodukčním číslem 1,4 by znamenal 8 067 hospitalizovaných osob a vysoce rizikový scénář s reprodukčním číslem 1,5 více než 10 tisíc pacientů v nemocnicích.

Jen pro porovnání, nyní je reprodukční číslo asi 1,53. Tedy i za hranicí nejčernějšího scénáře.

Říjen rozhodne

I nejoptimističtější scénář tak naznačuje přeplnění nemocnic na konci října. Podle statistiků by v takovém případě bylo zhruba tisíc osob na jednotce intenzivní péče a více než 500 z nich bude potřebovat pomoc přístrojů na podporu dýchání.

„Tyto hodnoty se rovnají vyčerpání dostupných kapacit hlášených nyní z nemocnic. Rizikovější scénáře již indikují riziko překročení hlášené dostupné kapacity systému. Z toho důvodu je nutné iniciovat kroky vedoucí k omezení elektivní péče. I pokud by se epidemiologický vývoj zásadně zlepšil, potřeba hospitalizační péče bude vysoká minimálně po dobu dalších tří týdnů,“ píše ústav ve své neveřejné zprávě, kterou zveřejnil například Deník N.

Kapacity nemocnic on-line

Aktuální kapacity zdravotnických zařízení zveřejňuje na svém webu Hlídač státu. Právě kvůli nárůstu osob pozitivních na nákazu koronavirem částečně omezují jihočeské nemocnice operace naplánované do konce října. Nemocnice se tímto krokem snaží s předstihem získat kapacitu pro nakažené pacienty.

„S přiměřeným předstihem tak získáme rezervní kapacitu pro pacienty s COVID-19, kteří do nemocnic přijdou ve větším počtu v druhé polovině října. Na konci minulého týdne přistoupila k postupnému omezování plánovaných výkonů Nemocnice Tábor a Nemocnice Písek,“ shrnula předsedkyně holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Například Nemocnice České Budějovice částečně omezí od tohoto týdne plánovanou péči na chirurgickém, urologickém, gynekologickém, kožním, neurochirurgickém oddělení a v kardiocentru. „Pacienty, kterých se omezení bude týkat, dopředu vyrozumí naši zaměstnanci telefonicky, SMS či emailem, stejně jako na jaře tohoto roku,“ sdělil předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

Hledání lůžek

Právě kvůli nepříliš pozitivnímu výhledu hasiči a armáda společně s hejtmany vybírají záložní objekty a příslušný personál k zajištění až 10 tisíc lůžek v celé republice. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají být lůžka vyčleněna pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči. 

„Ústřední krizový štáb velmi intenzivně pracuje na vytvoření záložních kapacit, abychom naplnili slib ministerstva zdravotnictví, že navýšíme počty lůžek v České republice až na 10 tisíc. To je pro nás absolutní priorita. Hasiči společně s hejtmany, armádou vybírají záložní objekty a zajišťují pro to příslušný personál, protože můžeme mít dostatek lůžek, ale současně musíme mít dostatek personálu, který se o pacienty bude starat,“ uzavřel předseda a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, nemocnice, kapacita, Hlídač státu, COVID-19, Česko, základní reprodukční číslo, Nemocnice České Budějovice, Jan Hamáček, Zuzana Roithová, Roman Prymula, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

V době coronaviru neexistuje nachlazení.Všechno to, co se tak chová je nutno považovat za napadení coronavirem a zodpovědnost za sebeobranu proti němu je nutno přenést na občana. Zásah je jednoduchý, zadarmo, velmi účinný a prověřený věky. Tzv. příznaky covidu jsou už ona nemoc, to je pozdě !!! Musíme tedy před ně, musíme k pocitu, že na nás tzv. něco leze. Všichni to známe a jen je nutno lidi poučit o tom, co dělat, když to přijde. Nesmějí to tentokrát podcenit. Jinak může být opravdu zle. Lidské tělo je totiž spontánním řádem, jako všechno to ve vesmíru, co drží pohromadě a má se k sobě. Spontánní řád vždy vykazuje sebezáchovné, sebepořádací a seberegulační vlastnosti a účinky. V případě biologického těla jim říkáme imunitní systém. Ten, je-li aktivován včas a správně, zařídí všechno tak, aby zůstalo "vše při starém", tedy v pořádku. Je to tak vždy, i když se třeba uřízneme, samo se to zahojí, nebo jsme napadení viry, tedy i coronavirem. Ty se prostě nesmějí nechat namnožit, v tom je jádro naší sebeobrany ! Mechanismus, jak tomu zabránit je lidstvu znám od té doby, co lidstvem je. Jen nerozumělo tomu, jak to, že funguje. Zahřát tělo okamžitě po zjištění, že něco není v pořádku vede k jeho uzdravení odjakživa. Co se však tím stane ? Je aktivován popsaný imunitní sytém a v případě napadení viry je vyhledá a zneškodní. Obří chybou imunologů a virologů je, že se vrtají v jeho střevech, která jsou však tak složitá, že je lidský rozum nerozmotá. Vždyť je produktem spontánních sil také, ne jejich autorem. Musíme se tedy imunitní systém lidského těla naučit využívat, jako celek. Tak to tady dělejme. Okamžitě po zjištění, že něco není v pořádku a mohlo by to být nachlazení, všeho nechám a tělu pomohu tím, že ho zvenčí zahřeji, stejně si o to řekne, všemožnými klidnými způsoby. Samozřejmě, že navlečení oděvy je nejjednodušší. Za hodinu až dvě je po všem, když člověk zasáhl včas. Co je na tom složitého ? Já, coby znalec teorie spontánního řádu vyzývám všechny, dělejte to a tzv. vědce a odborníky, aby nezaváděli lidstvo na scestí v této věci. Hádají se veřejně jako urvaní z řetězu a každý má jiný názor. Je to důkaz o tom, že věc nezvládají, ale hlavně, že neznají řešení nikdo. Já ano. Toto je ono. Minimálně velmi uleví zdravotnímu systému a oddělí prosté nachlazení od coronaviru a jeho těžších a těžkých případů... Dzp.

Čtvrtek, 15. října 2020, 14:07Odpovědět

Nejoptimističtější scénáře mluví o naplnění kapacit nemocnic na konci října. Zařízení odkládají operace  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.